bebeklerde tırnak batması için ne yapılmalıdır

Bebeklerde Tırnak Batması İçin Ne Yapılmalıdır?

Tırnak batması yeni doğanlarda ve bebeklerde sıklıkla görülebiliyor. Yetişkinlerde olduğu gibi tırnak batması genellikle bebeklerin de ayak başparmaklarını etkiliyor. Bebeklerin ayak tırnakları son derece hızlı bir şekilde uzuyor. Bundan dolayı istenilmeyen herhangi bir durumla karşılaşılmasının önüne geçilmesi için bebeklerinin ayak tırnaklarının bakımının ve kesiminin özenle yapılması gerekiyor. Ayrıca tırnak batması oluşup oluşmadığının anlaşılması için sık sık kontrol edilmesi de önem taşıyor.

Bebeklerde tırnak batması sorunu yaşandığında parmağın o bölgesinde kızarıklık ve şişlik oluşuyor. Ayrıca rahatsızlık verici bir akıntı da gelişebiliyor. Bebek parmağına dokunulduğunda ya da üzerine basıldığında ağlayarak tepki vermeye başlıyor. Eğer yürüyorsa bu esnada topallayabiliyor ya da ağlayabiliyor. 

Bebeklerde Tırnak Batması Neden Oluşur?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de tırnak batması pek çok farklı nedenden dolayı meydana gelebiliyor. Bunlar arasında en önemli neden tırnak bakımının doğru yapılmaması olarak kabul ediliyor. Tırnak bakımının doğru yapılmamasının yanı sıra bebeklerin ayaklarını sıkan çoraplar ya da ayakkabılar giymesi de tırnak batmasına sebep olabiliyor. Bu nedenle bebeklerin ayaklarının rahat olması ve hava alması konusunda özenli davranılması önem taşıyor.

Bebeklerin anatomik olarak yanlardan içe doğru kıvrık olması, tırnakların küt yerine yanlara doğru kıvrık olarak kesilmesi, dar çorap ve ayakkabı giyilmesi tırnağın anatomisini bozup tırnak batmasına neden olabiliyor.

Bebeklerde tırnak batmasının önlenmesi için; dar çoraplar giydirilmemesi, ayakkabıların bebeğin ayağından en az 1 cm büyük olması, ayakkabıların burun kısmının yüksek ve geniş olması, tırnak kesilirken küt uçlu tırnak makası kullanılması, tırnakların bebeklerin kendilerine zarar vereceği kadar uzamadan düzenli olarak kesilmesi öneriliyor.

Bebeklerde tırnak batması görüldüğü durumlarda bebeğin ayağının günde üç kez sabunlu sıcak suyla yıkanması ve bu işlemin yaklaşık 20 dakika devam ettirilmesi gerekiyor. Özellikle bu banyo esnasında zeytinyağı sabunu kullanılması etkili oluyor. Aynı şekilde etme sirkesi de etkili olabiliyor. Elma sirkesi içerisindeki antiseptikler sayesinde tırnak batmasını engelliyor. Bir kova suyun içerisine bir miktar elma sirkesi eklendikten sonra tırnak batmasının olduğu ayak 20 dakika bu suyun içerisinde bekletildiğinde faydalı olduğu biliniyor. Bu işlem gerek görüldüğünde günde 3 kez uygulanabiliyor. 

Tırnak batması sorununun olduğu bebeklerde rahat ayakkabıların ve çorapların tercih edilmesi, havanın durumuna bağlı olarak ayaklarının sürekli olarak hava almasının sağlanması uzmanların önerileri arasında yer alıyor. Ayakların kuru kalması ve nemli tutulmaması, tırnak batması surumunda tırnağın hemen kesilmeyip uzamasının bekletilmesi, antibiyotik ve antiseptik içeren kremler kullanılması da uygulanabilecek önlemler arasında yer alıyor. Ayrıca bu durum için özel olarak üretilen ve eczanelerden temin edilebilecek olan aparatlar ve ilaçlar da kullanılabiliyor. 

Bebeklerde tırnak bakımı nasıl olmalıdır

Bebeklerde Tırnak Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebekler çoğunlukla tırnakları uzun olarak doğuyorlar. Görünüşte ince ve zararsız olan tırnaklar bebeğin yüzünü çizmesine neden olabiliyor ve cildine zarar verebiliyor. Bu yüzden bebeklerin tırnaklarının mümkün olduğunca erken kesilmesi gerekiyor. 

Tırnaklar kesilerek kadar bazı ebeveynler bebeklerin ciltlerine zarar vermelerini engellemek için eldiven giydirmeyi tercih edebiliyorlar. Ancak bebekler yeni karşılaştıkları dış dünyayı tanımak ve anlamak için ellerini kullanıyorlar. Eldiven gibi engelleyici unsurlarla ellerin kısıtlanması, bebeğin motor becerilerinin yavaşlamasına neden olabiliyor. Aynı zamanda ayaklar için sıkı çorapların ve patiklerin tercih edilmesi de bebeğin ayak formunun bozulmasına ve gelişiminin olumsuz etkilenmesine neden olabiliyor. 

Bebeklerin tırnakları kesilirken, bebeklere özel tasarlanan tırnak makaslarının tercih edilmesi gerekiyor. Uçlarının sivri olmaması nedeniyle bu makaslar daha güvenli olarak kabul ediliyor. Bebeklerin tırnaklarını banyo ya da emzirme esnasında kesmek daha kolay olabiliyor. 

Bebeklerin tırnakları kesilirken önce parmağının nazikçe tutulması ve parmağın etli kısmının geriye çekilmesi gerekiyor. Ardından çok derin olmayacak şekilde tırnak makası tırnağa yerleştirilerek tırnak kesilebiliyor. Ardından tırnağın sivri kalan yanlarının kağıt bir törpü kullanılarak törpülenmesi gerekiyor. Törpülenme son derece önemli bir aşama olup atlanmaması gerekiyor. Çünkü tırnak kesildiği zaman daha da sivrileşiyor ve bebeklerin kendilerine zarar verme riski artmış oluyor. 

Ayak tırnaklarının batmasının önlenmesi için yuvarlak değil düz kesilmesi gerekiyor. Eğer tırnak kesilirken bebeğin derisi yanlışlıkla kesilirse öncelikle steril gazlı bezle kan durana kadar biraz bastırıldıktan sonra antibiyotik merhem sürülebiliyor. 

Tüm yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de tırnak batması durumunda etrafında kızarıklık oluşuyor. Müdahale edilmediği takdirde içinde sarı irin bulunan ödemli apse oluşumu söz konusu oluyor. Bu nedenle kızarıklık başladığı anda müdahale edilmesi gerekiyor. Bu aşamada tırnağın ödemli dokuya batması tırnağın altına pamuk koyularak önlenebiliyor. Enfeksiyonun fazla olduğu durumlarda antibiyotikli krem uygulanıyor gerekli durumlar apse drenajı yapılabiliyor. Kronik olarak geçmeyen tırnak batması vakalarında batan kısmın tırnak kökü kazınıyor ve kısmi tırnak çekimi yapılabiliyor. Çocuklarda meydana gelen tırnak batmalarının da mutlaka uzman Podologlar tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. Akanındaki başarıları ile dikkat çeken Podolog Nihat Divarcı çocukların ayaklarında oluşan problemleri titizlikle muayene ederek, en ağrısız ve acısız tedavileri uygulayarak sorunun kısa sürede çözümlenmesini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+
Open chat
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?