Tırnak Kalınlaşması Nedir?
Tırnaklar parmakların uç kısımlarının dış yüzeyinde yer alan bir epidermis ekidir. Dikdörtgen şeklinde ve dışa doğru konveks olan tırnakların yapısı yarı saydam ve serttir. Cisimlerin tutulmasını kolaylaştıran tırnaklar aynı zamanda parmak uçlarına destek sağlar.
Tırnaklarda ortaya çıkan bozulmalar her zaman ciddi nedenlerden kaynaklanmaz. Ancak bazı durumlarda son derece ciddi sorunların da belirtisi olabilir. Kalınlaşmış deforme tırnak ve mantarlı tırnak birbiriyle karıştırılabildiği için doktorun muayenesi ve teşhisi önemli bir nokta olma özelliğine sahiptir.
Tırnağın dış kısımlarının tırnak yatağında dönerek kalınlaşması, sertleşmesi ve kabalaşmasıyla ortaya çıkan durum Onikogrifozis ya da pençe tırnak olarak adlandırılır. Genellikle yaşlılarda ve ayak başparmağında görülür. Halluks valgus gibi anatomik bozukluk ve keratinizasyon bozukluğu olan kişilerde görülebilmesinin yanı sıra kronik travmalara bağlı ya da tamamen idiyopatik olması mümkündür.
Dolaşım bozukluğu, şeker, kalp ve damar hastalıkları ile tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişen baskılar sonucunda tırnak kalınlaşması yaşanabilir. Sürekli olarak baskı alan tırnak, alt dokuların ve tırnağın canlı kısmı olan matriksin korunması amacıyla baskıya karşı kalınlaşabilir. Kalınlaşmış tırnakların kontrol altına alınması için gerekli önlemler alınmazsa ağrının yanı sıra sosyokültürel hayat içinde estetik açıdan da rahatsızlığa neden olabilir.
Kalınlaşmış Deforme Tırnak (Grifotik) Nedir?
Tırnakların yanlış bir şekilde kesilmesi, genetik etkenler, ayakkabı seçiminin yanlış olması, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, tırnak yenilmesi sonucu el ve ayak tırnaklarında meydana gelen şekil bozukluklarına ek olarak tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgilere tırnak deformitesi adı verilir. Kalınlaşmış tırnak genellikle mantarlı tırnakla karıştırılsa da tırnaktaki kalınlaşmalar ve deformasyonlar birbirinden farklı olmaktadır.
Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Nasıl Oluşur?
Kalınlaşmış tırnak tırnağın dış kısımlarının tırnak yatağında dönmesi ya da kalınlaması sonucu ortaya çıkar. Boynuz ve gaga şeklindeki oluşumlara “Griforik” adı verilir. Kalınlaşmış deforme tırnaklarda renk değişimi ve uzama sırasında oluşan kalınlığa bağlı olarak çeşitli sıkıntılar oluşabilir. Tırnak yavaş yavaş uzamaya çalıştıkça öne doğru değil tam tersi üst üste kalınlaşır ve yığılmaya başlar. Bu durum görsel yönden de konfor açısından da kişiye rahatsızlık verebilir.
Deforme tırnak mekanik cihazlar kullanılarak temizlenir ve bu sayede tırnak yatağındaki baskının sıfıra indirilmesi amaçlanır. Tırnakların nefes alması ve sağlıklı bir şekilde uzamaya başlaması sonucunda ayakkabı içindeki baskılar azalır, tırnak altı kanamaları ve ağrılar sonlandırılır. Tedavi için geç kalınması halinde tırnak yatağından ayrılabilir ve alttaki deri ölebilir ya da deri canlılığını kaybedebilir. Bu tür durumlarda kişinin kendisini görsel olarak daha iyi hissetmesi için medikal protez uygulamalarına başvuruda bulunulabilir.
Kalınlaşmış Deforme Tırnak Belirtileri Nelerdir?
Kişilerin günlük yaşamda kullandığı ayakkabılar, ne kadar süre ayakta kaldığı, yapılan sportif aktiviteler sonrası maruz kalınan travmalar nedeniyle gelişen baskılara bağlı olarak tırnaklarda deformasyon ve kalınlaşma görülebilir. Bu tür kalınlaşmalar tırnak mantarı rahatsızlığı nedeniyle ortaya çıkan kalınlaşmalardan farklıdır.
Tırnak mantarından kaynaklanan kalınlaşmalarda tırnak un gibi dökülebilir, yumuşak odunsu görüntü ya da yapıların görülmesi mümkündür. Mantar enfeksiyonu bulunmamasına karşın yapısal olarak kalınlaşmış tırnaklarda farklı değişiklikler görülebilir. Bu tür tırnaklarda tırnak dokusu serttir ve yüzeylerine dokunulduğu zaman tek parça hissi verir. Uzayan kısımlarda da şekil bozukluğu devamlılık gösterir.
Kalınlaşmış (Grifotik) Deforme Tırnak Tedavisi Nasıl Olur?
Kalınlaşmış deforme tırnak tedavisinde sorun yaşanan tırnak ağrı ve kanama olmayacak şekilde mümkün olduğunca inceltilir. Uygun görüldüğü durumlarda jel uygulaması yapılabilir. Tırnak periyodik olarak kontrol edilir ve gelişim durumu incelenir. Darbeye ya da farklı nedenlere bağlı olarak şekli bozulmuş olan tırnaklar yeniden şekillendirilerek tırnaklardaki deformasyonların düzeltilmesi sağlanır.
Deforme tırnak bakımı kapsamında kişinin tırnak yataklarının kontrolü yapılır. Mevcut deformasyon incelenerek sorun tespit edilir. Kalınlaşmanın derecesi, tırnak yatağının şekli ve yüzeyde bozukluk olup olmadığı gibi etkenler değerlendirilir ve yapılacak tedavi bu etkenlere bağlı olarak şekillendirilir. Tırnakta oluşan deformasyonun giderilmesi amacıyla destek bakım ürünlerinin kullanılması ihtiyacı da doğabilir.
Kalınlamış tırnakların yüzeyi özel cihazlar kullanılarak temizlendiği sırada acı ya da ağrı hissedilmesi söz konusu olmaz. Kalınlaşan doku, canlı tırnak dokusuna kadar inceltilir ve üzeri bir jel kullanılarak kaplanır. Uygulanan jel aynı zamanda sağlıklı bir tırnak görüntüsü elde edilmesini sağladığından estetik açıdan da başarılı sonuçlar alınabilir. Uygulanan jelin özel formülü aynı zamanda tırnakta mantar oluşumunu engeller. Üzeri jelle kaplanmış olan sağlıklı tırnak dokusunun normal uzama sürecinde yapılan ara kontrollerde jel yenilenir.
Medikal kontroller ve bakımlar sağlıklı tırnak dokusu parmak ucuna gelene kadar devam ettirilmelidir. Jel uygulaması aynı zamanda tırnak yatağının da bozulmadan kalmasını sağlar. Bozulmayan tırnak yatağı daha sonra ortaya çıkması olası batık problemlerinin engellenmesi noktasında da önemli rol oynar.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak kalınlaşan tırnağın periyodik bakımı mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Vücut her zaman için sağlıklı tırnaklar üretebilse de kalınlaşmış ve deforme olmuş kısım temizlenmelidir.