Ayak Refleksoloji Noktaları

Ayak başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerine uygulanabilen refleksoloji destekleyici bir tedavi yöntemidir. Belirli noktalara basınç uygulanması yoluyla sinirlerin uyarılmasını sağlayan terapötik bir yöntem olan refleksoloji sayesinde kişinin rahatlamasını sağlamak mümkündür. Kan akışını artırma ve merkezi sinir sistemini güçlendirme yöntemiyle günümüzde pek çok farklı hastalığın tedavisine ek olarak ve cerrahi prosedürlerden sonra uygulanır.

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji; derin rahatlama ve esenliği teşvik etmede etkili olabilecek, invaziv olmayan, tamamlayıcı bir sağlık terapisidir. İnsanların hayatlarındaki stresi azaltmak, sağlığı optimize etmek ve dayanıklılık oluşturmak için bir anahtar olabilir. Ayaklar, alt bacak, eller, yüz ya da kulaklardaki farklı noktaların vücudun farklı bölgelerine karşılık geldiği ve refleksologların bu nokta ve bölgeleri çalıştırdığı teorisine dayanan bir dokunma terapisi olarak tanımlamak mümkündür.

Vücut doğal bir şekilde kendini iyileştirme yeteneğine sahiptir. Hastalık, stres, yaralanma ya da hastalıktan sonra ise vücut bir “dengesizlik” halindedir ve hayati sistemleri bloke edilerek vücudun en iyi şekilde çalışmasını engelleyebilir. Refleksoloji, vücudun doğal dengesini yeniden sağlamak, sürdürmek ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için kullanılabilir.

Destekleyici, tamamlayıcı ve güvenilir bir alternatif tıp tedavi yöntemi olan refleksoloji ayakta bulunan bazı noktalarla çeşitli organlar arasındaki bağlantıyı temel alır. Refleksoloji ağrılar gibi fizyolojik rahatsızlıkların, nörolojik hastalıkların, cinsel rahatsızlıkların, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisine destek olma amacıyla uygulanır.

Refleksoloji Noktaları

Ellerde, ayaklarda ve kulaklarda bulunan refleksoloji noktaları vücuttaki belirli organlara, sistemlere ve kemiklere karşılık gelir. Bu doğrultuda organlar ve sistemler üzerinde etki yaratabilme amacıyla ellerin ve ayakların alt, üst ve yan kısımları ile kulakların gözle görülebilen noktalarına masaj uygulaması yapılır.

Refleksoloji uygulaması sırasında el, ayak ve kulaklardaki refleks noktalarının haritalarından faydalanılır. Organların ve sistemlerin yansıdığı noktaların en geniş olduğu bölgeler ayaklarda bulunur. Sağ ve sol ayaklar vücudu dikey olarak temsil eder. Her ayakta farklı organlar uyarılır. Başta kalp olmak üzere vücudun sol tarafındaki tüm organlar sol ayakta temsil edilirken; karaciğer gibi vücudun sağ tarafındaki organlar sağ ayakta temsil edilirler. Elde ise on basınç bölgesinden oluşan refleksoloji noktaları vardır.

Organların, kemiklerin ve sistemlerin el, ayak ve kulakların bağlantısını sağlayan sinir uçlarıdır. Sinir uçlarına el ve parmaklarla basınç yapılması ya da ovulması elektrokimyasal uyarıları açığa çıkarır. Bu uyarıyı nöronlar sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara ulaştırır ve onları uyarma görevini üstlenir.

Refleksoloji Masajı

Ei, ayak ve kulak refleksoloji uygulamalarının temelinde vücudun kendi kendini tedavi etme ve iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkaran özel masaj teknikleri vardır. Uygulamanın öncesinde alanında uzman hekimler hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir. Yapılan değerlendirme sonucunda el, kulak ya da ayak refleksoloji masajı uygulanma kararı verilir. Kişi özelinde planlanan masaj uygulamaları çeşitli farmakolojik tedavilere destek olma amacıyla uygulanabilir. Tıbbi tedavilere ek olarak fizik tedavi ve rehabilitasyona da yardımcı olan refleksoloji masajları ağrıları azalttığı gibi egzersizlerin yapılmasını da kolaylaştırır.

Refleksoloji uygulamaları ayaklardan çok fazla sinir geçtiği için genellikle ayak üzerine uygulanır. Ayakların farklı bölümlerinde beyin, karaciğer, akciğer gibi iç organlarının yanı sıra kas ve iskelet sistemi ile endokstin bezlerinin sinir uçları bulunur.

Her yaş grubuna uygulanması mümkün olan refleksoloji masajından yalnızca hastalıkların tedavisinde değil aynı zamanda sağlığın korunması amacıyla faydalanmak da mümkündür. Bunun yanı sıra hamileliğin ilk trimesterındaki kadınalara, kalp krizi riski bulunanlara, ateş ve enfeksiyon görülen hastalara refleksoloji masajı uygulaması yapılmaz.

Refleksoloji Nasıl Yapılır?

Refleksoloji masajı genel olarak diğer masaj uygulamalarıyla benzerlik gösterir. Diğer masaj uygulamalarında olduğu gibi refleksoloji masajında da dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır. Refleksoloji merkezleri ve bu alanda hizmet veren kliniklerde yapılan masajlar mutlaka yeterli eğitime ve uzmanlığı sahip refleksoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. 

Ayrıca refleksoloji masajı uygulaması kapsamında doğru refleks noktalarının belirlenmesi çok önemlidir. El, ayak ve kulaklardaki sinir uçlarının farklı organlarla ve sistemlerle bağlantıları vardır. Özellikle spesifik hastalılara yardımcı tedavi olarak uygulanan refleksoloji masajından optimum fayda sağlanabilmesi için baskının ilgili organların refleks noktalarına uygulanması gerekir. Bu anlamda doğru sinir noktalarını belirlemenin aslında refleksoloji uygulamalarının temeli olduğunu söylemek mümkündür.

Hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna ilişkin değerlendirmeler yapıldıktan sonra gerçekleştirilen refleksoloji masajı çoğunlukla bu amaca yönelik olarak tasarlanan koltuklarda yapılır. Genellikle ayaklar üzerinde yapılan uygulamalar ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılması ile başlar. Refleksoloji uzmanları başlangıç aşamasında ayakların yapısı ve rahatsızlıkları ile ilgili değerlendirmelerini de yapabilirler. Ayaklardaki refleks noktaları belirlendikten sonra el ve parmakların kullanıldığı tekniklerle ilgili noktalara basınç uygulanır. Uygulama sırasında parmaklara ek olarak ahşap çubukların kullanılması da mümkündür. Refleksoloji masajının süresi hastanın genel sağlık durumu, hastalığının türü ve masaj yapılan bölgeye bağlı olarak 10 ila 45 dakika arasında değişebilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?