Nasıra Ne İyi Gelir?

İnsan cildi, vücudu dış ortamlardan gelmesi olası etkenlere karşı koruyan bir giysi görevini üstlenir. Cildin dış ortamlarla sürekli olarak temas etmesi çeşitli hastalıklara karşı yatkın olmasına neden olur. El ve ayaklar gün içinde çeşitli nedenlere bağlı olarak basınca, sürtünmeye ve baskıya maruz kalmaktadır. Cilt bu duruma karşı kendini korumak için deride katmanlar oluşturmaya başlar. Nasır olarak da adlandırılan bu ölü dokular ilk oluşmaya başladığında ciltte önemli belirtilere neden olmasa da ilerleyen zaman içinde ciddi sorunlarla karşılaşılması riski vardır.

Tarih öncesi zamanlardan günümüze dek nasır her yaştan insanın karşı karşıya kaldığı sorunlar arasında yer almaktadır. Başlangıçta estetik olarak kötü bir görünüme sahip olmasıyla dikkat çeken nasır tedavi edilmediği durumlarda acılı ve ağrılı bir hal alabilir. Sürtünmenin ve baskının sürekli olduğu bölgelerde tahriş arttıkça deri kalınlaşarak kendini koruma altına alır ve sertleşir. Sonuçta söz konusu bölgelerde nasır ya da klavus olarak bilinen hafif tümsek ölü deri tabakaları oluşur.

Nasır en çok ayak altında olsa da ayak kenarlarında, parmak üzerinde, topukta ve parmak aralarında görülebilir. Çoğunlukla ayakta ortaya çıksa da nasır aşırı sürtünmeye ve baskıya maruz kalan el parmaklarında, el parmaklarının arasında ve avuç içlerinde görülebilir.

Nasır Neden Olur?

Basınç ya da sürtünmeye bağlı olarak deri yüzeyinde oluşan nasır herhangi bir virüs ya da bakteri kaynaklı olmadığından bulaşıcı değildir. Nasırın oluşmasına neden olan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uzun süreler boyunca ayakta durulması,
  • Aşırı egzersiz yapılması ya da spor aletleri kullanılması,
  • Ayağa uygun olmayan bol ya da sıkı ayakkabıların tercih edilmesi,
  • Yüksek topuklu ayakkabılar giyilmesi,
  • Mesleki deformasyonların etkisi,
  • Aksesuarların ya da giysilere takılan çeşitli aparatların uzun süre cilde sürtünmesi,
  • Yanlış şekilde yürünmesi,
  • Obezite,
  • Hastanın ileri yaşta olması,
  • Ayakların normalden fazla terlemesi,
  • Sürekli el işi yapılması,
  • Ayak parmaklarının birbiri üzerine baskı yapması, 
  • Gitar, keman gibi müzik aletlerinin çalınmasından kaynaklanan travma,
  • Romatoid artrit.

Nasıl Oluşumu Önlenebilir mi?

Cildin kurumaması için sürekli temasa maruz kalan bölgelerin düzenli olarak nemlendirilmesi gerekir. Ayağı terletmeyecek yapıda pamuklu çoraplar kullanılmalı ve mümkün olduğunca ayak nemli bırakılmamalıdır. Bunun için gün içinde imkân bulunduğunda çoraplar değiştirilmelidir. Ayakkabıların içinde özel tabanlar ve silikon desteklerin kullanımı tercih edilmelidir. 

Yanlış ayakkabı seçiminin nasır oluşumunun en önemli nedenlerinden biri olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Ayak kalıbına uygun, aşırı bol olmayan ya da sıkmayan, rahat ve ortopedik ayakkabıların kullanımı tercih edilmelidir. 6 cm’den fazla topuklu ayakkabıların kullanımından uzak durulmalıdır.

Ayak bakımı ve temizliği konusunda gereken özeni göstermek gereklidir. Ayaklar her gün yıkanmalı ve mümkün olduğu takdirde ılık suda bekletilmelidir. Badem yağı gibi E vitamini içeren besleyenlere sahip yağlarla cildi beslemek ve onarmak için masaj yapılmalıdır. Günlük yaşamda çeşitli nedenlerle sürekli olarak sürtünmeye ve basınca  maruz kalan eller düzenli olarak nemlendirilmeli ve cilt tipine uygun el maskeleri kullanılmalıdır. 

A ve E vitaminleri nasır oluşumunu önleme özelliğine sahiptir. Beslenme programına özellikle bu vitaminleri içeren havuç ve muz gibi meyve ve sebzelere yer vermeye özen gösterilmelidir. El, diz, ayak, dirsek gibi bölgelerin sürtünme ve uzun süreli basınca maruz kaldığı çeşitli spor dallarında ve meslek gruplarında bu bölgelerin korunması için koruyucu ekipmanlar kullanılması tercih edilmelidir.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir?

Vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen bir cilt hastalığı olan nasırın tedavisi mümkündür. Ayak nasırı, topuk nasırı, parmak nasırı, ayak tabanında nasır, el ve ayak parmak arası nasır özellikle başlangıç aşamasında olduğu dönemlerde evde uygulanan yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.

  • Ponza Taşıyla Nasıl Tedavisi

Sert girintili çıkıntılı bir yapıda oluklu dikdörtgen taşı olan ponza taşı nasır tedavisinde kullanılan en etkili ve basit yöntemlerden biridir. Özellikle banyo sırasında ya da sonrasında ponza taşı kullanımı önerilir. Banyodan sonra yumuşayan sert nasırların ponza taşıyla kolayca törpülenmesi mümkündür. Nasırın neden olduğu rahatsızlık hissi ve acı ölü derinin bölgeden uzaklaştırılmasıyla giderilir. Düzenli ponza taşı kullanımı aynı zamanda nasırların tedavisinde önemli bir rol üstlenir.

  • Nasır Bantlarıyla Nasır Tedavisi

Eczanelerden satın alınabilen nasır bantları, nasır tedavisinde kullanılan en etkin yöntemlerin başında gelir. Trikloroasetik asit ya da salisilik asit içeren nasır bantları ölü deri üzerinde kimyasal bir parçalanma sağlar ve bu şekilde nasırın yok edilmesine yardımcı olur. Uygulama sırasında ya da sonrasında yanlış kullanımdan kaynaklanan kızarıklık veya alerji gibi yan etkiler oluşması durumunda nasır bantlarının kullanımı bırakılmalıdır. Ayrıca doktora başvurulmalıdır.

  • Beyaz sirke ve limonla nasır tedavisi

Beyaz sirke ve limon nasır kalemleri ya da nasır bantları gibi bol miktarda asit içerir. Doğal besinlerden elde edilen bu asitlerin etkisi sonucu nasır kimyasal reaksiyonla parçalanır. Limon ya da beyaz sirkeyle nasırlı bölge iyice ovulduktan sonra bandajlanır ve ertesi sabaha kadar beklenir. Bandaj hava almayı sağlamalı ve çok sıkı sarılmamalıdır. Bandaj açıldığında ölü derilerin pul pul döküldüğü görülebilir. Nasır tamamen yok olana kadar limon ve beyaz sirke uygulaması yapılabilir. Her uygulama sonrası cilt besleyici yağlarla masaj yapılarak nemlendirilmelidir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?