Tırnak Batması

   

Tırnak Batması

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak batması, tırnak köşesi ya da tırnak sağ ve sol kenarının yumuşak et dokusuna batması sonucu yaşanan ve toplumda çok sık görülen bir ayak sağlığı sorunudur.  Çoğunlukla ayak baş parmaklarında görülür, nadir de olsa diğer parmaklarda da yaşanma olasılığı olabilir. Ayakta ve özellikle tırnak batma sorunu olan parmaklarda aşırı hassasiyet gelişir, ayağa değen her nesne ciddi acı verir. Ayakkabı giyme, hatta çoraba dokunma konusunda bile sorun yaşanır. Yaşam kalitenizi ciddi şekilde düşürür. Yol yürüyemez, yanlış basma sorunlarına kadar giden durumlar söz konusu olur. 

Tırnak Batması nasıl oluşur?

Tırnak büyüklüğü ve tırnak yatağı genişliği arasındaki uyumsuzluk, tırnak batması yaşanmasının en önemli nedenlerinden biridir. Bu durum farklı şekilde oluşabilir ya da aileden genetik olarak kalıtsal şekilde gelebilir. Tırnakların yanlış şekilde kesilmesi ve ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı tercihleri nedeniyle durum daha da büyük sorunlar yaratabilir. Tırnak batması nasıl oluşur, en sık görülen nedenleri arasında şunları sayabiliriz:

  • Tırnaklara baskı yapan ve sıkıştıran dar ayakkabılar ve dar, ter yapan çoraplar giymek
  • Tırnakları çok kısa ve tırnak dibinden kesmek
  • Tırnakları kavisli şekilde kesmek
  • Ayak tırnağının dış etkenlerden darbe alması ve yaralanması
  • Manikür ve pedikür uygulamalarında tırnakların dibine kadar keserek girmek
  • İçe doğru kıvrık tırnaklara sahip olmak (genetik)
  • Tırnağın çıkmasıyla sonuçlanan travmalar

Tırnak Batması belirtileri nelerdir?

Tırnak batması yaşandığında en sık görülen belirti içten içe başlayan ağrıdır. Bu ağrı tırnağın bir veya iki tarafında da olabilir ve temas edildiğinde daha çok artar. Tırnak batması ile görülebilen diğer belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Tırnak yatağında yoğun hassasiyet
  • Tırnak etrafında kızarıklık oluşması
  • Tırnak çevresinde şişme ve kabarma, deri tabakasının kalınlaşmaya başlaması
  • Tırnak çevresinde bulunan dokuda ısınma, yanma ve ilerleyen zamanda akıntı olması

Bu tip belirtiler hissedilmeye başlandığı anda bölgeye müdahale etmeden ya da tırnağı kesmeyi denemeden hemen podologa başvurmalısınız. Burada enfeksiyon oluşması sorunları daha da artırır. Cerrahi müdahaleye kadar gider.

tırnak batmasına ne iyi gelir

Tırnak Batmasına ne iyi gelir?

Tırnak batması nedeniyle bu bölgede enfeksiyon olması ihtimali vardır. Bu enfeksiyonu önlemek için, tırnak batması belirtilerini hissetmeye başladığınız an tırnak batması tedavisi hemen başlamalıdır. Nispeten daha hafif tırnak batması durumlarında, evde uygulanabilecek küçük tedaviler de yeterli olabilir. Ciddi vakalarda ise acil cerrahi müdahale gerekebilir. Tırnak batması için evde yapılabilecek küçük tedavilerden bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Doğal sabunlu sıcak su banyosu: Sorun yaşayan ayağınızı, içinde doğal sabun eritilmiş ve dayanabileceğiniz sıcaklıkta suya sokabilirsiniz. Bu yöntemle ayakta batma nedeniyle olabilecek şişlik azalır ve ağrı da hafifler. Ayağınızı günde üç defa, her seferde 20 dakika kadar sıcak ve sabunlu suda bekletmek, tırnağınızı ve etinizi yumuşatarak ayırır ve de bölgeyi rahatlatır.
  • Elma sirkesi: Elma sirkesi antiseptik, anti-enflamatuar ve ağrıyı hafifletme özelliklerine sahiptir. Tırnak batması için bir kova ılık suya yarım çay bardağı elma sirkesi ilave edin ve günde 20 dakika kadar ayaklarınızı bu suyun içinde  bekletin. Bu işlemlerden sonra ayaklarınızı çok iyi kurulamayı ihmal etmeyin.
  • Rahat ayakkabı ve çorap seçimi: Kalıbı dar, çok sıkı ayakkabı ve çorapları giymek, tırnak kenarlarınızı sıkıştırır, ete doğru baskı yapar. Bu durum tırnak batmasına neden olur. Tırnak batmasını önlemek için ayak parmakları ile ayakkabı arasında yeterli miktarda boşluk olmalı ve bölge hava almalı ve sürtünmemelidir.
  • Batık tırnak koruyucu: Batık tırnak koruyucusu, batık tırnaklar için yastıklama bariyeridir. Batmaya meyilli tırnağın çevresine oturan halkalar ya da parmağı tamamen saran bir kılıf olarak kullanabilirsiniz. Bunları konusunda uzman bir podolog ile görüşerek kullanmanızı öneriyoruz.




    Tırnak Batması nedeniyle ne zaman doktora görünmeli?

    Tırnak batması, hafif durumlarda evde tedavi edilebilse de, ağrı şiddetliyse ya da çevresine doğru yayılıyorsa, batma olan alanda yanma varsa, komplikasyon olmaması için mutlaka en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz. Eğer tırnak batması yaşayan kişide diyabet ve de damar sertliği gibi ayaklara doğru kan akışını zayıflatan bir sağlık sorunu varsa, tırnak batmasına bağlı komplikasyon riski daha yüksektir. Bu nedenle belirtiler yaşanmaya başladığı zaman hemen doktora gidilmelidir. 

    Tırnak Batmasının komplikasyonu var mıdır?

    Tırnak batması yaşadığınızda en sık hissedebileceğiniz belirti öncelikle ağrı ve sızlama olacaktır. Tırnak ve çevresindeki doku çok hassaslaşır ve kızarmaya, şişmeye başlar. Bu durum batma yaşanan bölgede enfeksiyon olmaya başlaması demektir. Yanma hissedebilirsiniz ve ileri durumlarda akıntı da yapabilir. Ciddi komplikasyon olması cerrahi müdahaleye kadar ilerleyebilir. Bu nedenle tedaviye hızlı başlanmalıdır.

    Tırnak Batması önlenebilir mi?

    Tırnak batması olmasını önlemek için şunlara dikkat etmelisiniz:

    • Tırnaklarınızı köşeleri düz olacak şekilde kesmelisiniz. Asla çok kısa kesmeyin.
    • Ayaklarınızda dolaşım sorunu varsa, kendi tırnaklarınızı kesemiyorsanız, profesyonel yardım için konusunda uzman bir podologdan Medikal Ayak Bakımı randevusu alın. Düzenli olarak Ayak Bakımı yaptırın.
    • Ayaklarınızı her zaman temiz ve kuru tutmalısınız. Ayak hijyenine ve kuru kalmasına mutlaka özen gösterin.
    • Ayakkabı, çorap ve özellikle çekerek giyilen külotlu çoraplar konusunda ayağınıza küçük gelmeyen ve ayak yapınıza uygun ürünler seçin. Parmakların sıkışmaması için ayakkabılarınızın rahat olması önemlidir. Sıkı formdaki ayakkabılar parmaklara baskı uygular ve tırnak batmasına neden olur. Çorap olarak da pamuklu ürünler tercih edin. 

    Tırnak Batması nasıl teşhis edilir?

    Tırnak batması konusunda dikkatli olmalısınız. Ayaklarınızı ve tırnakların çevresini düzenli olarak kendiniz kontrol etmelisiniz. Tırnak batması önleme konusunda yukarda belirtilen önerilerimizi mutlaka uygulayın. Enfeksiyon yaşamadan daha batmanın en başında, hafif yanma ve hassasiyet olduğunu hissettiğiniz an, hızlıca harekete geçmelisiniz. Eğer ayakkabı dahi giyemiyor, gece yatarken ayağınıza çarşafın bile değmesinden acı çekiyorsanız, batma konusunda ilerleme başlıyor demektir. İlgili uzman hekim ve podologa göstermeniz sizin için çok daha faydalı olacaktır.

    tırnak batması nasıl tedavi edilir

    Tırnak Batması nasıl tedavi edilir?

    Tırnak batması vakalarını ikiye ayırabiliriz. Daha tırnak batması yeni başlayan hafif vakalar ve de birkaç haftadan uzun süren, iyileşmeyen kronikleşmiş ileri vakalar  olarak tanımlayabiliriz. 

    Hafif tırnak batması vakalarında, tırnağın rahatlaması için günde 2-3 kez tekrar edilen ılık su banyoları, tırnakta batan kısmın antiseptikle temizlenmesi, antibiyotikli krem sürmek veya enfeksiyon varsa ağızdan antibiyotik alınması ile iyi sonuç alınabilir. Yine hafif batma vakalarında tırnak ile tırnak yatağı arasına, sıcak su içinde bekledikten sonra antiseptik uygulaması ile pamuk parçası koyabiliriz ve bunu günlük olarak değiştirmek suretiyle tırnağın yolunu değiştirebiliriz. Tırnak bu şekilde uzadığında ise düz şekilde kesilerek takip etmeye devam edilir.

    Hafif batma vakalarında son dönemde tırnak teli uygulaması da kullanılmaktadır. Tırnak yapınıza uygun olarak özel şekilde hazırlanan tırnak telleri ile durum cerrahi müdahaleye kadar ilerlemeden, tırnak batma sorunları düzeltilebiliyor. Çoğu zaman anestezi bile gerektirmeyen bu işlemde, batan tırnağın konveks yapısını sıyırıp, her iki kenarını tırnak yatağı ve deriden hafifçe yukarı kaldırarak bu alana tel yerleştirerek batma yaşanmasını engelliyoruz. Yaklaşık 3-4 hafta süre ile takılan bu teller ile batma sorununu çoğunlukla çözebiliyoruz.

    İlerlemiş tırnak batma vakalarında ise tırnağın batan kısmının bazen kısmen, bazen de tırnak yatağı ve anormal şişme oluşan dokuyu birlikte keserek alıyoruz. Tırnak kökünü kazıyarak, tırnak köküne fenol uygulaması yapıyoruz. Cerrahi müdahale olarak geçen bu durumda, işlem sırasında oluşan kesiği 1-2 dikişle kapatıyoruz.  Dikişleri 10-12 gün sonra alıyoruz. Bu tip ileri vakalarda tırnağın dörtte birinin alınması da gerekebilir. İşlem sonrası 2-3 gün gibi kısa süre ağrı olabilir, ancak bu ağrılar hafif ağrı kesicilerle rahatça geçer. Batmadan kurtulma başarı oranı %95’dir. Tekrar etme olasılığı yoktur.

    Podolojik olarak tırnak batması tedavisi kapsamında;

    * 3TO Spange Uygulaması

    * BS Bant Sistemi Uygulaması

    * Sulci Uygulaması

    * Podofix Bant sistemi

    * Omega Tel Sistemi

    gibi uygulamalar da yapılmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde sizleri sosyal hayatınızdan alıkoymayan, zahmetli pansumanlara ve ev istirahatine gerek olmadan, iş gücü kaybını engellemeyen bir yöntem olarak son yıllarda çok tercih edilmektedir.

    Tırnağın yatağından fazla kaldırılması sonucu oluşan boşlukta mantar oluşması muhtemeldir ve korunmasız kalan tırnak yatağının daralmasına da neden olur. Bu nedenle tel uygulamaları yapacak uzmanın tırnaktaki batık çeşidine uygun sistemle çalışması gerekir. Lütfen bu konuda uzman bir podolog ile görüşmeniz ve tavsiyelerine uygun şekilde hareket etmenizi öneriyoruz.

    Tırnak Batması tedavisi ilaçları

    Tırnak batması enfeksiyonunu tedavi etmek için herhangi bir ilaç kullanmadan önce, batık tırnak etinin içinden tırnak batması bakımları ile çıkartılmalıdır. Eğer batık çok derindeyse, alanında uzman bir doktor tarafından çıkarılması, daha sonra bölgedeki enfeksiyonun temizlenmesi için tırnak üstüne, çevresine ve ayak parmaklarına antibiyotikli krem uygulanması gerekir.

    tırnak batması tedavisi ilaçları

    Tırnak batması tedavisi için kullanacağınız krem ya da ilaçları mutlaka uzman – doktor tavsiyesi sonrası almalısınız. 

     

    Ancak aşağıdaki durumlarda daha dikkatli olmak gerekir:

    • Ayakta batık tırnağın olduğu bölgede batık tamamen çıkarıldıktan sonra, eğer kanama varsa, temiz bir ıslak pamukla bölgeyi düzenli olarak temizleyin ve kesinlikle kuru tutun.
    • Size reçete edilecek antibiyotikli kremi batık yerine günde 2 kereden fazla olmamak kaydıyla, bu bölgeye tamamen temas edecek şekilde ve fazla bastırmadan sürün.
    • İlhitap tamamen kuruyana kadar krem tedavisine devam etmelisiniz.

    Tırnak batması tedavisi konusunda ayakların her zaman temiz olması önemlidir. Terlediğinizde hemen ayakları yıkayıp kurulamalı, ayakkabı kullanımından sonra da mutlaka ayaklar yıkanmalıdır. Yıkanma işleminden sonra her zaman farklı havlular kullanılarak, en ince noktasına kadar kurutulmalıdır. Çorap kullanılıyorsa pamuklu ürünler tercih edilmelidir ve uzun bir süre giyilmesi gerektiğinde de mutlaka belli sürelerde özellikle ayaklar terlerse hemen değiştirilmelidir. Tırnak batması şikâyetleri 

    yaşamaya devam ettiğiniz sürece, burnu açık ayakkabı ve sandaletler giymenizi öneriyoruz. Evde de çıplak ayaklarla dolaşmanız daha faydalı olacaktır.

    Günlük yaşamımı olumsuz yönde etkileyen bazı ayak sağlığı durumlarından biride tırnak batıklarıdır. Genellikle Ayaklarda ve birinci parmakda nadiren de olsa el tırnaklarında meydana gelebilirler. Sert tırnağın yumuşak dokuyu sıkıştırıp tahriş etmesi sonucu oluşan iltihaplanma ve kronik yaraya tırnak batması olarak adlandırılır.

    ´Güzellik merkezleri veya kuaförler de bu konuda eğitim almamış kişilerin pedikür sırasında tırnak batıklarınıza bilinçsiz olarak  müdahele edilmesi rahatsızlığınızın giderek şiddetlenmesine sebep olabilir.

    ´Yanlış tırnak çekimi sonrası hastaların bir kısmın da yeni çıkan tırnakta tekrar batma meydana gelir, çoğu zaman ise tırnak deforme ve bozuk yapıda uzar.

    ´Ayağı sıkan dar ayakkabılar giyilmesi en başlıca sebebidir.

    ´Tırnakların bilinçsiz ve yanlış kesimi.

    ´Devamlı darbelere maruz kalan tırnaklar (sporcular,kabin memurları ve bütün gün ayakta çalışan kişiler,)

    ´Hamilelik ve doğum sonrası dönemler

    ´Tırnakların mantar enfeksiyonu ile gelişen tedavisi yapılmıyan tırnaklarda ilerleyen dönemlerde tırnak batık riski olur.

    ´Obezite (Şişmanlık)

    ´ *** Batan tırnağın etrafında şiddetli ağrı, şişme ve kızarıklık görülür. Bazen yaranın iltihaplanması ve yumuşak dokunun tepkisi ile tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler ve damarlardan zengin olan bir dokunun (granülasyon dokusu) oluşmasına neden olur.

    ´Günümüzde yaygın olarak kullanılan cerrahi işlemlerden çok, ağrısız ve acısız bir şekilde tırnak batıklarını tedavi etmek mümkün.

    ´Tırnak batıkların da mevcut bilinen bazı tedavi yöntemleri şu şekildedir;

    ´*3TO Spange Uygulaması

    ´*BS Bant Sistemi Uygulaması

    ´*Sulci Uygulaması

    ´*Podofix Bant sistemi

    ´Omega Tel Sistemi

    gibi uygulamar sayesinde hastanın sosyal hayatından alıkoymayan, zahmetli pansumanlara ve ev istirahatine gerek kalmayan, iş gücü kaybını engellemeyen bir yöntem olmasından dolayı son yıllarda en çok tercih edilen yöntemler olarak bilinmektedir.

    ´* Tırnağın yatağından fazla kaldırılması sonucu oluşan boşlukta mantar oluşabilir ve korunmasız kalan tırnak yatağının daralmasına neden olur. Bu nedenle tel uygulamaları yapacak uzmanın tırnaktaki batık çeşidine uygun sistemle çalışması gerekir.