Hamilelikte Ayak Bakımı

hamilelikte ayak bakımı

 

Hamilelik kadınların hayatlarında fiziksel ve ruhsal en fazla değişim ile karşı karşıya kaldıkları dönemlerin başında geliyor. Bu dönemde bedende yaşanan değişimler anne adayının gövdesi ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda vücut ağırlığındaki artışla birlikte anne adayının ayaklarının yükü de artıyor. Bu dönemde ayak kavisinde düzleşme ile bir deformasyon yaşanması söz konusu olabiliyor. Buna bağlı olarak da anne adayının ayaklarında daha önce hiç yaşamadığı ayak ağrıları ve tırnak batması sorunları ortaya çıkabiliyor. 

Hamileliğin ilerlemesi ile birlikte ayak bileği çevresindeki ve ayaklardaki şişmeler giderek belirginleşiyor. Hormonal değişikliklerin yaşanmasına bağlı olarak anne adayının vücudunda daha fazla su tutulması söz konusu oluyor. Artan sıvı miktarı fetüse besin taşınmasını sağladığından normal bir durum olarak kabul edilmekle birlikte anne adayını sıkıntıya sokan durumlar arasında yer alıyor.

Yerçekiminin de devreye girmesi sonucunda anne adayının bacaklarında ve ayaklarında ödem oluşuyor. Ayaklar ayakkabıya sığmayacak hale geldiği durumlarda anne adayı terlik kullanmaya başlıyor. Anne adayının ayak numarasının büyümesine bağlı olarak arkası açık terlikten dışarı doğru taşmaya başlayan topuklarda ise çatlaklar oluşuyor.

Hamilelikte Ayak Bakımının Önemi

Hamilelik dönemi boyunca vücut ağırlığında yaşanan artış anne adaylarının yürüme alışkanlıklarının değişmesinde etkili oluyor. Ayrıca; deride sertleşme ve nasır oluşumu gibi ayak sorunlarına neden olabiliyor. Eğer ayaklar vücudu doğru şekilde destekleyemezse bu durumda dizlerde, baldırda ve belde ağrı ortaya çıkabiliyor. 

Hamilelik döneminde anne adayı karnının büyümeye başlaması ile ayak bakımını kendi yapmakta zorluklar yaşamaya başlıyor. Bu nedenle kendi başına eksik bir ayak bakımı yapıp ayak sağlığı sorunları ile karşılaşmasındansa sterilizasyonundan emin olduğu bir merkezde, bir uzmana ayak bakımı yaptırması daha doğru bir karar olarak görünebiliyor. Vücut ağırlığındaki hızlı artışın ayak tabanına eşit şekilde dağılmadığı durumlarda ayak altında nasır oluşabiliyor ya da duruş bozukluğu nedeni ile bacak ve bel ağrıları oluşabiliyor. Bu durumda uzmanların tavsiye ettiği ve ayakta yükü fazla alan sertleşmiş bölgeleri korumayı amaçlayan silikon destek malzemeleri ve tabanlık gibi ürünlerin düzenli olarak kullanılması önemli bir konu haline geliyor. 

Hamilelikte anne adaylarının ayak bakımına büyük özen göstermesi önerilmekle birlikte ayak bakımı uygulamaları esnasında kesinlikle bebeğe zarar verme riski olmayan yöntemler uygulanması konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu nedenle ayak bakımı uygulamalarını yaptırmak için güvenilir kliniklerin tercih edilmesi, tedavi ve bakımların bu merkezlerde yapılması anne ve bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında yer alıyor. 

Hamileler Ayak Sağlığı İçin Neler Yapmalıdır? Tavsiyeler

Özellikle hamileliğin son üç aylık döneminde anne adayının bacaklarını yorgunluk ve şişmelere karşı rahatlatması için gün içerisinde bacaklarını yukarıda tutması etkili çözümler arasında kabul ediliyor. Krem ya da ferahlatıcı sprey kullanımı da ayaklara ve bacaklara gerekli enerjiyi veriyor, ton değişikliklerinin de eski hale dönmesini sağlıyor. Yine yüzme ve yürüme gibi egzersizlerin yapılması kan akışını ve kas dokusunu güçlendiriyor. Sodyumdan uzak bir beslenme şekli uygulanması da şişmeyi önleyip anne adayının daha konforlu bir hamilelik süreci geçirmesinde etkili oluyor. 

Anne adaylarının hamilelik döneminde ayak problemlerinin önüne geçebilmek için ayaklarının rahat edeceği ayakkabıları seçmeye özen göstermesi dikkat edilecek konuların başında geliyor. Ayağa sıkı gelen, topuklu ve sivri burunlu ayakkabılardan uzak durulması gerekiyor. Ancak rahat edebilme düşüncesi ile ayağa geniş gelen ayakkabıların da giyilmemesi, ayağı saracak tarzda ayakkabıların kullanılması öneriliyor. Ayak tabanlığı tercih etmek ve dikişsiz çoraplar giymek de hamilelik döneminde ayak sağlığı için anne adaylarının alabileceği önlemler arasında sayılıyor. Lastikler anne adayının kan dolaşımını olumsuz bir şekilde etkileyebileceğinden çorapların lastiklerinin gevşek olmasına özen göstermek hamilelik döneminde konforu artırabilecek etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.

Hamilelik döneminde anne adaylarının tırnaklarını düz olacak şekilde kesmesi, ayaklarını düzenli bir şekilde yıkamaları, uygun nemlendiriciler kullanmaları, ayaklar büyüdüğü zaman uygun numaralardaki ayakkabıları kullanmaları, uzun süre ayakta durmaktan kaçınmaları, steril aletler kullanan ve hijyen koşullarına uyulan bir klinik ortamında düzenli medikal bakım yaptırmaları uzmanlar tarafından öneriliyor. 

Hamileler Ayak Bakımı İçin Ne Zaman Doktora Görünmelidir?

Hamilelik döneminde ayaklara binen yükün artması ile anne adayının ayakları su toplayabiliyor, ödemden kaynaklanan şişlikler oluşabiliyor. Pek çok ayak sağlığı şikayetinin önüne hamile ayak bakımı uygulamaları ile geçilebildiği için anne adaylarının; tırnak batması, ödeme bağlı şişlik, nasır, ayak numarasında büyüme, ayak tabanında düzleşme, su toplama ve topuk çatlağı gibi şikayetler oluşmaya başlar başlamaz doktora görünmesi gerekiyor. Bu sayede sorunlar henüz başlangıç aşamasındayken tedavi edilebiliyor, aynı zamanda da sonraki dönemlerde oluşma ihtimali olan sorunlara karşı gerekli önlemler alınabiliyor. 

Hamileler İçin Ayak Bakımının Çeşitleri Nelerdir?

Normal insanlara oranlara hamilelerin vücutlarında daha fazla yıpranan ayaklar, üzerlerine binen yük nedeni ile çatlak, kuruma ve tırnak batması gibi farklı sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu sorunlara bağlı olarak hem ayaklarda kötü bir görünüm hem de sağlık açısından riskli durumlar oluşması söz konusu olabiliyor. 

Medikal ayak bakımı uygulamaları ile tırnağın yanlış kesilmesi, ayakkabı vurması, mantar, yetersiz ayak bakımı yapılması ve ayakkabı vurması gibi nedenlerle yıpranan ayaklara doğru bir bakım yapılma şansı elde edilmiş oluyor. Medikal ayak bakımının hamilelerde rutin olarak ayda bir kez uygulanması ile ayakların canlılığı ve sağlığı korunabilmiş oluyor. 

Hamileler İçin Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Hamilelikte belirli nedenlere bağlı olarak kuruyan ve sertleşen cildin tedavisi için anne adaylarının düzenli bir şekilde ayak bakımı yaptırması gerekiyor. Hamilelik döneminde kullanılan ponza taşı, törpü ve cilt dökücü kremler ölü hücrelerden kurtulmaya ve yeni, sağlıklı bir cildin oluşmasına destek olabiliyor. Günlük nemlendirici kremlerin uygulanması anne adayının deri esnekliğini artırıyor, kuruluğu ve sertleşmeyi önlüyor, bu sayede nasır ve sert deri oluşumunun önüne geçilmiş oluyor. 

Hamilelere yönelik medikal ayak bakımında klasik manikür ve pedikür işlemlerinde kullanılmakta olan kesici aletler olmadan, tıbbi cihazlar ve özel freze uçlar yardımı ile uygulamalar tamamlanıyor. Kişiye herhangi bir rahatsızlık vermeyen medikal ayak bakımı uygulamaları; steril, ağrısız ve hijyenik koşullarda yapılıyor. Bu sayede dolaşım ve sinir sisteminin sağlığının korunması sağlanıyor. 

Medikal ayak bakımı uygulamaları esnasında; tırnakların kesilmesi, dizaynı, tırnak yüzeylerinin temizlenmesi, parlatılması ve sertleşmiş derilerin temizlenmesi gibi uygulamalara yer veriliyor. Yöntem farklılıklarından dolayı medikal ayak bakımı uygulamaları sonrasında ağrı ve batık gibi sorunlar ile karşılaşılması riski ortadan kaldırılmış oluyor. 

Medikal ayak bakımı uygulamalarında özellikle anne adaylarının sorunlu ayaklarındaki nasır ve sertleşme problemleri gideriliyor, eğer varsa kalınlaşmış mantarlı tırnakların bakımı yapılıyor. Ayrıca; deri sertleşmeleri, deformasyon olan tırnakların bakımı, çatlak topukların bakımı ve batık tırnaklara tel sistemi uygulanması gibi sorunlara yönelik olarak da çözümler sunuluyor. Bu uygulamaların düzenli olarak yapılması kesin sonuçlar alınmasını ve hamilelerin daha konforlu bir süreç geçirmelerini sağlıyor.