Reflesoloji (Ayak Masajı)

   

Reflesoloji (Ayak Masajı)

reflesoloji ayak masajıSon zamanlarda şehir hayatının bitmek bilmeyen koşturmacası, zaman darlığı, evde ve iş ortamlarında aşırı strese maruz kalınması insan psikolojisinin yanı sıra vücudunda da olumsuz etkilere neden oluyor. Buna bağlı olarak omuz, ense, sırt ve bel ağrıları yaşamlarımızın ayrılmaz parçası haline geliyor. Artık pek çok kişi gevşeyebilmek ve postürünü yeniden forma sokabilmek için spor salonlarından ve masaj terapilerinden destek almayı tercih ediyor. 

Ayaklarda, ellerde ve kulaklarda bulunmakta olan özel refleks basınç noktalarına basınç uygulanması yolu ile bu noktalarla bağlantılı olan organların ve sistemlerin tedavi edilmesini amaçlayan yöntem Refleksoloji olarak adlandırılıyor. Refleksoloji günümüzün destekleyici, tamamlayıcı ve güvenilir alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak kabul ediliyor ve giderek daha yaygın bir şekilde kullanılıyor. Vücudun kendi kendini tedavi etme ve iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkarması ile bilinen el, kulak ve ayak refleksoloji uygulamaları özel masaj tekniklerine dayanıyor.

Refleksoloji uygulamaları ile nörolojik hastalıkların, cinsel rahatsızlıkların, ağrı vb fizyolojik rahatsızlıkların, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavi süreçlerine destek olunması hedefleniyor. 

Refleksoloji Nedir?

Ayak bileği yaralanmaları, planlar fasiit ya da gün içerisinde spor ya da ayakta durarak iş yapmakta olan kişiler için kullanılmakta olan rahatlatıcı ve terapötik bir yöntem olarak tanımlanabiliyor. Refleksoloji masajı uygulamasında terapist; kişinin ayaklarına, bileklerine ve bacaklarına masaj uyguluyor. Uygulanan masaj ayak bileği ağrısı, ayak parmağı ağrısı, planlar fasiit ve yaygın artrit formlarının hafifletilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda da tüm vücutta hissedilmekte olan stresi ve kaygıları da azaltabiliyor. 

Refleksoloji uygulamasından önce hastanın genel sağlık durumu değerlendiriliyor. Buna en uygun olacak şekilde el, ayak ya da kulak refleksoloji masaj uygulamasına karar veriliyor. Kişiye özel olarak planlana masaj uygulamaları çeşitli farmakolojik tedavilere destek olmak amacıyla da uygulanabiliyor. Tıbbi tedavilerin yanında refleksoloji masajları fizik tedavi ve rehabilitasyona da yardımcı oluyor. Böylece hem ağrılar azalıyor hem de egzersizler çok daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. 

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksoloji vücut enerjisinin dengeli bir şekilde organlara yayılmasına yardımcı oluyor ve bu sayede vücuda bir denge getirmeyi amaçlıyor. Vücuttaki enerji; hastalık, üzüntü, stres ve travmalar sonucunda tıkanabiliyor. Bu tıkanıklıklar bazı organların gereğinden az bazılarınınsa gereğinden fazla enerji almasına neden olabiliyor. Oluşan dengesizlik sonucunda yavaş yavaş organlar görevlerini gereğince yerine getirememeye başlıyor. Refleksoloji uygulamaları ile uygulanan basınç ve masaj ile bu tıkanıklıklar açılarak enerji akışı yeniden sağlanıyor.

İyi bir refleksoloji masajı sayesinde; uykusuzluk, baş dönmesi, baş ağrısı ve kronik yorgunluk gibi pek çok semptom rahatlıkla hafifletilebiliyor. Ayrıca; böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve kalp hastalıkları gibi pek çok iç hastalığının altında yatan nedenlerin tedavi edilmesi de söz konusu olabiliyor. Refleksoloji masajı ile tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında yüksek tansiyon da bulunuyor. Uygun refleksoloji tekniklerinin kullanılması ile yapılan bir ayak masajı tüm vücudun rahatlamasını sağlayan en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. 

Refleksoloji uygulamaları çok fazla sinir geçen bir bölge olduğundan genellikle ayaklar üzerine yapılıyor. Beyin, karaciğer ve akciğer gibi iç organlarının, endokrin bezlerinin ve kas ile iskelet sisteminin sinir uçları ayakların farklı bölümlerinde yer alıyor. Refleksoloji masajı her yaş grubuna uygulanabilmekte olup hastalıkların tedavi edilmesinin yanı sıra sağlığı koruma amacına yönelik olarak da kullanılabiliyor.

Refleksoloji masajı uygulamalarının diğer zihinsel ve fiziksel faydaları şu şekilde sıralanabiliyor:

  • Anksiyetenin ve stres durumunun azaltılması,
  • Ağrının ve acı hissinin azaltılması,
  • Endorfin üretiminin artırılması ile vücudun rahatlaması,
  • Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı yorgunluğun ve uykusuzluğun azaltılması,
  • Kronik olan ya da olmayan hastalıklarda uygulanmakta olan tedavinin desteklenmesi,
  • Detoks etkisi yapmakta olan lenf dolaşımının hızlandırılması,
  • Kan dolaşımının düzenlenmesi,
  • Kan basıncının düzenlenmesi,
  • Vücut sağlığı için yararlı olan hormonların artırılması,
  • Vücudun hastalıklardan korunmasını sağlayan bağışıklık sisteminin uyarılması,
  • Dolaşım, sinir ve boşaltım sisteminin uyarılması,
  • Vücutta bulunan toksinlerin azaltılması,
  • Migrenin ve diğer baş ağrılarının şiddetinin azaltılması,
  • Zihinsel fonksiyonların uyarılması yoluyla konsantrasyonun artırılması,
  • Eklem hareketliliğinin artırılması,
  • Adet öncesi semptomların ve adet sancılarının azaltılması.

Refleksoloji Noktaları ve Alanları Nelerdir?

Refleksoloji uygulamasında ayaklarda, ellerde ve kulakların üzerinde bulunan noktalar ve alanlar; spesifik organlara, kemiklere ve vücut sistemlerine karşılık geliyor. Refleksoloji masajını uygulayan kişiler vücudun tümündeki sistemleri ve organları etkileyebilmek için ayaklara ve ellere, alt, yan ve üst olacak şekilde; kulağa da parmağın ulaşabileceği ve dışarıya çıkabileceği şekilde masaj uyguluyorlar. Refleksologlar; vücut sistemlerinin birbirine nasıl karşılık geldiğini gösterebilmek için refleksoloji haritalarından yararlanıyorlar. Refleksoloji haritalarına göre her ayak vücudun bir dikey yarısını temsil ediyor. Buna göre sol ayak, vücudun sol tarafına ve sol tarafta bulunmakta olan tüm organlara etki ediyor. Sağ ayak ise vücudun sağ tarafına ve sağ tarafta bulunmakta olan tüm organlara karşılık geliyor. Refleksoloji uzmanları bölgesel ya da genel etkiler yaratabilmek için ayaklardaki, ellerdeki ya da kulaklardaki belirli noktalara odaklanabiliyorlar. 

Refleksoloji Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Refleksoloji masajının; hamileliğinin ilk üç ayı içerisinde bulunmakta olan kadınlara, kalp krizi riski taşımakta olan hastalara, kan damarlarında pıhtı bulunmakta olan kişilere, enfeksiyon ve ateş görülen hastalara uygulanması tavsiye edilmiyor. 

 




    Refleksoloji Seansı Nasıl Olmalıdır?

    Refleksoloji masajı uygulamalarında vücuttaki her organ ayaktaki bir sinir dokusuna denk geliyor. Hastaların genel sağlığını düzeltebilmek için ayaktaki ilgili noktalara masaj uygulanıyor. Böylece iç organlar da dahil olmak üzere hastanın ihtiyaç duyulan noktalarla ilgili tedavisi sağlanıyor. Refleksoloji masajı yaklaşık 30 – 45 dakika arasında sürdüğü gibi refleksoloji masajı kişiye özel olarak yapıldığından herkese farklı bir şekilde uygulanıyor. Refleksoloji masajı planlanırken; hastanın kaç yaşında olduğu, hastalığın hangi tür olduğu, hastanın fiziksel ve psikolojik sağlığı göz önünde bulunduruluyor ve hangi noktalara uygulama yapılacağına dair karar veriyor.

    Organların, kemiklerin ve sistemlerin; ellerin, ayakların ve kulakların birbiriyle bağlantı içerisinde olması sinirlerin uç noktaları sayesinde mümkün oluyor. Sinir uçlarına ellerle ve parmaklarla yapılan ovma ve basınç işlemleri elektrokimyasal uyarıları açığa çıkarıyor. Nöronlar da bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara ulaştırıyor ve onları uyarıyor. 

    Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır?

    Refleksoloji masajı uygulanması esnasında uyulması gereken belirli noktalar bulunuyor. Öncelikle ellerin ve ayakların temiz olması gerekiyor. Ayakların gıdıklanmasının önlenmesi için refleksolog tarafından masaj sıkı bir şekilde bastırılarak uygulanıyor. Ayrıca masajın uygulandığı kişide herhangi bir ağrıya neden olunmaması için doğru noktalara masaj uygulanmasına özen gösterilmesi önemli bir konu olarak kabul ediliyor. Ayak masajına ayak bileklerinden başlanıyor, ayak bileği boyunca uzanan tüm bağların ve sinirlerin gevşetilmesinin ardından ayak tabanına geçiliyor.

    Refleksoloji masajı uygulanırken ilk olarak ayaklara basınç uygulanıyor. Bu sayede hastanın verdiği tepkiler ölçülüyor. Verilen tepkilere göre hastanın ayaklarındaki sorunlu bölgeler tespit edilerek ne tür bir masaj uygulanması gerektiğine karar veriliyor. Ayaklarda vücudun her bölgesine sinyal gönderen noktalar bulunmakta olup ayaklara uygulanan refleksoloji masajı ile vücudun çeşitli bölgelerine sinyaller gönderiliyor. Böylece kişinin hem ayaklarının hem de tüm vücudunun rahatlaması sağlanıyor.