Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

5000 yıllık bir tarihe sahip olan refleksolojinin kökenleri Uzak Doğu’ya dayanır. Günümüzde pek çek hastalığın tedavisinin desteklenmesi noktasında refleksolojiden faydalanılır. Son derece etkili bir yöntem olan refleksoloji sağlık açısından çeşitli faydalara sahiptir.

Refleksolojiyi tıbbi tedavileri tamamlayan bir yöntem olarak düşünmek mümkündür. Vücuttaki belirli noktalara uygulanan refleksoloji sinirlerin ve kan dolaşımının uyarılması anlayışını temel alır. Refleksoloji masajı sayesinde ortaya çıkan elektrokimyasal mesajlar vücutta sorun yaşanan bölgede iyileşmeyi tetikler. Bu nedenle binlerce yıldır refleksoloji masajı uygulanmakta ve günümüze kadar ulaşmış bulunmaktadır. 

Refleksoloji Nedir?

Sinir sistemi iç organlar da dahil olmak üzere vücudun her noktasını birbirine bağlayan ve hareket mekanizmasının temelini oluşturan çok geniş ve kapsamlı bir ağdır. Refleksoloji temel olarak vücudun belirli noktalarındaki sinirleri uyarır. Bunun amacı uyarılan sinirlerin bağlı olduğu organlarda yaşanan sorunların ortadan kalkmasını sağlamaktır. Bunu gerçekleştirmek için refleksoloji vücuttaki enerjiyi dağıtır. Bu aşamada enerji akışının masajın uygulandığı noktadan sorun yaşanan noktalara doğru olmasına dikkat edilmelidir.

Refleksoloji masajı genellikle el, ayak ve kulaklardaki refleks noktalarına basınç uygulanarak gerçekleştirilir. Refleksoloji masajının bu alanda uzman refleksolojistler tarafından yapılması gerekir. Bu uzmanlık sayesinde vücuttaki hangi noktaların hangi organlarla bağlı sinirleri uyardığını bilmek mümkündür. Uzmanlar tarafından uygulanacak sistematik masaj hareketleri sayesinde sinir sistemi vücudun tedavi edilmesi için sorunlu bölgelere yoğun sinyaller gönderir ve rahatsızlık boyutunun minimize edilmesine yardımcı olur.

Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji masajı en az diğer masaj yöntemleri kadar rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Kişinin genel sağlık durumunu iyileştirmeyi mümkün kıldığı için farklılaşması mümkündür. Bu kapsamda refleksoloji uzmanının kişinin beden haritasına uygun olarak ayak tabanına uygulayacağı masajla bedenin kendini iyileştirme sistemi devreye alınır. 

Ayaktaki refleks noktalarına belirli tekniklerle basınç uygulanarak gerçekleştirilen refleksoloji masajı sırasında masaj yapılan kişinin rahatlaması son derece önemlidir. Masaj yapılacak kişinin rahatlamasını ve refleksoloji masajının etkilerini hissedebilmesini sağlamak için uzanması ya da bir koltukta oturarak ayaklarını öne doğru uzatması gerekir. Daha sonra refleksoloji uzmanı kişinin şikayet ettiği rahatsızlıkları temel alarak ilgili refleks noktalarını belirler.

Ayağın yuvarlak kısmı altındaki diyafram hattı boyunca bastırıldıktan sonra topuktan başlanır ve ana kavis boyunca ilerlenerek başparmağa doğru gidilir. Başparmak tamamen kavranır ve tüm bölgeler uyarıldıktan sonra bu işlem diğer parmaklara da yapılır.

Metatarslar arasından ayak bileği eklemin kadar derin strokingler gerçekleştirilerek göğüs bölgesindeki gerginlik alınır. Akciğerin sağaltılması için başparmağın alt kısmına masaj uygulanır. Sol ayakta bulunan kalp bölgesine ayrılan zaman daha fazladır.

Topuktan bel hattına kadar yapılan strokingler ile sindirim sistemi uyarılır. Malleollar çevresine masaj yapılarak üreme organları, bel ve bacakların uyarılması sağlanır. 

Ayakta bulunan tüm refleksoloji noktalarının özel masaj hareketleriyle uyarılmasıyla refleksoloji masajı tamamlanır. masajın etkili olması için doğru refleks noktaları uyarılmalıdır. Bunu sağlamak için refleksoloji masajı yapılacak kişi rahatsızlıklarını masajı yapacak uzmana doğru bir şekilde iletmelidir.

Refleksolojinin Faydaları Nelerdir?

Refleksoloji masajının etkilerini uygulamanın hemen ardından gözlemlemek mümkündür. Doğru noktalar uyarılarak tüm vücuda masaj yapılmış hissi yaratılabilir. Şikayetler azaldıkça kişi kendini çok daha iyi hissedebilir. Refleksoloji enerji akışının dengelenmesini sağladığı için uyku kalitesinin artması ve vücudun rahatlaması dışında pek çok faydası sayılabilir.

Günümüzde iş yoğunluğunun ve sorumlulukların artması hemen herkes için en önemli stres kaynaklarından biri olmuştur. Artan stres seviyesi sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Refleksoloji sayesinde strese bağlı bozulan enerji akışını düzenleme, stres, panik atak, anksiyete gibi sorunların önüne geçmek mümkündür. Ayrıca regl dönemi öncsi yaşanan gerginlik ve stresin azaltılmasına yardımcı olduğu bilinen refleksoloji stresten kaynaklanan pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır.

Refleksoloji stres ve kaygıya bağlı olarak ortaya çıkan pek çok rahatsızlığın alternatif tedavi yöntemi olduğu için migren ve diğer baş ağrılarının giderilmesinde de kullanılabilir. Refleksoloji sayesinde baş ağrılarının ağrı kesici kullanılmadan giderilebilmesi ayrıca böbrek sağlığının korunmasında da önemli bir rol oynar. 

Kan dolaşımını artıran bir masaj tekniği olan refleksoloji sayesinde vücudun toksinleri çok daha hızlı bir şekilde atması sağlanabilir. Bunun doğal sonucu bağışıklık sisteminin güçlenmesidir. Düzenli olarak refleksoloji masajı yaptırıldığında nezle, grip gibi çeşitli hastalıklara karşı vücudun daha dirençli bir hale gelmesi sağlanabilir.

Refleksoloji boyun ağrısı, bel ağrısı, hafif ve orta düzeydeki fıtık ağrıları gibi nörolojik hastalıkların tedavi edilmesi sürecini destekler. Refleksoloji uzmanı tarafından uygulanacak masaj teknikleri gerilen ve sıkışan sinirleri yumuşatır, sıvı dengesinin normale dönmesine ve ağrılara yol açan semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Diğer yandan refleksoloji masajının düzenli olarak uygulandığı kişilerin yeniden fıtık olma riski minimize edilir.

Refleksoloji temelde sağlığın korunması amacıyla uygulanan destekleyici bir tedavidir. Bu nedenle her yaş grubuna uygulanması mümkündür. Ancak kanser ve diyabet hastaları ile damar tıkanıklığı sorunu yaşayanların refleksoloji masajı yaptırması uygun olmayabilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?