tırnak mantarına ne iyi gelir tedavisi nasıl yapılır

Tırnak Mantarına Ne İyi Gelir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dermatofitlerin neden olduğu tırnak mantarı diğer bir deyişle Onikomikoz yaygın görülen bulaşıcı enfeksiyonlar arasında yer alıyor. Hem el hem ayak tırnaklarında görülebilen tırnak mantarıyla, kişisel temizliğin ve hijyenin aktarıldığı dönemlerde daha çok karşı karşıya kalınabiliyor. El ve ayak tırnaklarının sağlığını olumsuz yönde etkileyen tırnak mantarı estetik olarak da rahatsızlığa yol açabiliyor. Daha çok ayak tırnaklarında görülen mantar problemi ile karşılaşan kişilerin çoğu başlangıç aşamasında enfeksiyon hafif olduğu ve görüntü dışında bir sorun oluşturmadığı için önemsemeyebiliyorlar. Ancak ihmal edilen, tedavisi zamanında ve doğru şekilde gerçekleştirilmeyen tırnak mantarı ilerleyen dönemlerde yürümeyi zorlaştıracak kadar ağrılı bir hal alabiliyor. 

Tırnak mantarı oluşumunda en büyük etken, ıslak ve nemli ortamlardaki mantarlar olarak kabul ediliyor. Spor salonu, duş, hamam, yüzme havuzu ve soyunma kabini gibi ortak kullanım alanları mantarın bulaşabileceği noktalar olup mantar, tırnakta bulunan herhangi bir çatlaktan ya da kesikten bulaşabiliyor.

Tırnak mantarı ilerleyince tırnağın rengi değişiyor ve tırnak kalınlaşmaya başlıyor. Bu durum zaman içerisinde acıya ve ağrıya neden olabiliyor. Zamanında ve etkili bir tedavi uygulanmadığında tırnak mantarları cilde ya da vücudun diğer noktalarına yayılabiliyor. Tedavi geciktirildiğinde tırnak renginde koyulaşma, tırnakta sertleşme, kalınlaşma ve tırnağın kenarlarından iç kısma doğru parçalanması gibi durumlar görülebiliyor. Bir kez tırnak mantarıyla enfekte olan ve tedavi ile bu sorunun ortadan kaldırıldığı tırnakların yeniden aynı durumla karşılaşmaması için tırnak bakımına ve hijyenine üst düzeyde özen gösterilmesi gerekiyor.

Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak mantarı teşhisi koyulabilmesi için çoğunlukla fiziki muayene yeterli oluyor. Kimi zaman tırnak mantarına neden olan mantarın türünün tespit edilebilmesi için tırnaktan ya da tırnak altından alınan parçanın incelenmesine ihtiyaç duyulabiliyor. Laboratuvar incelemesi ile enfeksiyona neden olan mantarın türü saptanıp buna uygun bir tedavi belirlenebiliyor.

Farklı yöntemlerle tedavisi edilmesi mümkün olan tırnak mantarında tedavi hasta özelinde, vakanın durumuna göre belirleniyor. Tırnak mantarı tedavisinde genelde tırnağa uygulanan ya da ağızdan alınan antifungal ilaçlar kullanılıyor. Zaman zaman oral ve antifungal tedavilerin birlikte uygulanmasına da ihtiyaç duyulabiliyor. Oral antifungal ilaçlar enfeksiyonun yok edilmesinde diğer ilaçlara göre daha başarılı olduğundan genellikle tedavinin başlangıcında tercih ediliyor. Oral antifungal ilaçlar ile yeni büyüyen tırnağın sağlıklı bir şekilde büyümesi ve zaman içerisinde mantarın tırnaktan atılması sağlanıyor. Tedavi süresi hasta özelinde doktor tarafından belirlenmekle birlikte genelde 12 hafta kadar sürüyor. Tedavi sonucu tırnağın tamamen büyümesine kadar gözlemlenemeyebiliyor. 

Sağlıklı bir vücut için mutlaka düzenli beslenme programı uygulanması gerekiyor. Tüketilen gıdaların sağlıklı olması vücudun tırnak mantarı da dahil olmak üzere tüm enfeksiyonlar ile savaşma gücünü artırıyor. Vücudu enfeksiyonlara karşı güçlendiren bazı besinler alınması mantar enfeksiyonu ile olan mücadelede avantaj sağlayabiliyor. Bu besinler arasında; bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği olan probiyotik yoğurt, tırnak sağlığını destekleyici proteinler içeren gıdalar, tırnak kırılmalarını önleyen demir içerikli yiyecekler, D vitamini yönünden zengin besinler, kalsiyum deposu olan az yağlı süt ve süt ürünleri bulunuyor. Bununla birlikte oral antifungal ilaçlar pek çok ciddi yan etkiye neden olabildiğinden bu tür ilaçların kullanılması esnasında düzenli olarak kan tahlili yapılması gerekiyor. 

Tırnak mantarı tedavisinde başvurulan diğer seçenek olan antifungal oje Siklopiroks adıyla anılıyor. Enfekte tırnaklara ve çevresindeki dokuya günde bir kez uygulama yapılıyor. Yedi günün ardından uygulama yapılan tabakalar alkolle temizleniyor ve yeniden uygulamaya başlanıyor. Bu tür ojelerin sorunun tamamen ortadan kaldırılması için yaklaşık bir yıl boyunca her gün uygulanması gerekebiliyor.

Tırnak mantarı sorunu yaşayan hastalara antifungal krem kullanımı da doktor tarafından önerilebiliyor. Bu tür kremler tırnak inceltilerek kullanıldığında çok daha iyi etki alınması mümkün oluyor. Bu nedenle hekimler tırnakların inceltilmesi için üre içeren losyonlar önerebiliyorlar. Ya da törpüyle veya buna benzer özel bir aletle kendileri tırnakların inceltilmesine yönelik uygulama yapabiliyorlar. 

Bazı durumlarda hekim, antifungal ilacın doğrudan tırnağın altındaki enfeksiyona uygulanabilmesi için tırnağı geçici olarak çıkarmayı önerebiliyor. Bazı ciddi boyuttaki tırnak mantarı enfeksiyonları ilaçlara cevap vermiyor. Enfeksiyonun şiddetli ve aşırı derecede ağrılı olduğu durumlarda, tırnağın kalıcı olarak alınması gerekebiliyor.

Tırnak Mantarını İhmal Etmeyin

Genelde ayak tırnaklarında görülen tırnak mantarı bazen tek bazen birkaç tırnakta tutunabiliyor. Tırnaktaki tutulma şekli tırnağın tamamında ya da belirli bir bölgesinde olabiliyor. Dermatoloji uzmanı tarafından tanı konulmasının ardından; hasta olan tırnak plağının temizlenmesi ve tedavinin daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi için hasta, podoloğa yönlendiriliyor.

Alanındaki deneyimli isimlerden olan Podolog Nihat Divarcı tırnak mantarı tedavisi konusundaki başarısı ile dikkat çekiyor. Sorunun çözümlenebilmesi için tırnak mantarı, sağlıklı dokunun korunacağı şekilde Podolog tarafından temizleniyor. Doktorun reçete etmiş olduğu ürünlerin kullanımıyla tedavi destekleniyor. Yapılan özel bakım sayesinde tırnak mantarının tedavisi kısa sürede ve etkili bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle tırnak mantarı sorunu yaşayan kişilerde Dermatolog ve Podolog ortak çalışması önemli bir fark yaratıyor. 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?