Onkolojik Ayak Bakımı

onkoloji hastaları için ayak bakımıKanser hastalığının tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları sayesinde; kanser hücreleri öldürülmeye ve büyümelerinin yavaşlatılmasına çalışılıyor. Buna yönelik olarak kullanılan kimyasallar; antikanser ilacı ya da antineoplastik ilaç olarak da bilinmekte olup aslen kemoterapötikler olarak adlandırılıyor. Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan, cerrahi ve radyoterapi lokal tedavi işlevi gören yöntemler arasında yer alıyor. Bu yöntemleri takiben ise kemoterapi ve immünoterapi gibi Sistemik tedavilere başvuruluyor. Kan yolu ile vücuda dağılan ve kontrolsüz şekilde büyümekte olan tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyen kemoterapi ilaçlarının etkili dozlarla ancak hastanın yan etkilerden korunmasına özen gösterilerek uygulanması gerekiyor.  Bu süreçte kanser hastalarına uygulanmakta olan kemoterapi ilaçlarının yan etkileri arasında; ayaklarda deri ve tırnak mantarının görülmesi, tırnak batması ve topuklarda çatlamaların oluşması da yer alıyor. Söz konusu yan etkilerin önüne geçilebilmesi için ise medikal ayak bakımı uygulamalarına başvurulması bir ihtiyaç haline gelebiliyor.

Onkolojik Ayak Bakımı Tedavisi Nedir?

Kanser tedavisi, kişilerin ciltlerinde, tırnaklarında ya da vücutlarının farklı bölgelerinde bazı değişikliklere ve sorunlar oluşmasına neden olabiliyor. Radyoterapi yönteminin uygulandığı kişilerde ciltte kurumalar, kaşıntılar, kızarmalar ya da cilt renginde koyulaşmalar meydana gelebiliyor. Kemoterapi ilaçları hücre bölünmesi üzerinde etkili olduğundan hızlı çoğalan hücreler üzerinde olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Deri ve tırnak hücreleri, insan vücudunda en hızlı çoğalan hücreler olduğundan kemoterapi ilaçlarının yan etkileri bu alanda yoğunlaşabiliyor. Tırnak değişimleri, tırnakta kızarıklık oluşması, açıklı – koyulu renk değişimleri, çatlamış ya da sarı tırnaklar buna bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. 

Onkolojik Ayak Bakımı Tedavisinin Çeşitleri Nelerdir?

Onkolojik ayak bakımı tedavisi kapsamında, kanser hastalarının ayak sağlığını korumaya yönelik bakım hizmetleri gerçekleştiriliyor. Onkolojik ayak bakımı hizmetleri uygulanmadan önce hastanın ayaklarının detaylı bir muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Cilt ve ayak sağlığı sorunlarını tespit etmeye yönelik olarak yapılan muayene esnasındaki gözlemler de tedavi aşamasında etkili olabiliyor. Onkolojik ayak bakımı tedavileri ile hem tedavi esnasında hem de tedavi sonrasında ayak sağlığının mümkün olan en iyi duruma getirilmesi ve bunun korunması hedefleniyor. 

Onkolojik Ayak Bakımına Ne İyi Gelir?

Alınan tedaviye bağlı olarak kişinin cilt ve ayak sağlığının korunması için belli başlı bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Bunun için ayak sağlığının vazgeçilmezlerinden olan ayağın temiz ve kuru tutulmasına maksimum düzeyde önem verilmesi gerekiyor. Kanser hastalarının ciltlerine fayda sağlayacak sabunları, losyonları ve kremleri kullanmaları; hangi cilt ürünlerinin kullanımından uzak durmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları önem taşıyor. Tırnakların temiz tutulması ve kısa kesilmesi, ev işleri, bulaşık yıkama ya da bahçe işleri gibi aktivitelerde eldiven kullanılması uzmanların önerileri arasında yer alıyor. 

Onkolojik Ayak Bakımı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Kanser hastalarının tedavi süresi esnasında kemoterapinin ve diğer tedavi yöntemlerinin yan etkilerinden korunabilmeleri için düzenli olarak ayak sağlıklarını kontrol altında tutmaları gerekiyor. Ancak herhangi bir sıra dışı durum fark ettikleri takdirde vakit geçirmeden bir uzman ile görüşmeleri olası sorunların daha büyümeden önlenebilmesi noktasında bir avantaj haline gelebiliyor. 

Onkolojik Ayak Bakımı Tedavi Süreci

Kemoterapinin en yaygın yan etkilerinden birinin el ve ayak sendromu olduğu biliniyor. Kabarcık ve enfeksiyon oluşumu, kaşıntı, ağrı, hassasiyet, kızarıklık, ayaklarda şişlik gibi belirtilerle ortaya çıkan el ve ayak sendromunun ortadan kaldırılması için en kısa sürede gereken ayak bakım tedavi sürecinin uygulanmaya başlaması gerekiyor. Ayrıca onkolojik ayak bakımı kapsamında; patolojik nasırlar çıkarılıyor, kalınlaşmış tırnaklar inceltiliyor, batık tırnaklar düzeltilip çatlak tırnakların onarımı gerçekleştiriliyor.