Refleksoloji Masajı Nedir?

Son zamanlarda şehir hayatının bitmek bilmeyen yoğun temposu, zaman darlığı, evde ve iş ortamlarında aşırı strese maruz kalınması gibi faktörlerin insan psikolojisinin yanı sıra vücudunda da olumsuz etkilere neden olduğu açıkça görülmektedir. Buna bağlı olarak omuz, ense, sırt ve bel ağrıları pek çok kişi için yaşamlarının ayrılmaz parçası haline gelmiştir. Bunun sonucunda gevşeyebilmek ve postürünü yeniden forma sokabilmek isteyen birçok kişi spor salonlarından ve masaj terapilerinden destek almayı tercih etmektedir. 

El, ayak ve kulaklarda yer  alan özel refleks basınç noktalarına basınç uygulanması sayesinde bu noktalarla bağlantılı olan organların ve sistemlerin tedavi edilmesini amaçlanır. Refleksoloji olarak adlandırılan bu yöntem günümüzün destekleyici, tamamlayıcı ve güvenilir alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak kabul edilmekte ve giderek daha yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Vücudun kendi kendini tedavi etme ve iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkarma özelliğine sahip olduğu bilinen el, kulak ve ayak refleksoloji uygulamaları özel masaj tekniklerine dayanmaktadır.

Refleksoloji Nedir?

Ayak bileği yaralanmaları, plantar fasiit ya da gün içinde spor ya da ayakta durarak iş yapmakta olan kişiler için sıklıkla kullanılan rahatlatıcı ve terapötik bir yöntem olan refleksoloji masajı uygulamasında terapist; kişinin ayaklarına, bileklerine ve bacaklarına masaj teknikleri uygular. Uygulanan masaj ayak bileği ağrısı, ayak parmağı ağrısı, plantar fasiit ve yaygın artrit formlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tüm vücutta hissedilen stresin ve kaygıların azaltılmasına katkıda bulunur.

Refleksoloji uygulamasının öncesinde hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir. Yapılan değerlendirme sonucunda en uygun olacak şekilde el, ayak ya da kulak refleksoloji masaj uygulaması yapılması kararı verilir. Kişiye özel olarak planlanan refleksoloji masajı uygulamaları çeşitli farmakolojik tedavilere destek olmak amacıyla da uygulanabilir. Tıbbi tedavilere ek olarak refleksoloji masajları fizik tedavi ve rehabilitasyona da yardımcı olma özelliğine sahiptir. Bu sayede hem ağrıların azalması hem de egzersizlerin çok daha kolay bir şekilde yapılması mümkün olur. 

Refleksolojinin Faydalarını Biliyor musunuz?

Refleksoloji vücut enerjisinin organlara dengeli bir şekilde yayılmasına yardımcı olur ve bu sayede vücuda bir denge getirmeyi amaçlar. Vücuttaki enerji; hastalık, üzüntü, stres ve travmalar sonucunda tıkanabilir. Bu tıkanıklıklar bazı organların gereğinden az bazılarınınsa gereğinden fazla enerji almasına yol açabilir. Oluşan dengesizliğe bağlı olarak yavaş yavaş organlar görevlerini gereğince yerine getirememeye başlar. Refleksoloji uygulamaları ile uygulanan basınç ve masaj sayesinde bu tıkanıklıklar açılır ve enerji akışı yeniden sağlanır.

İyi bir refleksoloji masajı sayesinde; uykusuzluk, baş dönmesi, baş ağrısı ve kronik yorgunluk gibi pek çok semptom rahatlıkla hafifletilebilir. Ayrıca; böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi pek çok iç hastalığının altında yatan nedenlerin tedavi edilmesi de mümkündür. Refleksoloji masajı ile tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında yüksek tansiyon da vardır. Uygun refleksoloji tekniklerinin kullanılması ile yapılan bir ayak masajı tüm vücudun rahatlamasını sağlayan en etkili yöntemlerden biri olarak kabul edilir.

Refleksoloji uygulamaları çok fazla sinir geçen bir bölge olması nedeniyle genellikle ayaklar üzerine yapılır. Beyin, karaciğer ve akciğer gibi iç organlarının, endokrin bezlerinin ve kas ile iskelet sisteminin sinir uçları ayakların farklı bölümlerinde bulunur. Refleksoloji masajı her yaş grubuna uygulanabilmekle birlikte yalnızca hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla değil aynı zamanda sağlığı koruma amacına yönelik olarak da kullanılabilir.

Refleksoloji masajının zihinsel ve fiziksel faydaları arasında aşağıdaki maddeleri saymak da mümkündür:

  • Anksiyeteyi ve stresi azaltma,
  • Ağrıyı ve acıyı azaltma, 
  • Endorfin üretimini artırarak vücudu rahatlatma,
  • Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı olarak yorgunluğu ve uykusuzluğu azaltma,
  • Kronik olan ya da olmayan hastalıkların tedavi sürecini destekleme,
  • Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırma,
  • Kan dolaşımını düzenleme,
  • Vücut sağlığı açısından faydalı olan hormonları artırma,
  • Vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan bağışıklık sistemini uyarma,
  • Dolaşım, sinir ve boşaltım sistemini uyarma,
  • Vücuttaki toksinleri azaltma,
  • Migren ve diğer baş ağrılarının şiddetini azaltma,
  • Zihinsel fonksiyonları uyararak konsantrasyonu artırma,
  • Eklem hareketliliğini artırma,
  • Adet öncesi semptomları ve adet sancılarını azaltma.

Refleksoloji Noktaları Nelerdir?

Refleksoloji uygulamasında ayaklarda, ellerde ve kulakların üzerinde bulunan noktalar ve alanlar; spesifik organlara, kemiklere ve vücut sistemlerine karşılık gelir. Refleksoloji masajını uygulayan kişiler vücudun tümündeki sistemleri ve organları etkileyebilmek için ayaklara ve ellere, alt, yan ve üst olacak şekilde; kulağa da parmağın ulaşabileceği ve dışarıya çıkabileceği şekilde masaj yaparlar. Refleksologlar; vücut sistemlerinin birbirine nasıl karşılık geldiğini gösterebilmek için refleksoloji haritalarından faydalanırlar. Refleksoloji haritalarına göre her ayak vücudun bir dikey yarısını temsil eder. Buna göre sol ayak, vücudun sol tarafına ve sol tarafta bulunmakta olan tüm organlara etki eder. Sağ ayak ise vücudun sağ tarafına ve sağ tarafta bulunmakta olan tüm organlara karşılık gelir. Refleksoloji uzmanları bölgesel ya da genel etkiler yaratabilmek için ayaklardaki, ellerdeki ya da kulaklardaki belirli noktalara odaklanabilirler. 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?