Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkan topuk çatlakları ayak sağlığı ile ilgili olarak sık karşılaşılan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken sorunlardan biri olarak kabul edilir. Eğer topuk bölgesindeki çatlaklar zamanında tedavi edilmezse bu bölgede yer alan damarlar aracılığı ile mikroorganizmaların çatlaklar içinde vücuda ulaşması ve enfeksiyona neden olması riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Estetik olarak kötü bir görüntüye sebep olan topuk çatlakları ayak tabanında acıya da neden olabilir. Çeşitli açılardan kişinin konforunu olumsuz yönde etkileyen topuk çatlaklarını giderebilmenin temlinde bu soruna neden olan durumların ortadan kaldırılması yatar.

Topuk Çatlağı Nedir?

Topuk çatlağı en basit şekliyle topuk ve çevresinde oluşan küçük yarıklar olarak tanımlanabilir. Sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olan topuk çatlakları oluşturdukları kötü görüntü dolayısıyla da bu sorunu yaşayan kişide rahatsızlık hissine yol açabilir. Topuklardaki çatlaklar şişkin, kuru ve yağ eksikliği bulunan nasır tabakaları nedeni ile oluşur. Kuru cilt yapısına sahip olan kişilerde topuk çatlaklarının oluşması riski daha fazladır. Bununla birlikte yaşlanmaya bağlı olarak cildin elastikiyetini ve nemini kaybetmesi durumunda topuk çatlaklarının görülme sıklığı artabilir. Buna ek olarak bu bölgede bulunman açık sinir uçları dolayısıyla topuk çatlakları çok fazla ağrı hissedilmesine neden olabilir.

Çatlamış Topuklara Ne İyi Gelir?

Etkili nemlendiricilerin uygulanması topuk çatlaklarında akla gelen ilk tedavi yöntemidir. Topuklarda meydana gelen çatlaklar iyi nemlendirilmezse acıya ve kanamalara neden olabilir. Bu yüzden topuklarda çatlaklar ortaya çıkmadan önce topukları yeterli şekilde nemlendirmek ve hatta duştan sonra tüm vücudu nemlendirmek faydalı sağlayabilir.

Limon asidik özelliği dolayısıyla topuktaki mikropları önlediği için topuk çatlağı tedavisinde önemli bir katkı sağlar. Ilık suyla birlikte limon suyu topuklara sürülüp 15 dakika kadar sonra yıkandığı takdirde çatlaklara karşı etkili bir önlem alınmış olur.

Vazelin topuk çatlaklarına karşı uygulanması sıklıkla tercih edilen alternatif nemlendiricilerden biridir. Hem uygun fiyatlı hem de etkili bir ürün olduğu bilinen vazelin üst düzey nemlendirme özelliği nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Düzenli kullanımda büyük ölçüde faydasını görmek mümkündür. 

Her gece yatmadan önce Aloe vera jellerini topuklara sürmek, içerdiği E ve C vitamini sayesinde daha ileri boyutlardaki topuk çatlaklarında dahi fayda sağlar. Ayrıca çatlayan ve kanayan yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesinde aloe vera jelleri önemli bir rol üstlenir.

Karbonat vücuttaki ölü derilerin yok edilmesi noktasında yüksek etkisiyle ön plana çıkan bir üründür.  Karbonat 10 dakika süreyle nazikçe masaj yapılarak topuklara uygulandığında gözle görülür sonuçlar alınması mümkün olur.

Topuk Çatlağı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Topuklardaki çatlaklar zamanında tedavi edilmezse bacak enfeksiyonlarına ve kanamalı durumlara neden olabilir. Özellikle tiroid ve şeker hastalığı gibi metabolik sorunları olan hastalarda topuk çatlakları ciddi risklere neden olabilir. Ayak tabanında ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen açık yara, mantar bulaşarak vücuda yayılmasına yol açabilir. Bu yüzden başlangıç aşamasında evde kişinin kendi kendine uyguladığı yöntemlerle topuk çatlağı sorunu çözümlenemediği takdirde vakit geçirmeden bir uzman yardımı alınmalıdır.

Topuk Çatlağı Nasıl Oluşur?

İlk adımda topuk bölgesinde nasırlanma ile başlayan topuk çatlaklarında ayak üzerindeki basınç ve baskının artmasıyla birlikte ayak tabanı genişler. Bunun sonucunda nasırlar çatlar. Topuk çatlağı herkesin karşılaşabileceği bir problemdir. Topuk çatlağı probleminde ayaktaki basınç ve baskı hali hali hazırda kuru durumda bulunan ve nemlendirilmeyen topukların parçalanarak çatlamasına sebep olur. Ayak topuğunda kaşıntı, topuk derisinde dökülme ve deride sertleşme sonucunda topuk renginin değişmesine neden olan topuk çatlakları deride kanamalara da yol açabilir.

Topuk çatlakları mevsimsel şartlara, uzun saatler boyunca ayakta durmaya, tiroid, vitamin eksikliği, diyabet, aşırı kuru cilt yapısı, egzama ve mantar gibi hastalıklara bağlı olarak görülebilir. Çok sıcak su ile duş almak, ciltte kuruluğa neden olan sabunları kullanmak, çok ince tabanlı ve ortopedik özelliklere sahip olmayan ayakkabılar ve sandaletler giymek, topuklu ayakkabıları sıklıkla tercih etmek ve dolaşım rahatsızlıkları topuklardaki çatlamaların diğer nedenleri arasında saymak mümkündür. Yaz aylarında sıcak ve kuru havanın etkilerine ek olarak terlik ve sandalet giyiminin ağırlık kazanması da çatlak oluşumunu hızlandıran nedenler arasında ilk sıralarda gelir.

Topuk çatlakları hafif düzey ve ileri düzey olmak üzere farklı derecelerde ortaya çıkabilir. Hafif düzeydeki çatlakların kişinin kendisi tarafından basit yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Ancak bu aşamada tedavi sağlanamaz, çatlakların ilerler ya da ileri düzeyde risk taşıyan çatlaklar bulunursa bir uzmana başvurulmalı ve acilen tedaviye başlanmalıdır.

Topuklarda meydana gelen çatlaklar ayaklara uygulanan düzenli bakıma bağlı olarak önlenebilir. Dengeli beslenme ve bol su tüketimi de topuk çatlaklarının önlenmesinde etkili faktörlerdir. Topuğu saran kapalı ayakkabılar giymek de topuklarda çatlak oluşumunu önleyen faktörler arasında yer alır.  Topuklarda çatlak oluşumunun önlenebilmesi için cilt elastikiyeti, nem oranı ve hijyeni konusunda gereken özen gösterilmelidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?