Nasır Neden Olur?

İnsan vücudunda hastalık oluşumuna en yatkın bölge dış ortamla sürekli temas hâlinde olması nedeniyle cilttir. Özellikle gün içinde çok fazla yürüyen ya da ayakta duran kişilerde, ayakların sürekli olarak ayakkabı içinde kalması dolayısıyla cilt hastalıkları görülmesi riski fazladır. Bunlar arasında en sık karşılaşılanlardan biri ayak nasırlarıdır. Yaygın bir sağlık problemi olan ayak nasırlar; ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılarla ayak arasında meydana gelen ezilme, sürtünme ya da benzer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ayak nasırları son derece ağrı ve acı verici bir durum olabilir. Temelde cildin dış etkenlere karşı bir savunma mekanizması olan ayak nasırları cildin sertleşmesi ve buna bağlı olarak cildin esnekliğini yitirmesi sonucu ortaya çıkar. Ayak nasırları ilerledikçe tedavisi zorlaşacak ve daha acı verici bir hâl alacaktır. Bu yüzden vücudun herhangi bir noktasında nasır oluşumunun fark edildiği noktalarda vakit geçirmeksizin doktora başvurmak ve tedavi ettirmek gerekir.

Nasır Nedir?

Genellikle ayakların kemikli bölgelerinde ortaya çıkan ve bu bölgelerin ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılarla sürekli sürtünmeye ve basınca maruz kalması sonucu ortaya çıkan cilt hastalığına nasır adı verilir. Nasır yaygın olarak ayaklarda görülse de ellerini kullanarak çalışan kişilerin ellerinde, basınca maruz kalan kısımlarda da ortaya çıkabilir. Nasırlar genellikle basit olarak görülse de başlangıçta çok fazla ağrıya neden olmaz ve günlük hayatı etkilemez. Bu nedenle pek çok hasta bu aşamada nasırları önemsemez. Ancak nasırlar başlangıç aşamasında tedavi edilmedikleri takdirde daha fazla ağrıya neden olurlar ve tedavi sürecinin uzaması gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkar. Bu yüzden nasırların yeni oluştukları dönemde uygun yöntemlerle tedavi edilmesi önemlidir.

Nasırların pek çok farklı cinsi olduğu gibi boyutları da farklılaşabilir. Gün içinde çok fazla ayakta duran, ayakları ayakkabı içinde çok uzun süre kalan, ayakları normalden çok daha fazla terleyen ve seçtiği ayakkabılar ayak sağlığıyla uyumlu olmayan kişilerde ayak nasırı görülmesi riski daha fazladır.

Nasır Belirtileri Nelerdir?

Genellikle başlangıç döneminde rahatsızlık vermeyen nasır oluşum yeri parmak arası olduğu durumlarda ilerleyene kadar pek fark edilemez. Derecesi ilerledikçe nasır belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Genellikle her hastada aynı olan nasır belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Nasır oluşan bölgede belirgin bir ağrı hissedilmesi,
  • Nasırlı bölgenin derisinde sertlik ve kalınlaşma görülmesi,
  • İleri derecedeki nasırların bulunduğu bölgede büyüme ve renk değişimi oluşması,
  • Nasırlaşmış bölgenin çevresinde iltihaplanma olması,
  • Kalınlaşmış deride nasırın uç bölgesinin oluşması,
  • Hafif dereceli nasırlarda baskı ortadan kaldırıldığında ağrı hissinin ortadan kalkması.

Nasır Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Nasır çoğunlukla ayak sağlığına uygun olmayan ayakkabılar kullanılmasına bağlı olarak ayaklarda oluşur. Bununla birlikte yüksek topuklu ve rahatsız edici ayakkabılar giymek, ayağın boyutuna uygun olmayan ayakkabılar tercih etmek ve ayakkabının ayağı bir yerden vurması nasır oluşumunun nedenleri arasında sayılabilir.

Ayakların gün içinde uzun saatler boyu ayakkabıların içinde kalması ve terlemesi nasır oluşumuna neden olabilen etkenlerdendir. Ayakkabı faktörüne ek olarak çıplak ayakla yürümeye bağlı olarak ayakların kuruluğa ve sürtünmeye maruz kalması nasır oluşma riskini artırır. Nasır oluşumunda rol oynayan diğer etkenler arasında ilk sıralarda ayağın belirli bir kısmının sürekli olarak baskıya maruz kalması, yürüme şeklindeki bozukluklar, ayağa giyilen ya da takılan aksesuarların ayağa sürtmesi gelir.

Female feet and callus remover tool on white background

Nasır Çeşitleri Nelerdir?

Nasırların çeşitleri ve boyutları birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle nasır tedavisine başlanmadan önce nasırın bulunduğu evre ve türü belirlenmeli, tedavi planlaması bu doğrultuda yapılmalıdır.

  • Yumuşak Nasır: Genellikle ayak parmaklarının arasındaki boşluklarda meydana gelen yumuşak nasır ağrı ve akıntı gibi sorunlara neden olabilir. Hassas ve kızarık bir yapıya sahip olan yumuşak nasırların boyutu 1 ila 4 cm aralığında değişir. Yüksek topuklu ayakkabıları sıklıkla giymek ayakların parmak bölgesine binen yük miktarını artırır. Bu da nasır oluşumuna zemin hazırlayan bir durumdur. Ayak parmaklarında doğumsal olarak bulunan ya da sonradan gelişen şekil bozukluklarına bağlı olarak yumuşak nasır meydana gelebilir.
  • Sert Nasır: Genellikle ayağın kemikli kısımlarında ortaya çıkan sert nasır ayağın yanlış basılması ya da kemiklerdeki deformasyona bağlı olarak ayak yüzeyine basınç yapılması sonucu gelişir. Yoğun bir kökü olan sert nasır ayak parmaklarının tepelerinde, küçük parmaklarının dış kısımlarında ve ayak tabanında görülebilir.
  • Tohum Nasırı: Ölü deriden oluşan tohum nasırları topukların yan ya da arka kısımlarında ortaya çıkar. Basınca maruz kalması hâlinde tohum nasırında ağrı görülebilir. Nasır bölgesinin üzerinde bulunan sert derinin temizlenmesi ya da yumuşatılması sayesinde genellikle ağrı hissini önlemek mümkündür. Ancak ilerlemiş vakalarda deri altında nasır kökleri oluşabildiği için farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekliliği doğabilir.

Gözle rahatlıkla görülebilen ve belirtileri sayesinde kolayca fark edilen bir cilt rahatsızlığı olan nasır farklı türleri, boyutları ve görünümleri olduğundan siğil gibi çeşitli cilt sorunlarıyla karıştırılabildiğinden dikkatli olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?