Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnağın köşesinin ya da kenarının yumuşak ete battığı tırnak batması sık görülen bir problemdir. Genellikle ayak baş parmağında görülür. Ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi nedenlere yol açabilir. Tırnak batması genellikle evde çeşitli yöntemler uygulanarak tedavi edilir. Ancak ağrının şiddetli olması ve yayılması gibi durumlarda olası komplikasyonların önlenmesi için mutlaka vakit geçirmeksizin doktora başvurulmalıdır. Diyabet ve damar sertliği gibi ayaklara kan akışını zayıflatan sağlık sorunu bulunan kişilerde tırnak batmasına bağlı komplikasyon görülmesi riski daha fazladır.

Acı verici bir sağlık sorunu olan tırnak batmasında tırnak, tırnak yatağına doğru uzanır. Genellikle ayak baş parmağında görülen tırnak batması ayak tırnağının köşesinin ya da kenarının kıvrılmasına ve çevredeki cilde gömülmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Ağrılı bir durum olabilen tırnak batması zamanında tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon gelişebilir. Tırnak batması sonucu enfeksiyon geliştiği durumlarda ağrı daha şiddetlenir. Isı artışı, şişlik ve akıntı gibi farklı belirtiler ortaya çıkabilir.  

Tırnak Batmasına Yol Açan Nedenler Nelerdir?

Tırnağın büyüklüğü ve tırnak yatağının genişliği arasında dengesizlik olması tırnak batmasının en sık görülen nedenlerinden biridir. Bu durum tırnakların yanlış şekilde kesilmesi, uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi ve kalıtsal tırnak problemleri gibi etkenlere bağlı olarak kötüleşebilir. Tırnak batmasının en yaygın nedenleri arasında sayılabilecek etkenler şu şekildedir:

  • Tırnağın boyutu ve tırnak yatağının genişliği arasındaki dengesizlik,
  • Giyilen dar ayakkabıların ve çorapların tırnakları sıkıştırması,
  • Tırnakların çok kısa kesilmesi,
  • Ayak tırnaklarının yanlış bir şekilde kavisli kesilmesi,
  • Ayak tırnaklarının çeşitli nedenlerle yaralanması,
  • Ayak tırnaklarının doğal yapısının aşırı kavisli olması,
  • Agresif manikür – pedikür uygulamaları,
  • Ayak tırnaklarının doğal olarak içe kıvrılması,
  • Özellikle tırnağın çıkmasıyla sonuçlanan tırnak batmaları yaşanması.

Tırnak Batmasının Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batmasının en sık görülen belirtisi tırnağın bir ya da iki tarafında olabilen ağrıdır. Bu ağrının karakteristik özelliği dokunmayla birlikte artmasıdır. Tırnak batmasında görülmesi olası diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tırnak yatağında hassasiyet görülmesi,
  • Tırnak çevresinde kızarıklık oluşması,
  • Tırnak çevresinin şişmesi,
  • Tırnak çevresindeki dokuda ısı artışı ve akıntı görülmesi.

Parmakta ciddi düzeyde ağrı ve rahatsızlık hissi olması, tırnak yatağında irin ya da yayılma eğilimi sergileyen kızarıklık görülmesi ayaklara kan akışının zayıflamasına neden olan ateroskleroz, şeker hastalığı veya farklı bir sağlık sorununun varlığı durumunda vakit geçirmeksizin doktora başvurmak gerekir.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak batması evde uygulanan çeşitli yöntemlere karşın iyileşmezse, parmak aşırı şiş ve ağrılıysa, bölgede ciddi ölçüde hassasiyet ve ısı artışı gelişmişse, irin akıntısı varsa ve kişi şeker hastasıysa mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Doktorun tırnak batmasına bağlı enfeksiyon belirtilerini gözlemlediği durumlarda ağızdan antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Bununla birlikte tırnağın bir kısmının kesilmesi ya da tamamının çekilerek çıkarılması gerekebilir.

Şiddetli batık olduğu durumlarda tırnağın bir kısmının ya da tamamının tırnak batması ameliyatı ile çıkarılması mümkündür. Evde uygulanan tedavinin başarılı olmaması, tekrarlayan tırnak batması öyküsü yaşanması, komplikasyon riskini yükselten diyabet gibi farklı hastalıkların bulunması hâlinde tırnak batması ameliyatı gündeme gelebilir.

Hasta özelinde yapılan değerlendirme sonucunda ayak tırnağının bir kısmını ya da tamamını çıkarmak gerekebilir. Hastanın ameliyata hazırlanması için öncelikle ayak antiseptik solüsyonlarla temizlenir. Anestezik bir madde enjeksiyonuyla tırnak yatağının uyuşması sağlanır. Uyuşturma işlemi hastanın konforunu azaltabilir. 

İşlemden önce kanamanın kontrol altına alınması için parmak köküne turnike yerleştirildikten sonra özel aletler ve makas kullanılarak tırnak, yatağından ayrılır. Tırnak batmasının olduğu kısımdan tırnak köküne doğru özel aletlerle dikey kesim yapıldıktan sonra tırnağın kesilen kısmı çekilerek çıkarılır. Bazı durumlarda tırnağın tamamının çıkarılması gerekebilir. Son aşamada batmaya neden olan kısımda tırnak kökünün tahrip edilmesi amacıyla koter olarak adlandırılan ısıtmalı elektrikli cihaz, yanda fenol ya da trikloroasetik asit gibi asidik solüsyonlardan faydalanılır. Tırnağın uygulama yapılan kısmı genellikle uzamaz. Uzaması hâlinde ise farklı yapıda bir tırnak dokusu oluşur. İşlemin tamamlanmasının ardından parmağa vazelin kaplı bir bandaj uygulanarak prosedür sonlandırılır.

Tırnak Batması Nasıl Geçer?

Tırnak batmasının hızlı bir şekilde geçebilmesi için alınabilecek bazı önlemler vardır.

  • Ayak tırnağının altına mumlu diş ipi ya da pamuk koyularak tırnak batmasının iyileşmesine yardımcı olunabilir. Bunun için günde ayaklar 3-4 kez ortalama 20 dakika kadar ılık suda bekletilmelidir. Daha sonra batık tırnak kenarının altına mumlu diş ipi ya da temiz pamuk ipi yerleştirilmektedir. Bu uygulama sayesinde tırnağın cilt kenarının üzerinde büyümesi sağlanır.
  • Ayakların gün içinde kuru kalmasına özen gösterilmelidir.
  • Tırnak, batması geçene kadar kesilmemeli ve uzatılmalıdır.
  • Enfeksiyonun geçmesine yardımcı olan antibiyotikli kremler sürüldükten sonra bölge bandajla kapatılmalıdır. 
  • Rahat ayakkabılar giymeye özen gösterilmelidir. Tırnak batması sorunu devam ettiği sürce burnu açık ayakkabıların ve sandaletlerin kullanımı tercih edilmelidir.
  • Ayaktaki ağrının hafifletilmesi için doktorun reçete ettiği ağrı kesicilerin kullanılması fayda sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?