Tırnak Batması Nasıl Oluşur?
Tırnağın doğal şeklinin ve yapısının bozulması sonucu alttaki cilt dokusuna baskı yapmaya başlaması ve bölgedeki cilt dokusuna zarar verecek şekilde kıvrılıp bükülmesiyle karakterize sağlık sorununa tırnak batması adı verilir. Tırnak batması genellikle ayak başparmağında görülür. Tırnak batmalarından etkilenen cilt dokusunda kızarıklık, ağrı, şişlik meydana gelmesi olasıdır. Ayrıca zaman içinde bölgede enfeksiyon gelişmesi de mümkündür. Diyabet ve romatizmal hastalıklar gibi çeşitli sağlık problemleri olan kişilerde tırnak batmasına bağlı gelişen rahatsızlıkların görülme riski daha fazladır.
Tırnak Batmasının Nedenleri Nelerdir?
Tırnak batması çeşitli nedenlere bağlı olarak tırnağın doğal yapısının bozulmasından kaynaklanır. Bunun sonucunda tırnak daha kıvrımlı bir hâl alır. Tırnak, kenarlardaki dokuların içine doğru büyümeye ve dokuları baskı altında bırakmaya başladıkça tırnak batması ortaya çıkar. Tırnak batmasının en sık görülen nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- Tırnakları düz şekilde kesmek yerine, eğilimli bir hatla ya da çok kısa kesiliyor olması,
- Çeşitli nedenlerle tırnağın kurulması ya da alınan darbe sonucu tırnağın yapısının bozulması,
- Mantar enfeksiyonları ya da diğer enfeksiyonlar nedeniyle tırnağın yapısının bozulması,
- Tırnaklarda baskıya neden olan yapıda ayakkabıların giyilmesi,
- Demir eksikliği, böbrek ya da karaciğer hastalıkları gibi sistemik hastalıkların tırnak yapısında hasara neden olması,
- Terlemenin daha fazla olması nedeniyle ergenlik çağında tırnak dokusunun daha esnek ve yapısal değişikliklere eğilimli olması,
- Tırnak bakımının doğru ve düzenli bir şekilde yapılmaması,
- Futbol ya da koşu gibi ayaklar üzerinde baskıya neden olabilen spor aktivitelerinin yapılması.
Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?
Tırnak batmasının neden olduğu klinik belirtiler, tırnaktaki batmanın şiddetine ve eşlik eden ek rahatsızlıklara bağlı olarak kişi özelinde değişiklik gösterebilir. En sık görülen tırnak batması belirtileri;
- Baskı bölgesinde kızarıklık meydana gelmesi,
- Ödem ya da ağrılı şişlik oluşması,
- Ciltte renk değişikliği veya morarma görülmesi,
- Enfeksiyon geliştiği durumlarda iltihaplı sıvı akması, hâlsizlik, ateş ve parmak hareketlerinde hassasiyet olması,
- Tırnak yapısının bozulması, tırnakların kıvrılması ve anormal bir şekil alması,
- Tırnağın renginin değişmesi,
- Tırnağın kalınlığının artması,
- Tırnak yapısında kırılmaların ya da çatlakların ortaya çıkması şeklinde sayılabilir.
Bunlara ek olarak dolaşım bozuklukları, diyabet, vitamin ve mineral eksikliği gibi tırnakların yapısında bozulmaya neden olabilecek sistemik hastalıklar bulunduğu durumlarda klinik belirtilerin şiddetlenmesi mümkündür. Beraberinde ek bir hastalık bulunan kişilerde tırnak sorunlarının tedavisi daha zorlu ve karmaşık bir süreç haline gelebilir.
Tırnak Batması Nasıl tedavi Edilir?
Enfeksiyon gelişiminin söz konusu olduğu durumlarda tırnak batması tedavisi, ilaç kullanımıyla birlikte tırnak yapısının sağlığını geri kazandırma amacıyla uygulanan tırnak bakımını kapsar. Tırnak batmasını önlemek için bazı noktalara dikkat etmek ise her zaman için oluşan sorunun tedavi edilmesinden daha kolaydır.
- Tırnaklar, kıvrım oluşmasını önlemek için düz bir hatta kesilmelidir. Tırnakları çok kısa kesmemeye özen gösterilmelidir. Diyabet hastalığı gibi düzenli ayak bakımına gereksinim duyulduğu sistemik hastalıkları olan kişilerde tırnak ve ayak sağlığının korunması noktasında maksimum titizlik sergilenmelidir. Bu sayede olası bir tırnak ve cilt enfeksiyonunu önlemek mümkün olabilir.
- Ayakkabı seçimi yapılırken ayak parmaklarında ve tırnaklarda baskı oluşturmayacak modeller tercih edilmelidir. Ayak parmaklarının bitişik ve ayakkabı duvarına dayalı şekilde kalmasına neden olan ayakkabılar kullanmak tırnak yapısında bozulmalara ve batmalara yol açabilir. Diyabet hastalığı gibi sistemik hastalıkları olan hastalıklar ayaktaki sıkışma hissinin algılanmasını zorlaştırabilir. Bu nedenle bu tür sağlık sorunları bulunan kişiler mutlaka ortopedik ve ayak yapısına uygun ayakkabılar giymelidir.
- Tırnak yapısında zarara neden olabilen ve ayakları terleterek tırnak şeklinde kolaylıkla bozulmaya neden olacak fiziksel aktiviteleri azaltmak ve kişiye uygun aktiviteleri tercih etmek önemlidir. Sportif aktivitelerde bulunan kişiler ayak bakımlarını düzenli olarak yaptırmalıdır. Tercih ettikleri ayakkabılar ayak tırnaklarında zarara neden olmamalıdır. Ayaklarını mümkün olduğunca sık bir şekilde kurutmaları, ıslak ya da nemli kalmamasına dikkat etmeleri önemlidir.
- Tırnak batmasına bağlı olarak enfeksiyon geliştiği durumlarda topikal ya da sistemik antibiyotik uygulanabilir. Bu konudaki karar kişinin altta yatan hastalıkları olup olmadığına ve enfeksiyonun neden olduğu hasara göre değişebilir. Uygun antiinflamatuvar ilaçlarla birlikte tırnak kesilmesi ya da çekilmesi işlemlerine ihtiyaç duyulabilir. Tedavinin uygun bir şekilde düzenlenmesi için bu alanda uzman ve deneyimli doktorlara başvurulmalıdır.
- Tırnak mantarı ve diğer enfeksiyonlara yönelik olarak mutlaka bu alanda uzman doktorların belirlediği tedaviler uygulanmalıdır.
Tespit edilmeyen ya da tedavi edilmeyen tırnak batması çok ciddi bir kemik enfeksiyonuna neden olabilir. Özellikle diyabet sorunu yaşayan kişiler açısından bu durumda şiddetli komplikasyonlarla karşılaşılabilir. zayıflayan kan akışı ayaklardaki sinirlerde hasar oluşmasına neden olabilir. Bunun sonucunda kesik, sıyrık, batık ayak tırnağı ya da nasır gibi küçük ölçekli ayak yaralanmalarının dahi düzgün bir şekilde iyileşmemesi ve enfekte olması riski vardır. İyileşmesi zor açık yara, doku çürümesi ya da ölümünü önlemenin yolu ameliyat hâline gelebilir.