Tırnak Batması (Batık Tırnak) Tipleri Nelerdir?

Sık karşılaşılan bir sağlık problemi olan tırnak batması çoğu kişinin ciddiye almadığı ancak tedavisi geciktikçe o kadar ciddileşen bir durum olarak tanımlanabilir. Tırnak batması tırnağın köşesi ya da kenar kısmının kıvrılması ve tırnağın yanındaki yumuşak etin içine girmesi sonucu ağrıya neden olur. 

Tırnak batması genellikle ayak başparmaklarında görülmekle birlikte ellerde de tırnak batması görülebilir. Batık tırnak olan parmaklarda genellikle iltihap görülür. Tırnak batmasının iltihap ile birlikte görülmesi halinde hastanın yaşam kalitesinin çok daha ciddi şekilde etkilenmesi söz konusudur. Bunun nedeni iltihap olan bölgede sarı ya da beyaz renkli irin görülebilmesidir. Bu aynı zamanda hastanın ağrısını artıran, şişlik, akıntı hatta kanamaya neden olabilen bir durumdur. Bu yüzden tırnak batması vakit geçirmeksizin tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olarak kabul edilmelidir.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batması genellikle kendine has belirtileriyle ortaya çıktığından kolayca fark edilir. Diğer yandan tırnak batması belirtileri tırnak batması sorununun hangi aşamada olduğuna göre değişiklik gösterir. Tırnak batması belirtilerinin en önemli özelliği genellikle kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemesidir.

  • Tırnak batması sorunu yaşayan kişilerin batık tırnağının bulunduğu bölümde hafif ağrılar meydana gelebilir. Ayrıca parmağın batan kenarında hassasiyet görülebilir.
  • Batık tırnağın olduğu bölümde kızarıklık oluşabilir.
  • Aynı şekild tırnak batmasının olduğu bölgede şişlik meydana gelebilir. Tırnak dış etkenlere bağlı olarak daha içeriye doğru batarsa bölgede iltihap görülebilir.
  • İltihap oluşması halinde bölgede akıntı ve soruna müdahale edilmemesi halinde kanamalar ortaya çıkabilir. Ayrıca hastanın hissettiği ağrı da artabilir.
  • Hasta tırnak batmasının olduğu ayağın üzerine bastığı sırada zorlanabileceği gibi koşma, şınav çekme gibi parmağa yük binmesine neden olan hareketleri yapmata güçlük çekebilir. Bazı hastalarda bu tür aktivitelerden sonra iltihap artabilir. Bunun sonucunda hastalar günlük işlerini yaparken zorlanmaya başlayabilirler.

Bu belirtiler tırnağın dışarıyla temas etmesi halinde daha da artar. Ayak yanlışlıkla bir yere vurulur, rahat olmayan ayakkabılar giyilir, tırnak makasıyla bölge yanlış şekilde yapılan uygulamalar sonucu tahriş edilirse tırnak batması sorununun ilerlemesi gibi sorunlar yaşanabilir.

Bu aşamaların ardından hastada yüksek ateş ortaya çıkabilir. Çünkü vücut iltihap ve enfeksiyonla savaşmaya başlar. Bu aşamadan sonra hastalığın evde tedavisi son derece zordur. Yapılması gereken mutlaka bir uzmandan yardım almaktır. Hasta için çok acı verici olabilen tırnak batması aynı zamanda hareket kabiliyetinin kısıtlanmasına da neden olabilir. Bu yüzden tüm belirtileri dikkatle takip etmek ve daha fazla ilerlemeden tedavi ettirmek önemlidir.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması sorunu yaşayan kişiler için en önemli soru “tırnak batması nasıl geçer” olur. Belirtileri değerlendirerek ve uzman doktorlara başvurarak tırnak batması sorunu olduğunu anlayan kişiler evde tırnak batması tedavisi nasıl yapılır öğrenmek isteyebilirler. Ancak her batık tırnak evde tedavi edilemez. Batık tırnak sorunu yaşandığı durumlarda atılacak en doğru adım doktora başvurmak ve doktor tarafından önerilen tedavileri uygulamaktır. Tırnak batması tedavisinde ilk yapılması gereken tırnak batmasından kaynaklanan acının azaltılması için rahat ve konforlu ayakkabılar giyilmesidir. Topuklu ve ayağı sıkan ayakkabılar giyilmemelidir. Ağrıyan bölgeye teması mümkün olduğunca azaltmak için evde çorap giyilmemesi tercih edilebilir. 

Tırnaklar çok kısaltılmadan düz bir görünüme sahip olacak şekilde kesilerek tırnağın deride batması ihtimali azalır. Ayaklar ve tırnaklar temiz tutularak duş sonrası tamamen kurulanmalıdır. Diğer yandan tüm olasılıklar göz önünde bulundurulmalı, tırnak batması sorununun ilerlemesi riski göze alınmamalı ve sorun fark edilir fark edilmez hemen doktora başvurulmalıdır.

Tırnak Batması Ameliyatı

Bazı durumlarda tırnak batması çok ağrı veren bir sağlık sorunu olabileceğinden evde uygulanacak tedavi yöntemleri işe yaramayabilir. Bu tür durumlarda tırnağın batan kısmının ya da tırnağın tamamının tırnak batması ameliyatı ile alınması gerekebilir.

Diğer yandan diyabet benzeri herhangi bir hastalığın olması halinde iltihabın uzun süre kalması risk taşıyacağından cerrahi prosedür uygulanması tercih edilebilir. Diyabeti olan hastalarda tırnak batması iltihabına bağlı komplikasyonlar görülmesi riski vardır. Hastalarda kan akışının yavaşlaması ve ayakta yer alan sinir dokusunun hasar alması söz konusu olabilir. Şeker hastalığı sorunu olan kişiler batık tırnak sorunu yaşamaları halinde vakit kaybetmeksizin doktora başvurmalıdır.

Tırnak batması ameliyatından önce hastanın ayağı antiseptiklerle temizlendikten sonra tırnak yatağına anestezi yapılıp uyuşturulur. Daha sonra batan tırnağın, tırnak yatağından ayrılması sağlanır. Koter olarak adlandırılan elektrikli bir cihaz ve asidik bir solüsyon kullanılarak tırnak batmasına neden olan bölgedeki tırnak kökü yok edilir. Tırnakta bu işlemlerin uygulandığı kısım uzamaz. Uzaması halinde ise uzaya yeni tırnak diğer tırnağa göre farklı görünüme sahip olur. İşlem tamamlandığında vazelin ve diğer koruyucularla tırnağa pansuman yapılır. Tırnağın alınması gerekmeyen durumlarda tel uygulaması yapılması tercih edilebilir. Tırnağa tek uygulanması yoluya tırnaktaki dokunun içine gömülen tırnağın tedavi edilmesi mümkündür.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?