Obezite Ayak Bakımı

obezite ayak bakımıObezite çağımızın en önemli sağlık sorunlarının başında gelmekte olup bireylerin yaşam süresini ve kalitesini son derece olumsuz şekilde etkiliyor. Vücuttaki yağ dokusunun normalde fazla olmasından kaynaklanan obezite kişinin besinler yolu ile aldığı kalorinin, harcanan kaloriden fazla olması ve fazla kalorinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu oluşuyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bilinen obezite, ayaklara binen yük miktarının artmasının yanı sıra yol açtığı diyabet hastalığı nedeniyle de ciddi ayak sağlığı sorunlarına yol açabiliyor. Bu durumda mantar, tırnak batması, tırnak mantarı, sertleşme, deri deformasyonu, kalınlaşma, siğil ve nasır gibi kişide rahatsızlığa yol açan ayak sorunları ile karşılaşılabiliyor. 

Obeziteler İçin Ayak Bakımı Tedavisi Nedir?

Vücudumuza sağladığımız desteğin temeli görevini gören ayaklar, günlük faaliyetler esnasında zeminle tekrarlı bir şekilde basınca maruz kalıyor. Obezite hastası olan kişilerde ise ayaklara binen yük normalden çok daha fazla olduğundan yükü dengelemek son derece zor bir durum haline geliyor. Buna bağlı olarak ise kişi fiziksel aktiviteleri esnasında normalden daha fazla enerji kaybediyor. Daha geniş bir destek alanına ihtiyaç duyan ayakların yer ile temas ettiği noktalarda farklılaşmalar yaşanmaya başlanabiliyor. Kilo artışına bağlı olarak bireylerde; topuk ağrısı, tendinit, düz tabanlık, planlar fasit ve halluks valgus gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. 

Obeziteler İçin Ayak Bakımı Tedavisinin Çeşitleri Nelerdir?

Ayakların artan destek alanına bağlı olarak yerle temas edilen noktaların farklılaşmaya başlaması durumunda kişiye özel olarak ortopedik tabanlık yapılması yoluna gidilebiliyor. Böylece; obezite rahatsızlığı olan kişide meydana gelen duruş bozuklukları ile ayak bileğine, kalçalara ve diz eklemlerine binen yanlış yük dağılımının minimum seviyeye indirilmesi kolaylaştırılabiliyor. Bunun için kişinin ayak tipinin belirlenmesi gerekiyor. Ardından kişiye özel olarak hazırlanan ortopedik tabanlığın kullanılması ile sağlıklı ve dengeli duruşa geri dönülmesi hedefleniyor.

Obezite Ayak Bakımına Ne İyi Gelir?

Obezite ayak bakımı kapsamında kişilerin öncelikle ayaklarının temiz, kuru ve gereken nem düzeyine sahip bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için ayakların düzenli olarak temizlenmesi, son derece iyi bir şekilde kurulanması, uygun nemlendiricilerin kullanımı ile nem dengesinin sağlanması önemli bir konu olarak kabul ediliyor. Obezite ayaklarda tırnakların kesimine özen gösterilmediği takdirde ağır yük nedeni ile tırnak batıkları ciddi birer sorun haline gelebildiğinden bu konuya öncelik verilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor. Obezite sorunu yaşamakta olan kişilerin ayak tırnaklarının yumuşatıldıktan sonra düz bir şekilde kesilmesi ya da törpü ile kısaltılması gerekiyor. İçe doğru, derin ya da yuvarlak kesimler tırnak batmalarına neden olabiliyor. Kullanılan ayakkabıların iç tabanlığının 6 ayda bir değiştirilmesi, çorapsız ayakkabı giymekten kaçınılması, sıkı çoraplar yerine ayaklara uygun yünlü ya da pamuklu çorapların giyilmesi daha doğru bir seçim olarak kabul ediliyor.

Obeziteler Ayak Bakımı İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Obezite özellikle sıklıkla neden olduğu diyabet hastalığı nedeniyle ayak sağlığı için pek çok soruna yol açabildiğinden, obezite hastalarının ayak bakımını düzenli olarak yaptırması gerekiyor. Bunun dışında ayak sağlığı ile ilgili olağan dışı bir durum ile karşılaştıkları takdirde vakit geçirmeden uzman görüşüne başvurmaları öneriliyor. 

Obeziteler İçin Ayak Bakımı Tedavi Süreci

Obezite nedeniyle ayaklarda farklı rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. Vücudun normalden fazla ağırlığa sahip olması nedeniyle topuklarda çatlaklar, tırnak batmaları, ayak bileği burkulmaları, yumuşak doku zedelenmeleri sıklıkla yaşanabiliyor. Günlük aktiviteler esnasında yumuşak dokular hasar görebildiğinden pek çok yaralanma meydana gelebiliyor. Obeziteye bağlı ayak rahatsızlıklarında ayağın üzerinde oluşan baskının doğru bir şekilde yönetilmesi önemli bir hale geliyor. Ayaklar üzerindeki baskıyı dağıtıp ayak rahatsızlıklarını en aza indirmek üzere tasarlanan özel tabanlıklar ve ayakkabılar kişilerin konforunu artırabiliyor. Özelleştirilmiş tabanlıklar ayak kemerine destek sağlayarak ayakların aşırı pronasyonunu da önleyebiliyor.