PROJECT DETAILS
- Date 22 Ara 2018
- Category Hizmetler
ABOUT THIS PROJECT
Nasır Tedavisi
Nasır genellikle ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı seçimi ve ayaklarda zamanla meydana gelen basma bozukluğu nedeniyle meydana gelir. Her iki nedenden dolayı ayağın basma yönüne, şiddetine ve ayakkabı seçimine bağlı olarak ayağın belli noktalarında sorun yaşanmasına neden olur. Günümüzün çoğunu ayaklarımızın üzerinde geçiriyoruz. Tüm vücut ağırlığımızı taşımalarının yanı sıra, güzel ve şık görünmek için yaptığımız ayakkabı seçimleri de onları çok zorluyor. Kilo alımı ile de yük bindirdiğimiz ayaklarımız için maalesef kendi vücudumuza gösterdiğimiz özeni göstermiyoruz. Çok ciddi bir sorun yaşamadıkça ayaklarımız için düzenli olarak bir podolog ile görüşmeyi aklımıza getirmiyoruz. Oysa ki başta nasır olmak üzere, ayakların yaşadığı ve gizli şekilde ilerleyen sorunları daha başında yakalamak önemli.
Nasır nedir?
Ayak yapısına uygun olmayan dar kalıplı, yüksek topuklu ya da tabanı sert ayakkabı seçimleri ile nasır için ortam hazırlıyoruz. Bununla beraber ayakta basış sorunları da varsa belli noktalarda bu durum ciddi yıpranmaya neden oluyor. Şiddetli sürtünme, ayaklarda baskı yaratılması ve ısı artışı yaşanması ile o bölgedeki dokular ısı artışından korunmak için kalınlaşmaya başlar. Kalınlaşan bölgede baskı arttıkça canlı dokuda yoğun hasar meydana gelir. Artık nasır oluşan ayakta da ayakkabı giydiğinde baskı yaşayacağı için ağrı olmaya başlar. Ayakta durma ve ayakkabı ile baskı ve ısı artışı yaşanmaya devam ettikçe ağrı artar. Nasır tedavisi yapılmazsa da durum gün geçtikçe daha yer eder. Bu aşamada en kısa sürede bir podolog ve beraberinde ilgili uzman hekim ile görüşülmesi gerekir.
Nasırın Belirtileri Nelerdir?
Nasır; ilk oluşmaya başladığı dönemde fazla rahatsızlık hissettirmez. Nasır oluşan yerler genellikle parmak araları olduğu için çoğu zaman çok ilerleyene dek fark edilmez. Nasır derecesi ilerledikçe, nasır belirtileri hissedilmeye başlar. Bu belirtiler hemen hemen herkes için aynı seyreder. Nasırda sık karşılaşılan belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Nasırın oluştuğu bölgede yoğun ağrı
- Nasır bölgesinde derinin kalınlaşması ve sertleşmesi
- Nasırın ilerlemiş halinde ağrının olduğu yerde ciltte renk değişimi ve bölgenin şişmesi
- Nasır olan bölgenin iltihaplanması
- Kalınlaşan deride nasır uç bölgesi oluşması
- Hafif dereceli nasırlarda, baskının ortadan kalkması ile azalan hatta duran ağrı
Ayağında nasır oluşan ve nasırın durumu ilerleyen kişi artık ayakta olduğu sürece, ayakkabı kullandığında yoğun ağrı yaşar. Nasır daha henüz oluşma aşamasındayken önlemler alınmalı, olumsuz etki eden faktörler belirlenerek ortadan kaldırılmalıdır. Mutlaka bir podolog ve hekime göstermeli ve zaman geçirmeden tedaviye başlamalısınız.
Nasırın Çeşitleri Nelerdir?
Nasır çeşitleri farklıdır. Nasır tedavisi öncesinde mutlaka nasırın türü ve hangi evrede olduğu belirlenmelidir. Daha sonra uygun şekilde medikal nasır tedavisi uygulanabilir. Temel olarak nasır çeşitleri şunlardır:
- Yumuşak Nasır: Ayak parmakları arasında kalan boşluklarda oluşur. Baskı ve ısıyla oluşan deformasyon sonucu ağrı, hatta akıntı gibi sorunlar yaşanabilir. Yumuşak nasır 1-4 cm arası büyüklükte olur. Yapı olarak kızarık ve dokununca hassastır. Ayak parmaklarının birbirinin üzerinde baskı yapması, yüksek topuklu ayakkabı kullanımı gibi ayak parmaklarına binen yükü arttıran faktörler
nasır oluşumuna zemin hazırlayabilir. Ayak parmaklarında doğumsal olarak var olan ya da sonradan meydana gelen şekil bozuklukları sonucunda da yumuşak nasır olabilir.
- Sert Nasır: Genellikle ayaklarda kemikli bölgelerde meydana gelen, ayakta yanlış basma nedeniyle bozukluk veya kemiklerde bulunan deformasyonlardan kaynaklanan ayakkabının bu bölgelere basınç yapması sonucu gelişen nasırlardır. Zamanla derinin içine doğru işlemeye başlar ve yoğun bir kök oluşturur. Ayak parmaklarının üst uçları, küçük ayak parmaklarının dış kısımları ve ayak tabanında görülür.
- Tohum Nasırı: Ayakta topuk bölgesinin yanında ve arka kısımlarında görülür. Ölü deriden oluşur. Tohum nasırı üzerine basıldığında ağrıya neden olabilir. Nasır oluşan bölgenin üzerindeki sertleşmiş deri tabakasının temizlenmesi ya da yumuşatılması ile genellikle ağrı hissi önlenebilir, ancak daha ileri durumlarda derinin altında nasır köklerinin oluşması farklı tedavi yöntemlerini gerektirir.
Nasır Nasıl Oluşur?
Ayağa uymayan ayakkabı kullanımı ve sert, dar kalıplı ayakkabılar nasırın oluşması için ortam hazırlar. Ayaklarda Çekiç Parmak, Pençe Parmak, Hallux Valgus gibi ayak deformiteleri varsa yine ayaklarda yaşanan bozukluktan dolayı basınç yaşanır ve nasır oluşur. Yüksek topuklu ayakkabı giymek her ne kadar şık görünse de kadınların ayakları için zorlayıcı ve ayağın ön bölümüne basınç yapan bir durumdur. Ayakta düztabanlık ve yüksek kavis sorunu yaşanıyorsa yine nasır oluşması çok daha fazla yaşanır. Ayak sağlığı problemlerinin başında gelen nasır sorununda temel prensip, öncelikle nasır oluşturan faktörleri belirleyip ortadan kaldırmaktır. Bu faktörler ortadan kaldırılmazsa maalesef nasır tekrarlayacaktır.
Nasır nedeniyle ne zaman doktora görünmeli?
Nasır tedavisi için evde yapılacak yöntemlerde unutmamanız gereken konu yapacağınız ufak bir hatanın nasırınıza zarar vereceğidir. Maalesef nasır nedeniyle duyulan acınız ve ağrınız artabilir, ayrıca nasırın da ilerlemesine neden olabilirsiniz.
Bu nedenle tüm bu yöntemlerden hangisinin ve de nasıl uygulanacağına öncelikle doktorunuz karar vermelidir. Bunun için nasır belirtileri başladığında zaman geçirmeden podolog veya ilgili uzman hekime başvurmalısınız.
Nasır tedavisine başlamadan önce ayakta baskı ve sürtünmeye neden olan faktörler belirlenmeli ve de ortadan kaldırılmalıdır. Yüksek topuklu ayakkabılar, ağır spor, uzun mesafeli yürüyüşler gibi sorunlarda ayak ciddi şekilde sorun yaşar. Bir daha tekrarlamaması için nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca nasırın hangi derecede olduğu ve cildin içine ne kadar işlediği de önemlidir. Cerrahi müdahale gerekebilir.
Nasırın komplikasyonu var mıdır?
Nasır aslında, vücudun travma karşısında yarattığı bir tür korunma mekanizmasıdır. Yara açılmasını önleyen ve sertleme ile kabuk oluşturmaya yönelen deri, kendini korumaya alır. Burada önemli olan nasırı oluşturan nedenlerin belirlenmesidir. Nasır oluşmuşsa, bunun kesinlikle hijyenik bir ortamda steril aletlerle muayene edilmesi ya da çıkartılması gerekir. Evde yapacağınız her müdahalede enfeksiyon kapma riskiniz bulunur. Özellikle nasır yakma konusu çok hassastır ve ev ortamına yapılmamalıdır. Ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Nasır önlenebilir mi?
Nasır oluşumunun önlenmesi için nasıra neden olan faktörler belirlenmeli ve tekrar kullanılmaması için eğitim verilmeli ve hasta uyarılmalıdır. Nasırı, vücudu koruma mekanızması olarak geliştiren cilt ise aynı sorunları yaşadığında yine aynı tepkiyi verecektir. Duruş bozukluklarından dolayı ayakta basma sorunları varsa bir ortopedi
uzmanı ile birlikte bu durum düzeltilmelidir. Eğer bu sorun belirlenip ortadan kalkmazsa ayak baskı kısmı normalden farklı olacak ve bu bölgede sıkışma ve sürtünme nedeniyle nasır hep oluşacaktır. Eğer kullanılan ayakkabı nedeniyle parmaklar sıkışıyor ve nasır oluşuyorsa, ayak yapısı belirlenerek bu yapıya uygun ayakkabılar kullanılmalıdır. Nasır oluşturan faktör ortadan kalkmadan, nasır önlenemez.
Nasır nasıl teşhis edilir?
Nasır, kişiler tarafından gözle rahatlıkla görülebilen ve yukarıda bahsedilen belirtiler nedeniyle kolaylıkla anlaşılabilen bir cilt rahatsızlığıdır. Fakat farklı türlerinin olması, boyutlarının ve görünümünün kişiden kişiye değişebilmesi nedeniyle bazı durumlarda siğil gibi farklı cilt sorunları ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle ayağının belirli bir kısmında deri farklılaşması, sertleşme, ağrı, batma hissi gibi şikayetleri bulunan hastalar, mutlaka bir cildiye uzmanına başvurmalıdır. Cildiye uzmanı tarafından nasır tanısının konulması durumunda doktorun vereceği öneriler doğrultusunda tedavi süreci başlar. Çoğunlukla nasır bantları, kremler ve evde alınabilecek pratik önlemlerle tedavi edilebilen nasırlar nadir olarak çok fazla ilerlemiş olduğu durumlarda küçük cerrahi işlemler gerektirebilir. Bu nedenle bir uzmanın değerlendirmesinde fayda vardır.
Nasır nasıl tedavi edilir?
Nasır tedavisi için podolojik bakım, nasırın cildin ne kadar derinine indiğini anlamak için yapılacak steril muayene ile başlar. Daha sonra nasırın tipine göre freze cihazları ile nasırın ağrısız ve acısız şekilde temizliğini yapıyoruz. Bu mekanik bir temizleme işlemidir ve tek başına kalıcı bir çözüm değil, hastayı rahatlatmak amacıyla yapılır. Nasırın neden oluştuğu belirlenerek baskı ve sürtünmenin olduğu yerin çevresine buraya yapılan yükü azaltmak için özel olarak hazırlanan aparatlar kullanılır. Bu aparatlar podolog tarafından seçilir. Ofloading, yani yükü azaltma ve koruma aparatları ile de bölge tekrar sürtünmeden korunarak, nasırın yeniden oluşması önlenir.
Nasırı keserek derinden temizlemeye çalışmak asla yapılamaması gereken bir uygulamadır. Nasırı kesmeye ve çıkartmaya çalışırken ayağımızın enfeksiyon kapmasına neden olabiliriz. Daha da ciddi sorunlara yol açacak enfeksiyon riski sonucunda ödem ve şişlik yaşanabilir. Hatta kangrene kadar gidebilen ciddi sorunlar yaratabilir.
Nasırı meydana getiren faktörler yok edilmesiği ve bir daha uygulanmadığı sürece, yapılan nasır tedavileri kalıcı sonuç vermeyecektir. Ayağımızı rahatsız eden ayakkabıları giymeye devam edersek, ortopedik sorunları tedavi ettirmezsek nasırla yaşamaya devam ederiz. Cilt yaşanan baskıdan dolayı kendini sertleştirerek nasırlaşır, aslında kendini korumaya çalışmaktadır. Burada yaşanan baskıyı ortezler ve tabanlıklar kullanarak azaltıp, mevcut nasırlı dokuları özel podolojik frezeler yardımıyla ağrısız ve acısı olarak temizleriz. Bu işlemleri çok yavaş şekilde ve kontrollü olarak yaparız. Ardından duruma uygun kremler reçete ederek, tedaviye devam ederiz.
Nasır Tedavisi İlaçları
Nasır tipine göre %40 salisilik asit içeren bantlar kullanılabilir. Bu tip bantları reçetesiz alabilirsiniz, ancak yine de hangi bandı hangi sıklıkla kullanacağınızı bilmeniz açısından doktor kontrolünde yapılmasını öneriyoruz. Daha büyük nasırlar için salistik asit içeren sıvı veya jeller de önerebiliriz. Ancak tüm bu ürünlerin podolog bir uzman tarafından önerilmesi gerekir. Aksi takdirde nasır çevresinde bulunan temiz bölgeye de hasar verebilirsiniz.
– Enfeksiyon riskini azaltmak için: Nasır tedavisinde, olası bir enfeksiyon riskini azaltmak için nasırın üstüne antibiyotik merhem sürmeniz gerekebilir. Bu ilacı doktor reçete eder.
– Ayakkabı destekleri, silikon tabanlar: Eğer ayağınızda basma konusunda şekil bozukluğu varsa, nasırların tekrar etmesini önlemek için ayağınıza özel ayakkabı destekleri reçete edebiliriz.
- Ameliyat: Çok ileri ve deri altına kökleşmiş nasır vakalarında doktorunuz sürtünmeye neden olan kemik şeklini düzeltmek için ameliyat önerebilir.
Nasır ilacı nasıl etki eder?
Nasır ilacı olarak salistik asit içeren sıvılar ve jeller dışında, nasır giderici bantlar ve pedlerde de daha az oranda da olsa salistik asit vardır. Salistik asit cilt yapısında oluşan protein ve keratini parçalar. Bu şekilde sorun yaşayan bölgedeki cilt hücreleri de parçalanır. Nasırı tamamen bitirmek için salistik asit içeren ilacı veya ürünü belli bir süre kullanmanız gerekebilir. Bunun için de kesinlikle bir uzman görüşü almanızı öneriyoruz.