Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi

   

Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi

Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi

Hem sağlık açısından hem de kozmetik nedenlerle rahatsızlık veren bir durum olan tırnak mantarı oldukça yaygın karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Kimi zaman tek bir tırnakta ortaya çıkan tırnak mantarı kimi zaman ise birden fazla tırnağa yayılabiliyor. Tırnak mantarı tırnaklarda renk bozulmasına, tırnakların kalınlaşmasına ve tırnakların kenarlarının parçalanmasına neden olabiliyor. 

Onikomikoz da denilen tırnak mantarı daha çok erişkinlerde gözlemleniyor. Tırnağın kendisini, tırnak yatağını ve tırnak kökünü etkileyen tırnak mantarı; ağrıya neden olmasının yanı sıra bulaşıcı olması ve farklı enfeksiyonlara da neden olabilmesinden dolayı ciddi bir sağlık problemi olarak kabul ediliyor. Tırnak mantarının tedavisinde birbirinden farklı yöntemlerin uygulanması söz konusu olabiliyor. Tırnak mantarı tedavisi ile sağlıklı yeni tırnak gelişiminin sağlanması amaçlanıyor. 

lazerle tırnak mantarı tedavisiTırnak Mantarı Nedir?

El ya da ayak tırnaklarının mantar mikrobu ile ortaya çıkan enfeksiyonu tırnak mantarı olarak adlandırılıyor. Birkaç farklı mantar tipinin tırnak mantarına neden olduğu biliniyor. Tırnak mantarı çoğunlukla tırnak ucunun hemen altında sarı ya da beyaz bir nokta halinde ortaya çıkıyor. Tırnak mantarı hafif durumlarda kişiyi rahatsız etmeyip tedavi ihtiyacına neden olmayabiliyor. Ancak ağır durumlarda tırnak mantarı sonucunda ağrılı ve kalın tırnaklar söz konusu olabiliyor. Tırnak mantarı daha çok ayak tırnaklarında görülmekle birlikte seyrek olmakla birlikte el tırnaklarında da ortaya çıkabiliyor. Tedavi edilmediği sürece tırnak mantarının diğer tırnaklara hatta vücudun diğer yerlerine dağılma riski bulunuyor. 

Tırnak Mantarı Nasıl Oluşur?

Tırnak mantarı enfeksiyonlarının oluşma nedeni fungus olarak adlandırılan çeşitli organizmalar olup bunun dışında maya ve küflerin de tırnak enfeksiyonlarına neden olabildiği biliniyor. Tırnak mantarının oluşmasında en büyük rolü mikroskobik organizma dermatofit mantarı oynuyor. Bu mantar normalde zararsız bir şekilde vücutta yaşamakla birlikte kimi zaman çoğalarak enfeksiyona zemin hazırlayabiliyor. 

Terli çorapların uzun süre giyilmesi, ayakkabıların başka bir kişiyle paylaşılması, spor salonu ve havuz gibi halka açık alanlarda çıplak ayakla yürünmesi gibi etkenler tırnak mantarı oluşumunda etkili oluyor. Nemli ortamlarda yaşayan mantarlar; ciltte oluşan kesikler ve çatlaklar yoluyla yerleşip tutunuyorlar. Tırnaklar yaşlanmanın etkisi ile kuru ve kırılgan bir dokuya sahip oluyor. Kuru doku nedeniyle tırnaklar çatlıyor ve bu çatlaklara mantarlar daha kolay bir şekilde girip yerleşebiliyor. Bu nedenle yaşlılarda tırnak mantarı daha fazla gözlemleniyor. 

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

  • Tırnakta kalınlaşma, kuruma ya da parçalanma oluşması,
  • Tırnakta şekil bozulması meydana gelmesi, 
  • Tırnakta sarı ya da beyaz çizgilerin görülmesi,
  • Tırnağın kolayca kırılmaya başlaması,
  • Tırnakta renk koyulaşması olması,
  • Bu belirtilerin birinin ya da birkaçının görüldüğü tırnaktan koku gelmesi tırnak mantarının belirtileri arasında yer alıyor. 

Tırnak Mantarı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Tırnak mantarı sorunu ile karşı karşıya kalan hastalar kimi zamanlar kendi kendilerine uygulayacakları bakımlar ile sorunu çözme yoluna gitmeyi tercih edebiliyorlar. Ancak, bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda tırnakta renk değişimi, kalınlaşma ve deformasyon başlayabiliyor. Bu nedenle bulaşıcı bir özelliği olan tırnak mantarı, tırnaklarda fark edilir hale geldiyse kapsamlı bir tedavi uygulanabilmesi için doktora başvurulması gerekiyor. Tırnak mantarı tedavisinde çok çeşitli ilaçlar ve yöntemler bulunsa da en uygun tedavi şekline doktor ile birlikte karar verilmesi tedavinin başarısında en önemli faktörlerden biri olarak kabul ediliyor.

Tırnaklarda iltihaplanma, renk değişikliği, beklenmedik şekilde kırılma ya da tırnak plakasında değişiklikler oluşması durumlarında en kısa sürede doktora başvurulması gerekiyor. Ayrıca, diyabet hastaların tırnak mantarı sorunu ile karşı karşıya kaldığını düşünmeleri durumunda hemen uzman bir doktor ile görüşmeleri tavsiye ediliyor. 

 

Lazer Tedavisi İle Tırnak Mantarı Sorunu Geçer Mi?

Lazer tedavisi, çok yaygın görülen bir enfeksiyon olan tırnak mantarının tedavisinde son derece etkili sonuçlar alınmasını sağlıyor. Tırnak mantarının tedavisinde temel tedavi yöntemi olarak anti-fungal olarak adlandırılan ve mantarı yok etme etkisi bulunan ilaçların kullanılması tercih ediliyor. % 80 oranında başarı sağlayan bu ilaçlar sürülerek ya da ağızdan alınarak kullanılıyor. Diğer yandan Sistemik anti-fungal ilaçları kullanmasında sakınca olan hastalarda (yaşlılar, çocuklar, karaciğerinde problem olanlar vb), sistemik ya da topikal anti-fungal ilaçların kullanımı sonucunda tedaviye yanıt vermeyen hastalarda ve mantardan yalnızca tek bir tırnağın etkilendiği durumlarda lazer tedavisi tercih edilebiliyor. 

Lazer ile tırnak mantarı tedavisi hakkında yapılan bilimsel çalışmalar, bu yöntemle yapılan tedavilerin etkinliğinin % 70 ile % 80 civarında olduğunu gösteriyor. 




    Lazer İle Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

    Lazer ile tırnak mantarı tedavisinde ışık sistemi ya da CO2 (karbondioksit) ile tedavinin uygulanması başta olmak üzere bir kaç farklı tedavi alternatifi bulunuyor. Lazerle tırnak mantarı tedavisinde ve lazer ile yapılan diğer tedavilerde kullanılmakta olan lazer cihazları, ısı üreten enerji darbeleri yayıyor. Bu tür tedavilerde lokalize sıcaklığın artırılması için 870 nm, 930 nm ya da 1320 nm dalga boylarına sahip bulunan CO2 lazerleri ya da itriyum-alüminyum-granat (YAG) lazerleri kullanılıyor. Lazerle tırnak mantarı tedavisi esnasında tırnak ya da tırnak kökünde enfekte olmuş bulunan doku aldığı ısıya yanıt olarak gazlaşıyor ve ayrışıyor. Lazer tedavisi uygulaması, bölgede ya da çevresinde bulunan mantarı tahrip ediyor. Tırnak üzerine uygulanan lazer tedavisi esnasında ısının etkisi ile hastanın ağrı ya da sızlama hissettiği durumlar olabiliyor. Ancak bunun herhangi bir müdahale gerektirmeyecek kadar hafif bir ağrı olduğu biliniyor. 

    Tırnak mantarı tedavilerinde lazer uygulaması mantar etkenlerinin yanı sıra bakterilere karşı da etkili olduğundan diğer yöntemler arasında ön plana çıkıyor. Bu yöntem sayesinde tırnak mantarı hastalıklarında tırnakta çoğalabilen bazı bakterilere karşı da önlem alınmış oluyor. İhtiyaç duyulduğu takdirde inceltici ya da yumuşatıcı kremler ek tedavi olarak lazer tedavisi ile birlikte kullanılabiliyor. Lazerle tırnak mantarı tedavi işlemi ortalama 15 günlük aralar ile 4 seans olarak uygulanıyor. Tırnak yatağında mantar enfeksiyonunun yerleştiği bölümde, damarsal yapıların belirlenmiş bir ısıya ulaşması ile yok edilmesi esasına dayanan her uygulama yaklaşık 30 dakika sürüyor. Lazerle tırnak mantarı tedavisi hem el hem ayak tırnaklarına uygulanabiliyor. Bu tedavi sonucunda hastalar tırnak mantarı ile enfekte olmuş el ve ayak tırnaklarında gözle görülür bir iyileşme yaşayabiliyorlar.

    Lazer Tedavisi Kesin Sonuç Verir Mi?

    Lazer tedavisi tırnak mantarı rahatsızlığının iyileştirilmesindeki en etkili yöntemlerden biri olarak kabul ediliyor. Tırnak mantarının tedavisi meydana gelen durumun ciddiyetine ve buna yol açan mantar türüne göre değişiklikler gösterebiliyor. Tırnak mantarı tedavisinde kullanılan lazer tedavisi ile kesin bir iyileşme sağlanmakla birlikte sonrasında hasta tırnak mantarına karşı koruyucu önlemler almadığı takdirde hastalığın aynı tırnakta ya da diğer tırnaklarda tekrarlayabilmesi söz konusu olabiliyor. 

    Lazer tedavileri her yaştaki hastada düşük risk ve geniş güvenli kullanım olanağı, yüksek oranda hasta uyumu ve klinik iyileşmedeki başarısı nedeni ile tırnak mantarlarında en çok tercih edilen yöntemler arasında geliyor.

    Lazer tedavisinin; son 6 aylık süre içerisinde isotretionin kullanmış olan hastalarda, damar genişletici ilaç kullanmakta olan hastalarda, tırnağında yarı kalıcı ya da kalıcı oje kullanan hastalarda, tırnak yatağında ben bulunan hastalarda, sedef ve liken hastaları ile gebelerde uygulanmaması gerekiyor.