Engelli Ayak Bakımı

engelli bireyler de ayak bakımıVücudun en çok yıpranan ve tüm vücudun ağırlığını taşıma görevine sahip olan ayakların bakımı ve sağlığı her insan için önemli olmakla birlikte engelli bireyler açısından çok daha büyük öneme sahip bulunuyor. Engelli bireylerin ayakları; yaşamış oldukları basıdan dolayı nasırlaşma, mantarı tırnak batması ve daha birçok farklı rahatsızlık ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu sorunlardan dolayı engelli bireylerde ayak dokularının beslenmesi bozulabiliyor. Farklı deformiteler oluşabiliyor ve oluşan rahatsızlıklar zor iyileşebiliyor. Bu nedenle engelli bireylerin ayaklarının sağlığına kavuşabilmesi için periyodik olarak ayak bakımı yaptırmaları gerekiyor. 

Engelliler İçin Ayak Bakımı Tedavisi Nedir?

Sağlıklı bireylerde gündelik aktiviteler esnasında ayağa binen yükün dağılımı; % 57 topukta % 43 ise ön ayakta olacak şekilde gerçekleşiyor. Yürüme engelli bireylerde bu dengenin bulunmamasının yanı sıra; hareketsizlikten kaynaklanan kan dolaşımı bozukluğu gibi nedenlerden dolayı da ciddi ayak sorunları ortaya çıkabiliyor. Kan dolaşımı bozukluğuna bağlı olarak damarlarda tahribat başlıyor. Kişilerin ayaklarında, ayak bileklerinde ve parmaklarında biriken ödem hem ayaklarının şişmesine hem de derinin gerilmesine neden oluyor. Buna bağlı olarak da cildin nem oranı düştüğünden başta deri mantarı olmak üzere pek çok farklı ayak sağlığı sorunu yaşanmaya başlanabiliyor.

Engelliler İçin Ayak Bakımı Tedavisinin Çeşitleri Nelerdir?

Engelliler için ayak sağlığının korunmasına yönelik olarak yapılan rutin ayak bakımı tedavilerinin dışında, kişinin yaşadığı soruna göre farklı çözümler uygulanması söz konusu olabiliyor. Rutin ayak bakımı kapsamında; tırnak ve deri ile ilgili gerekli müdahaleler yapılıyor, cildin nemlendirilmesi sağlanıyor. Bunun dışındaki tedavi yöntemleri kişi özelinde belirleniyor. 

Engelliler İçin Ayak Bakımına Ne İyi Gelir?

Engelli bireylerin ayak sağlığının korunması için temizlik, hijyen ve nem oranına maksimum düzeyde önem verilmesi gerekiyor. Bunun dışında dengesiz yük dağılımının ayaklara verebileceği zararın engellenmesine yönelik önlemlerin alınması, tırnakların düz şekilde kesilmesi, ayakların hava almasının ve rahatlığının sağlanması, eğer varsa tırnak batığı , topuk çatlağı ve deri kalınlaşması türü sorunların önüne geçilmesi kişinin konforunu artıran etkenler arasında yer alıyor. 

Engelliler Ayak Bakımı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Engelli bireylerin ayaklarındaki yük dağılımı ve kan dolaşımı diğer bireylerden farklı olduğundan herhangi bir ayak sağlığı problemi yaşanmasa da periyodik olarak engelli ayak bakımı hizmetlerinden yararlanmaları gerekiyor. Bunun dışında ise ayak sağlıkları için olumsuz sonuçlara yol açacak bir durum tespit edildiği takdirde en kısa sürede konunun uzmanına başvurmaları ve gereken önlemlerin alınması öneriliyor. Özellikle ayak parmaklarında, ayak tabanında ve tırnaklarda; yaralar, renk ve şekil değişiklikleri ile duruş ve basma sorunları oluştuğu durumlarda acilen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekiyor. 

Engelliler İçin Ayak Bakımı Tedavi Süreci

Engelli bireylerin ayaklarının düzenli olarak yıkanıp kurulanması; ayak kokusunun, nasır ve ayak mantarı oluşumunu engelleyebiliyor. Ayrıca; topuklardaki fazla derilerin temizlenmesi, tırnakların tırnak etine yakın olmayacak şekilde ve düz kesilmesi, ayakların ve tırnakların vazelinle yumuşatılması gerekiyor. Günlük olarak çorap değiştirilmesi, ayağa uygun olacak şekilde kaymayan, önü kapalı terliklerin ve ayakkabıların giydirilmesi de kişinin konforunu artırabiliyor.