Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Toplumda sıklıkla görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen tırnak batması genellikle kendiliğinden düzelmez. Bu nedenle uzman yardımı alınması gerekir. Tırnakların köşe ya da kenar bölümlerinin ete yani yumuşak dokuya batması sonucu tırnak batması genellikle ayak parmaklarında görülür. 

Tırnak batması genellikle ayak baş parmaklarında ortaya çıkar. Şişme, kızarıklık ve ağrı gibi çeşitli sorunlara neden olabilen tırnak batması farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Özellikle tırnak batması ağrıya neden olduğu ve ağrının giderek daha şiddetli bir hal aldığı durumlarda geç kalmadan tıbbi tedaviye başvurulması gerekir.

Tırnak batması sorunu yaşayan hastalar komplikasyon açısından da değerlendirilirler. Bunu nedeni bazı durumlarda tırnak batmasına bağlı komplikasyon gelişmesi riski olmasıdır. Şeker hastalığı olan kişilerde komplikasyon riski de artar. Kan akışının zayıflamasına neden olabilen bir sağlık sorunu olması da komplikasyon gelişmesi riskini artıran bir faktördür. Bu nedenle geç kalmadan tedaviye başlanmalıdır. 

Aynı durum damar sertliği olan hastalar için de geçerlidir. Ancak bahsedilen sağlık sorunlarının olması halinde ağrının olup olmadığı v ağrının şiddetine bakılmadan tedaviye başlanması gerekir.

Tırnak Batmasına İyi Gelen Yöntemler

Tırnak batması sorunundan şikayetçi olanlar genellikle konforlarını artıracak yöntemlere başvurmayı denerler. 

Sabunlu Sıcak Su: Tırnak batmasına iyi gelen yöntemlerden biri ayağa sabunlu sıcak su ile banyo yaptırılmasıdır. Bunun için sabunlu sıcak su hazırlanmalı ve ayak bu suya sokulmalıdır. Bu yöntem şişliğin ve ağrının azalmasına etkisi nedeniyle günde 2-3 kez uygulanabilir. Ayağın 20 ila 30 dakika süreyle sıcak suda tutulması kadar önemli olan diğer bir nokta zeytinyağlı sabunları kullanmaktır.

Elma Sirkesi: Tırnak batmasına iyi gelen yöntemlerden bir diğeri ise elma sirkesi kullanılmasıdır. Elma sirkesi antiseptik özelliğe sahiptir. Yaklaşık bir kova ılık suya bir çay bardağı elma sirkesi eklemek doğru bir yöntemdir. Daha sonra ayaklar en az 20 dakika bu suyun içinde bekletilmelidir. Ayak banyosu yapıldıktan sonra ayaklar iyice kurulanmalıdır. Ayrıca ayaklar çok uzun süre suyun içinde tutulmamalıdır.

Batık Tırnak Koruyucu Kullanmak: Batık tırnaklar için yastıklama bariyeri sunma özelliği taşıyan batık tırnak koruyucu ürünleri kullanmak fayda sağlayabilir. Tırnak batmasından etkilenen alanların çevresine halkalar oturur. Parmağı tamamen sararak kılıf görevi üstlenir. Genellikle tırnakların yumuşamasına ve iyileşmesine neden olan bir ilaçlı jelle birikte sunulur. Bu ürünlerin yanlış bir şekilde kullanılması mevcut problemin büyümesine neden olabilir. Bu yüzden ayakların ılık suya sokularak bekletilmesi, ağrının ya da şişmenin azaltılmasının sağlanması güvenli bir yöntem olarak kabul edilir.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması belirtileri genellikle tırnak batmasının gelişmesiyle birlikte ağrı şikayetiyle ortaya çıkar. Bununla birlikte bazı hastalarda yalnızca yere basıldığı zamanlarda ağrı olmakla birlikte bazı hastalarda daimi bir ağrı olabilir. Bu tür durumlarda hastalar tırnaklarına baktıklarında gözle görünür bir problem fark etmeseler de ağrılarının giderilmesi amacıyla tıbbi yardım alma gereksinimi ortaya çıkabilir. Çünkü batık tırnağın ağrıya neden olması son derece tipik bir durum olma özelliğine sahiptir.

Ağrı şikayeti yalnızca tırnağın tek tarafı olabildiği gibi iki tarafında da ortaya çıkabilir. Yalnızca tırnağa ya da yumuşak dokuya dokunulduğu durumlarda ağrı olması mümkün değildir. Tırnak batması durumunda yaşanan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnak yatağında hassasiyet gelişmesi
  • Tırnak çevresinde kızarıklık olması
  • Tırnak çevresinde şişme görülmesi
  • Tırnak çevresi dokusunda ısı artışı bulunması
  • Enfeksiyon olması halinde tırnak batması olan bölgede akıntı görülmesi

Diğer yandan ciddi bir ağrı şikayeti olduğu veya kötü kokulu bir akıntı meydana geldiği durumlarda hastanın geç kalmadan doktora başvurması gerekir.

Tırnak Batması Neden Olur?

Özellikle ayak tırnakları üzerinde etkili olabilen tırnak batması çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Tırnak batmasının en önemli nedeni tırnak büyüklüğü ile tırnak yatağına uzanması arasındaki dengedir.

Bazı kişilerde tırnak uzarken tırnak yatağından taşma olabilir. Bu durumda tırnağın yumuşak dokuya zarar vermesi söz konusu olabilir. Tırnak batmasına neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnağın yatağı ve boyutu arasındaki dengesizlik
  • Ayağa uygun olmayan dar ayakkabılar ya da çoraplar giyilmesi
  • Tırnakların olması gerekenden çok daha kısa kesilmesi
  • Tırnakların kavisli bir şekilde kesilmesi
  • Ayak tırnağında çeşitli nedenlerle yaralanma olması
  • Manikür ve pedikür işlemlerinin hatalı yapılması
  • Çeşitli nedenlerle ayak tırnaklarında kavisler oluşması
  • Tırnakların yapısal olarak içe doğru kıvrılması
  • Tırnakta mantar enfeksiyonu oluşması
  • Aşırı kilolu olunması

Sayılanlar tırnak batmasının en yaygın nedenleri olmakla birikte birtakım spesifik nedenlere bağlı olarak bu sorunun gelişmesi riski de vardır.

Çocuklarda ve Bebeklerde Tırnak Batması Olur mu?

Ayak tırnaklarının kenar kısımlarının yumuşak dokuya batması yalnızca yetişkinlerin yaşadığı bir sorun olarak düşünülmemelidir. Bebeklerde ve çocuklarda da ortaya çıkabilen tırnak batması sorunu ciddi düzeyde rahatsızlık verebilen boyutlara ulaşabildiği için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bu sayede bir an önce gerekli müdahalenin yapılması mümkün olur. Erken dönemde doktora başvurulması genellikle ameliyata gerek kalmadan tırnak batması sorununa müdahale edilmesi imkanını sağlar.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?