

PROJECT DETAILS
- Date 27 Eki 2020
- Category Hizmetler
ABOUT THIS PROJECT
Medikal Ayak Bakımı
Ayak bakımı sağlığımız açısından en çok dikkat etmemiz gereken konuların başında geliyor. Özellikle yaz aylarında açık havalar giyilmesi, ayakların deniz ve havuz suyuna sık temas etmesi gibi nedenlerden dolayı ayak bakımına daha fazla ihtiyaç duyulabiliyor. Gerekli bakımlar yapılmadığı takdirde vücudumuzun en çok yıpranan ve tüm vücudumuzu taşıyan kısmı olan ayaklar; tırnak batmaları, çatlaklar ve nemsiz kalıp kuruma gibi farklı sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu sorunlar ayakların hem kötü bir görünüme erişmesine hem de sağlık açısından risk altında olmasına neden olabiliyor.
Medikal Ayak Bakımı Nedir?
Günlük yaşantı içerisinde birçok insanın karşılaştığı deri ve tırnak hastalıklarının tedavilerinden önce ya da tedavilerini hızlandırmak için yapılan yardımcı sağlık uygulamalarından olan medikal ayak bakımı sterilite, tanı, hijyen, uygun sağlık ortamı ve tedavi özellikleri ile tıbbi açıdan büyük önem taşıyor.
Medikal ayak bakımı uygulamaları için hijyen ve sterilite kurallarına dikkat eden, bakım için ihtiyaç duyulan cihazları ve uçları barındıran ideal sağlık kuruluşlarının tercih edilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bakımı gerçekleştirecek olan kişilerin ise Podolog ünvanına sahip olması gerekiyor.
Medikal ayak bakımı uzmanlar tarafından uygulanan bir sistem olup bu uygulamada özel cihazlar kullanılıyor. Konusunda eğitimli kişilerin kullandığı cihazlarla yapılan medikal ayak bakımı uygulamaları ayakta herhangi bir kanama ile gelişebilme ihtimali olan ödem ve enfeksiyon risklerini bertaraf ediyor. Kişilere kendilerini konforlu bir ortamda ve güven içerisinde hissettiren medikal ayak bakımı uygulamaları özellikle diyabet hastaları başta olmak üzere klasik pedikür uygulaması yaptırmayı tercih etmeyen herkes için hijyenik bir ortamda ayak bakımını yaptırabilme imkanını sağlıyor.
Medikal Ayak Bakımı Ne İşe Yarar?
Ayak sağlığı pek çok farklı nedenden dolayı tüm insanlar için önemli olup bu konuda özen gösterilmesi sağlık açısından önem taşıyor. Ayak sağlığı için doktor kontrollerinin yanı sıra medikal ayak bakım uygulamalarının tercih edilmesi daha sağlıklı ayaklara sahip olunmasında büyük rol oynuyor. Medikal ayak bakım uygulamaları esnasında; ayaklardaki belirli noktalar kontrol ediliyor, ayakların herhangi bir koku salgılayıp salgılamadığı, kişinin ayak şekli ve düztaban olup olmadığı kontrol ediliyor. Ayaklar için çok önemli olan medikal ayak bakımı uygulamalarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. Kimi insanlar hem kendilerini hem çevrelerini rahatsız eden ayak kokusu sorunu yaşayabiliyorlar. Bu durumda ayak kokusu sorununun giderilebilmesi için düzenli olarak medikal ayak bakımı yapılması ihtiyacı doğuyor. Ayrıca düz tabana sahip kişiler de tabanlarının normale dönmesi için medikal ayak bakımı uygulamalarından yararlanabiliyor. Ayaktaki sinirlerin normale dönmesi belirli bir zaman alacağından medikal ayak bakımı süreci uzun olabiliyor. Bunun dışında ayaklarında farklı sorunlar yaşayan kişilere farklı bakım yöntemlerinin ve tekniklerin uygulanması da söz konusu olabiliyor.
Ayaklarda zaman içerisinde uğradıkları değişim sonucunda; eklem ve kemik deformasyonları, nasır, terleme, batık, siğil, tırnak ve deri mantarı ile koku gibi sorunlar oluşabiliyor. Düzenli yapılan medikal ayak bakım uygulamaları sayesinde bu problemler ortaya çıkmadan ya da ilerlemeden çözüme kavuşturulabiliyor.
Günümüz şartlarında kişilerin hem sağlık hem de kozmetik anlamda tatminini sağlayabilen tek yöntemin medikal ayak bakımı uygulamaları olduğu kabul ediliyor. Medikal ayak bakımı kişilerin hem ayak sağlığını hem de ayakların estetik görünümünü koruyor. Günlük yaşam içerisinde gerek şıklığın tamamlanması gerek tarzın vurgulanması için tercih edilen ayakkabılar ayak sağlığına olumsuz etkilerde bulunabiliyor. Sert tabanlı, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabıların tercih edilmesi ayak sağlığının bozulmasına neden olabiliyor. Ayakların sağlığını etkileyen tek faktör ayakkabı tercihi olmayıp pedikür işlemlerinin bilinçsiz bir şekilde yapılması ya da genetik yatkınlıklar da ayak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Sterilizasyondan uzak ve bilinçsiz bir şekilde yapılan pedikür işlemleri ayaklarda yapısal sorunların oluşmasına yol açabiliyor. Genetik yatkınlıklar, tırnakların yanlış şekilde kesilmesi ve benzeri uygulamalar da ayaklarda oluşabilecek sorunları tetikliyor.
Medikal Ayak Bakımının Çeşitleri Nelerdir?
Çoğunluğu tıbbi problemlere yönelik olan medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında; nasır bakımı, topuk çatlak bakımı, deforme tırnak bakımı, deri kalınlaşmaları – sertleşmeleri bakımı, siğil bakımı, diyabetik ayak bakımı, tırnak mantarı bakımı, batık tırnak bakımı ve batık tırnağa tel uygulanması bulunuyor.
Medikal ayak bakımı kapsamında; modern el ve ayak sağlığı bakımı, diyabet hastalarının el ve ayak bakımları, lastik uyulama ile batık tırnak tedavisi, nasırların temizlenmesi ve bakımı, deforme olmuş tırnakların bakımı, mantarlı tırnakların bakımı, siğillerin bakımı, keratinizasyon bakımı, topuklardaki çatlakların bakımı, terleyen ayaklara ve ayak kokularına yönelik özel bakım hizmetleri de veriliyor.
Batık tırnakların bakımı, mantarlı tırnakların bakımı, diyabetik hastaların ayak bakımı, deforme tırnak bakımı ve hamilelik süreci ayak bakımı gibi uygulamaları içeren medikal ayak bakımı içerisinde ortez uygulamalarını, jel sistem uygulamalarını, nasır bakımını ve çatlak topukların bakımını da barındırıyor.
Günümüzde pek çok kişi medikal ayak bakım uygulamaları ile pedikürü karıştırıyor olsa da bu ikisinin birbiri ile ilgisiz uygulamalar olduğu uzmanlar tarafından vurgulanıyor. Medikal ayak bakım işlemlerinde tırnaklar ve tırnak etleri kesilmiyor, ayaklar suda bekletilmiyor ve ponzalama işlemi yapılmıyor. Bununla birlikte medikal ayak basım işlemi daha profesyonel bir uygulama olup pedikür işleminde olduğu gibi keskin aletlerin kullanımına yer verilmiyor. Ayakların altında bulunan ölü doku medikal ayak bakımı uygulamaları ile temizlenerek deri kalınlaşmasının ve buna bağlı oluşabilecek pek çok rahatsızlığın önüne geçilebiliyor.
Medikal Ayak Bakımı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Ayak sağlığı herkes için önemli bir konu olduğundan ayaklarda olağan dışı bir durum ile karşılaşıldığı ya da ortaya çıkan ufak sorunların alınan önlemlere rağmen ortadan kalkmadığı veya ilerleme kaydettiği durumlarda acil olarak bir doktor görüşünün alınması gerekiyor. Doktora zamanında başvurulmadığı takdirde sorunların ilerlemesi ve daha ciddi boyutlara ulaşması gibi durumlar söz konusu olabiliyor.
Medikal Ayak Bakımlarının Tedavi Süreci
Medikal ayak bakımı uygulamalarında öncelikle kişinin ayağının muayenesi yapılıyor, kişinin ayakları ile ilgili problemleri dinleniyor, sağlık geçmişi ve günlük hayatı hakkında detaylı bilgi sahibi olunuyor. Ayakkabıları kontrol edilen kişide basış bozukluğu ya da deformite tespit edilmesi durumunda bası analizine yönlendirilmesi söz konusu oluyor. Ardından ortopedik tabanlık ihtiyacı değerlendiriliyor ve uygun tedavi planı çıkarılıyor.
Medikal ayak bakım uygulamaları esnasında steril aletlerin kullanılması ile tırnaklar doğru bir şekilde kesiliyor, ölü doku temizleniyor ancak herhangi bir şekilde canlı dokuya dokunulmuyor.
Medikal ayak bakımı uygulamaları tamamen hijyenik ve steril araçların kullanılması ile yapılıyor. Ayaklara düzenli olarak bakım yapılmadığı takdirde mikropların yerleşmesi, tırnaklarda şekil bozuklukları oluşması ve tırnak kesimlerinin yanlış yapılması gibi problemler fark edilemeyebiliyor. Medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında ayak tırnakları, ayaklar, batıklar, nasırlar ve ayaktaki deformasyonlar itina ile bakımdan geçiriliyor. Bu işlemlerin uzmanlarca yapılmaması pek çok hastalığın oluşmasına neden olabileceğinden ayak bakımının güvenilir ortamlara emanet edilmesi, medikal ortamlarda steril araçlar ile bakım yapan yerlerin tercih edilmesi öneriliyor.