Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Tırnak batması kadın erkek fark etmeksizin birçok kişinin karşı karşıya kaldığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Tırnak batması genetik nedenlerden ve yaşam tarzı alışkanlıklarından kaynaklanabilir. Tırnak batması oluşumunu tetikleyen faktörler arasında ayak bakımının düzenli bir şekilde yapılmaması, tırnakların yanlış bir şekilde kesilmesi ve ayakkabıların hatalı seçilmesi sayılabilir.

Tırnak batması henüz ilerlememiş olduğu başlangıç aşamasında çok ciddiye alınmasa da ilerledikçe kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve ciddi komplikasyonlara yol açan bir sorun haline gelebilir. Bu nedenle tırnak batması sorunu yaşayan kişiler bu sorunu görmezden gelmemelidir. Tırnak batması olduğu fark edildiği an sorunun ilerlemesini önlemek için atılması gereken adımlar dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Tırnakların doğru şekilde kesilmesi ve ayakkabıların doğru seçilmesi gibi normalde gereken önem verilmeyen konularda daha titiz bir tavır sergilenmelidir. Bu sayede daha sağlıklı ve bakımlı ayaklara sahip olmak ve yaşam kalitesini artırmak mümkün olabilir. 

Tırnak batması genetik ya da yaşam tarzına bağlı olarak çok yaygın bir şekilde görülebilir. Ayak tırnağının köşesinin ya da parmaktaki yumuşak etin içine doğru büyümesi tırnak batmasına neden olur. Tırnak batması durumunda genellikle bölgede bir hassasiyet oluşur. Eğer soruna bu aşamada müdahale edilmezse kızarıklık, ağrı, şişme hatta iltihaplanma görülebilir. Tırnak batmasına bağlı iltihaplanma oluştuğu taktirde ayakkabı hatta çorap giymek zorlayıcı bir hal alabilir. Bunun nedeni iltihaplarını bölgeye temas edildiğinde ağrının ve acının artmasıdır.

Tırnak batması genellikle ayak baş parmağında ortaya çıkar. Çünkü ayak baş parmağındaki tırnak daha büyüktür. Aynı zamanda yapısal özelliklerinden dolayı atmaya daha eğilimlidir. Hastalar tırnak batmasına başlangıç aşamasında fark ettiklerinde evde bir takım yöntemleri uygulayabilirler. Bu yöntemler uygulanmasına rağmen acı ya da ağrı azalmazsa vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Aksi taktirde tırnak batmasına bağlı olarak iltihaplanma oluşması, sorunun ilerlemesi ve hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilenmesi gibi istenmeyen durumlarla karşılaşılabilir. Tırnak batmasının olduğu bölgedeki hassasiyet hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyerek hastaların günlük işlerini yapamaz hale gelmelerine neden olabilir. 

Tırnak Batması Belirtileri

Ayak tırnaklarında görülen batma karakteristik özellikleri ile ön plandadır. Tırnak batması genellikle tüm hastalarda ortak belirtiler sergiler ve aynı sehirde ilerler. Tırnak batması sorunu yaşayan kişilerde öncelikle tırnağın batık oluşturduğu bölgede ağrı ve hassasiyet meydana gelir. Ağrı ve hassasiyeti bölgedeki kızarıklık izler. Daha sonra bölgede şişlik ortaya çıkar. Şişliğin ortaya çıktığı bölgedeki zedelenmeler enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak gelişen akıntı aynı zamanda ağrıyı artırabilir. 

Tırnak batmasının olduğu bölgede iltihap oluştuktan sonra kanama görülmesi riski artar. Hastaların yürüme ve hareket kabiliyetlerinin azalması bu dönemde sık karşılaşılan sorunlardandır. İltihaplanmadan sonra ateşlenmeyle de sıklıkla karşı karşıya kalınabilir. Tırnak batmasına, bu tür sorunların yaşanacağı kadar ilerlemeden önce müdahale etmek yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesini önleyebilir. Tırnak batmasının neden olduğu belirtiler ciddiye alınmalı ve sorun ilerlemeden gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.

Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batması sorunu yaşayanların sıklıkla merak ettiği tırnak batması nasıl geçer sorusuna verilebilecek birden fazla yanıt vardır. Çünkü farklı derecelerdeki tırnak batması farklı yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bu aynı zamanda tırnak batması tedavisinin özelleştirilebilir olduğu anlamına da gelir.

Tırnak batmasını önlemek ve tedavi etmek için uygulanabilecek birden fazla yöntem vardır. Öncelikle en etkili yöntemin tırnak batması oluşmadan önlemek olduğu söylenebilir. Bunun için atılabilecek adımlardan biri tırnakları düz bir şekilde kesmektir. Oval şekilde tırnak kesildiği takdirde tırnaklar deri içine doğru uzayabilmektedir. Bunun sonucunda batıkların artması riski bulunmaktadır.

Ayak tırnakları orta uzunlukta tutulmalıdır. Çok kısa kesilen tırnakların deri içine kıvrılarak uzaması riski vardır. Kıvrılmalar sonucu batıklar ortaya çıkabilir. Seçil ayakkabılar parmak uçlarını sıkmayacak bir tasarıma sahip olmalıdır. Aksi takdirde ayakkabılar parmağa ve tırnağa baskı yaparak batık oluşumunun önünü açar. Ağır işlerde çalışan kişiler ya da ayaklarının uç noktalarını bir yerlere çarpma ve tırnaklarına darbe alma riski bulunan kişilerin seçtiği ayakkabıların burun kısımları çok daha sağlam olmalıdır. Bu sayede tırnakların darbe almasını önlemek mümkündür. Bu basit önlem sonucunda darbeden kaynaklanan tırnak batması önlenebilir.

Batık tırnakların deriden ayrılması için tırnak batması aparatı kullanılarak tırnak deriden ayrılabilir ve tırnağın düz bir şekilde uzaması sağlanır. İltihap oluşumunun önlenmesi için antibiyotik içerikli merhemlerin kullanılması mümkündür. Bunun sonucunda ağrı azalabilir ve iltihap ortadan kalkabilir. Ayakları ılık suda bekletmek ağrıların azaltılmasını ve tırnakların yumuşamasını sağlar. Bunun sonucunda tırnak düz bir şekilde uzar. 

Tırnak batmasının çok ileri düzeyde olduğu durumlarda lokal anestezi altında tırnak batması ameliyatı yapılması gündeme gelebilir. Bu ameliyat kapsamında tırnağın gömüldüğü doku alınarak batan tırnağın bir kısmı ya da tamamı çıkarılır. Tırnak batmasının tekrarlamaması için tırnak yatağında bulunan hücreler öldürülmelidir. Ameliyatın sonrasında hasta günlük yaşantısına devam edebilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?