Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle kış mevsiminde ayakların uzun saatler boyunca kalın çorapların ve botların içinde kalması yeterince hava alamamalarına neden olabilmektedir. Ayakların yeterince hava almaması mantar başta olmak üzere pek çok farklı hastalığın ortaya çıkması için uygun zemini hazırlamaktadır. Bunun sonucunda topuk çatlakları ve ayak kokusu gibi çeşitli durumlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu yüzden ayak sağlığını ve pürüzsüz görünümünü korumak isteyen kişilerin önceliği doğru bir ayak bakımı rutini oluşturmak ve uygulamak olmalıdır.

Ayak sağlığı konusunda yaşanan sorunların nedenleri arasında; tırnak bakımının yanlış yapılması, uzun saatler boyunca ayakta kalınması ve kişinin seçtiği ayakkabıların ayak yapısıyla uyumlu olmaması ilk sıralarda gelir. Uzun süre ayakta kalınan mesleklerde görev alan kişiler, yeni iş gününe başlamadan önce ayaklarını dinlendirebilmek için yeterli zamana sahip olmazlar. Bu nedenle uygun ayakkabılar seçerek ayaklarının konforunu ve korunmasını sağlamak ihtiyaçtan öte bir zorunluluk hâline gelir.

Pek çok kişinin yaşam konforunu olumsuz yönde etkileyen sırt, bacak ve diz ağrıları genellikle ayak sağlığıyla ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu etkenlerin her biri göz önünde bulundurulduğunda düzenli ve doğru bir ayak bakımının ve uygun ayakkabılar kullanılmasının ne kadar önemli olduğu çok açık bir şekilde görülebilmektedir. Bu konuda toplumun genelinde yüksek bir bilinç düzeyinden söz etmek mümkün olmamakla birlikte ayak sağlığının iyileştirilmesi ve kişinin konforunun artırılması için rutin ayak bakımının önemi göz ardı edilmemelidir.

Evde Ayak Bakımı Ayak Sağlığınız İçin Çok Önemli

Pek çok kişinin ayak bakımına ayırdığı zaman yaz aylarında artsa da aslında bunun doğru olmadığını açıkça söylemek mümkündür. Yaz mevsiminde açık ayakkabıların, sandaletlerin ve terliklerin sıklıkla kullanılıyor olması ayakların estetik bir görünüme sahip olması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Oysa ki ayak bakımı yalnızca ayakların daha estetik bir görünüme sahip olmasını sağlamaz. Aynı zamanda ayak sağlığı açısından da çok önemlidir. Bu nedenle yalnızca yaz aylarında değil yılın her mevsimi, ihmal edilmeksizin yerine getirilmelidir.

Rutin ayak bakımı uygulamaları yapılmayan ayaklar estetikten uzak bir görünüm sergileyebildikleri gibi sağlık açısından sorunlarla karşı karşıya kalmaya daha yatkındırlar. Bakımlı ayaklar ise hem sağlıklı olmaları hem de estetik açıdan tatmin edici görünümleriyle ön plandadırlar. Rutin ayak bakımı kuaförlerde ve bu konuda hizmet veren merkezlerde yapılabildiği gibi evde de yapılabilmektedir.

Adım Adım Evde Ayak Bakımı 

Evde ayak bakımı yapmak için öncelikle ayaklarınızın içerisine rahatlıkla gidebileceği bir kovaya su doldurun. Suyun içerisine 3 ila 4 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Ayaklarınızı yaklaşık 20 dakika kadar karbonatlı suyun içinde bekletin ve yumuşamalarını sağlayın. Bekleme süresi sonunda ayaklarınızı yumuşak bir havluyla kurulayın. Daha sonra tırnaklarınızı tırnak makasıyla istenilen boyutta kesin. Tırnaklarınızı kestikten sonra sterilize edilmiş pedikür makasıyla tırnaklarınızın kenarlarındaki etleri temizleyin. Tırnaklarınızdaki kütikülleri tahta kütikül iticilerle itin. Topuklarınızı ponza taşı kullanarak ölü derilerden arındırın.

Her banyo sırasında ponza taşıyla topukların temizlenmesi bölgedeki ölü derilerin uzaklaştırılmasını sağlar. Bu işlem nazik bir şekilde uygulandığı takdirde deride herhangi bir aşınmaya ya da tahrişe neden olması söz konusu değildir. Topukların topuk taşıyla törpülenmesi sırasında topuklardaki çatlakları tahriş etmemek ve ölü derileri soymaya çalışmamak çok önemlidir. Gün içinde sürekli olarak aktif bir hayat süren kişiler her gün aynı ayakkabıyı giymemeli ve müsait bir alanda ayakkabılarını havalandırmalıdırlar. 

Ayak sağlığının korunması için pamuklu çoraplar kullanılmalıdır. Gün içinde terleyen ayaklar hava almadığı takdirde bakteriler üreyecek ve çeşitli tırnak hastalıkları oluşması riski artacaktır. On beş günlük aralıklarla ayak peelingi yapılması cildin ölü derilerden arındırılmasını sağladığı gibi yeni hücrelerin oluşması sürecine de katkıda bulunur. Ayak sağlığının ve bakımının korunması için tırnakların kenarındaki etler zorunlu olmadıkça kesilmemelidir. Aksi takdirde açık yara ve enfeksiyon oluşumu gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalınabilir.

Evde Ayak Bakımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Belirli noktalara uyulması hâlinde evde ayak bakımı yapmak son derece basit bir süreçtir. En etkili sonuçları almak için ilk olarak ayaklar ılık ve sabunlu suyla yıkanmalıdır. Daha sonra soğuk suyla iyice durulanmalı, parmak araları dahil olmak üzere yumuşak bir havluyla kurulanmalıdır. Cildin kurumasını önlemek için nemlendirici krem sürülmelidir. 

Ayak bakımı sırasında ayak tırnakları düz kesilmeli, tırnakların sivri kenarları törpüyle düzeltilmeli ve tırnakların yan kısımlarındaki etleri kesmekten kaçınılmalıdır. Ayaklardaki nasır görünümünün yok edilmesi için ponza taşıyla nazikçe uygulama yapılmalıdır. Bu sayede ölü deriler vücuttan uzaklaştırılır ve cildin daha rahat nefes alması sağlanır. Ayrıca daha pürüzsüz ve estetik bir görünüme sahip olur. Bu uygulamaların ardından ayaklar belirli bir süre sıcak suda bekletilmeli ve derinin yumuşaması sağlanmalıdır. Ayak bileğinden başlanıp diz doğru masaj yapmak kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ayaklardaki şişmeler ve ağrılar giderilebilir. Yatmadan önce nemlendirici yoğun bir krem sürmek ve pamuklu çorap giymek sabahları yumuşacık ayaklara sahip olmak için uygulanabilecek bir yöntemdir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?