Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması, tırnakların kenarlarının ya da köşelerinin tırnağın yanında bulunan deriye doğru büyümesinden kaynaklanır. Genelikle ayak parmaklarında ortaya çıkar. Pek çok durumda tırnak batması evde tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekliliği doğuran komplikasyonlar ile karşı karşıya kalınabilir. Dolaşım bozukluğuna neden olan tıbbi sorunları ya da diyabet hastalığı olan kişilerde tırnak batması görüldüğü durumlarda komplikasyon yaşanması riski daha fazladır.

Tırnak Batması Nasıl Olur?

Tırnak batmasının görülme sıklığı hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı orandadır. Yapılan araştırmalarda ayakları terli olan kişilerde bu durum daha sık rastlanmaktadır. Bununla birlikte ayak tırnakları yaşlandıkça kalınlaştığı için yaşlı insanlarda bu risk oranı artmaktadır.

Tırnak batması; ayağa ağır bir cisim düşürülmesi ya da sürekli topa vurulması gibi nedenlere bağlı olarak ayak tırnakların yaralanması, ayak tırnaklarının yanlış şekilde kesilmesi, uygunsuz ayak hijyeni alışkanlıkları, özellikle ayak başparmağına baskı uygulayan dar ve sıkı çoraplar ya da düz ayakkabı giyilmesi, yere kötü basma ve duruş ile alakalı genetik yatkınlık gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Özellikle egzersiz uygulamaları sırasında ayakları yorucu bir şekilde kullanmak ayak tırnaklarının batması riskini artırabilir. Bir maddeye defalarca tekme atmak ya da uzun süre ayaklara baskı yapan etkenler bireyin ayak tırnakların zarar görmesine yol açabilir.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Ayak tırnaklarında görülen batma  son derece ağrılı olabilir ve genellikle ilerledikçe ağrı ve rahatsızlık hissi daha da kötüleşir. Tırnak batmasının belirti ve semptomlarının erken evrelerinde, tırnağın yakınındaki ciltte yumuşama, şişme veya sertleşme görülebilir. Parmağa baskı uygulandığı durumlarda ağrı artar ve parmak çevresinde su birikmesi gözlemlenebilir. Bu aşamadan sonra ayak parmağı enfekte olduğu takdirde, durumun belirti ve semptomları ciltte kızarıklık, şişme, ağrı, kanama, irin sızması ve ayak parmağı çevresinde aşırı cilt büyümesi olacaktır.

Tırnak Batması Teşhisi ve Tedavisi

Doktorlar tırnak batmasını genellikle fizik muayene sonucunda teşhis eder. Ayak parmaklarında enfeksiyon görünümü söz konusuysa tırnağın cilde ne kadar nüfuz ettiğini belirlemek için röntgen çekilmesi gerekebilir. Röntgen ayrıca batık tırnağın yaralanmadan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da ortaya çıkarma özelliğine sahiptir.

Enfekte olmamış tırnak batması durumunda hastaya standart tırnak batması tedavisi uygulanır. Ancak ayak tırnaklarının deriyi delmesi ya da herhangi bir enfeksiyon belirtisi göstermesi halinde tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Enfeksiyon belirtileri ateş, şişme, kızarıklık ve irin olarak sıralanabilir.

Batık tırnağın tedavi edilmesi için hastanın ayaklarını günde üç ile dört defa en az 15 ile 20 dakika ılık sabunlu suda bekletmeyi fayda sağlayabilir. Ancak diğer zamanlarda parmaklar ve tırnaklar kuru tutulmalıdır. Zeytinyağına bandırılmış bir pamuk yardımıyla aradaki boşluğa yerleştirmek, tırnak ile deri arasının açılmasına yardım etmeyi sağlayabilir.

Bazı hastalarda parmak ateli ya da ayak koruyucusu kullanmak da tırnak batmasının neden olduğu rahatsızlık hissini hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek bazı ilaçlar ağrıyı önlemeye katkıda bulunabilir.

Evde uygulanan tırnak batması tedavisi genellikle birkaç gün içinde sonuç verir. Eğer tırnak batmasına yönelik olarak uygulanan ev tedavileri yanıt vermez ve ağrı kötüleşir, yürümekte ya da diğer aktiviteler esnasında zorluk çekilir hale gelinirse vakit geçirmeden doktora başvurulması tavsiye edilir. Aynı zamanda tırnak batması evde yapılacak olan tedavilere yanıt vermezse ya da bir enfeksiyon meydana gelirse, bir cerrahi müdahale yapılması gerekliliği doğabilir. Özellikle enfeksiyon durumlarında, bütün ev tedavilerinin bırakılması ve acilen tıbbi müdahaleye başvurulması gerekir.

Tırnak batması için uygulanabilecek çeşitli cerrahi tedavi türleri vardır. Örnek olarak kısmi tırnak çıkarma işlemi kapsamında yalnızca hastanın cildine saplanan tırnağın çıkarılması işlemi yapılır. Bu süreçte hastanın ayak parmağı uyuşturulur. Daha sonra ayak tırnağına gereken müdahale gerçekleştirilir.

Kısmi tırnak çıkarma prosedüründe, tırnağın kenarları düz olacak şekilde kesilir. Tırnak batmasının tekrarlanmaması için kesilecek olan tırnaktan boşta kalan kısmın altına bir parça pamuk yerleştirilir. Doktor aynı zamanda tırnağın uzamasını önlemek amacıyla fenol adı verilen bir bileşen sayesinde hastanın parmağına müdahalelerde bulunabilir.

Tırnak batmasının tırnak kısmının kalınlaşmasından meydana geldiği durumlarda tırnağın bütününün çıkartılması ve tıbbi bir müdahaleye gerek duyulması mümkündür. Bu zaman zarfında cerrah hastaya lokal anestezi uygular ve sonrasında matrisektomi isimli bir prosedür ile bütün tırnağı çıkartır.

Tırnak aldırma ameliyatından sonra normal şartlar altında doktor hastayı ayak parmağı bandajlı olarak taburcu eder. Eve döndükten sonra bir ya da iki gün boyunca hasta ayaklarını yüksekte tutmalı ve ayak parmağının düzgün bir şekilde iyileşmesini sağlamak için özel ayakkabılar giymelidir. Bu süreçte hasta hareket etmekten mümkün olduğunca kaçınmalıdır. Bandaj genellikle ameliyattan iki gün sonra çıkarılmakta, bazı hastalara açık parmaklı ayakkabı giymesi ve ayak parmağı tamamen iyileşene kadar günlük tuzlu su banyosu yapması tavsiye edilmektedir. Ağrı ve enfeksiyonun önlenmesi için ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler reçete edilebilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?