Tırnak Batması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnakların köşesinin ya da kenarının yumuşak ete batması şeklinde ortaya çıkan tırnak batması, genellikle ayak baş parmağında görülüyor. Kızarıklık, ağrı ve şişme gibi şikayetlere neden olan tırnak batmasının tedavisi için evde çeşitli yöntemler denebilse de ağrının artması ya da yayılması durumunda komplikasyon riskinin önlenebilmesi için profesyonel yardım alınması gerekiyor. Eğer kişi diyabet ya da damar sertliği gibi ayaklara olan kan akışını azaltabilecek sağlık sorunlarına sahipse tırnak batmasına bağlı komplikasyon riski ile karşılaşma olasılığının çok daha yüksek olduğu biliniyor.
Son derece acı verebilen bir sağlık sorunu olan tırnak batması, tırnağın tırnak yatağına doğru uzanması ile ortaya çıkıyor. Çoğunlukla ayak baş parmağında görülüp ayak tırnağının kenarının ya da köşesinin kıvrılıp çevredeki cilde görünmesi sonucu oluşuyor. Ağrılı bir durum olan ayak tırnağı batması zamanında tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon oluşumuna neden olabiliyor. Tırnak batması sonucunda iltihap oluştuğunda ağrının çok daha şiddetli bir hale gelmesinin yanı sıra ısı artışı, akıntı ve şişlik gibi farklı belirtiler de ortaya çıkabiliyor.
Tırnak Batması Neden Olur?
Tırnak batmasının en önemli nedenlerinden biri olarak tırnağın büyüklüğü ile tırnak yatağının genişliği arasındaki dengesizlik kabul ediliyor. Tırnakların yanlış kesilmesi, ayağa uygun olmayan ayakkabıların giyilmesi ve kalıtsal tırnak problemleri gibi nedenlerden dolayı bu durum daha kötü bir hal alabiliyor. Tırnakları sıkıştıracak kadar dar ayakkabıların ve çorapların giyilmesi, tırnakların çok kısa kesilmesi, ayak tırnağının darbe alması, uygun olmayan şekillerde yapılan manikür ve pedikür uygulamaları, tırnağın çıkmasına neden olan travmalar ve olağan dışı şekilde kavisli ayak tırnaklarına sahip olmak da tırnak batmasının nedenleri olarak sıralanabiliyor.
Tırnak batmasının erken evrelerinde en sık görülen belirti, tırnağın bir ya da iki tarafında ortaya çıkan ve dokunma ile artan ağrı oluyor. Ayrıca; tırnak çevresinde şişme, dokuda ısı artışı, akıntı, kızarıklık ve tırnak yatağında hassasiyet de tırnak batmasının belirtileri arasında yer alıyor.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak batması vakalarında sorunun koyulabilmesi için fiziki muayene yeterli olabiliyor. Hastalar çoğu zaman bireysel olarak da tırnak batmasını teşhis edebiliyorlar. Tırnak batmasının teşhisi kolay olmakla birlikte tedavinin gecikmeden yapılması son derece önemli bir nokta olarak kabul ediliyor. Çünkü tırnak batması zamanında ve doğru şekilde tedavi edilmediği takdirde başka komplikasyonlara da neden olabiliyor. Başlangıç aşamasında yalnızca derinin yüzeyinde iltihaplanma görünse de tırnak batması tedavi edilmediği takdirde altta bulunan kemiğin enfekte olmasına ve ciddi boyutta kemik enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Diyabet hastalarında ise tırnak batması vakaları çok daha şiddetli seyredebiliyor. Diyabeti olan hastalarda bu tür komplikasyonlar kan akışının yavaşlamasına ve ayakta bulunmakta olan sinirlerin zarar görmesine neden olabiliyor. Nadir olsa da tırnak batması kaynaklı olarak ortaya çıkan enfeksiyonlar kangrene yol açıp cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Kangren bölgeye kan akışının yeterli seviyede sağlanamamasından dolayı ortaya çıkmakta olup diyabet hastaları tırnak batması sorunu yaşadıkları takdirde bu risklerin ekarte edilebilmesi için en kısa sürede bir uzmana görünmeleri tavsiye ediliyor.
Tırnak batmasının tedavisi, sorunun boyutuna göre belirleniyor. Tırnak batmasının yeni gelişmeye başladığı ve henüz işlem gerekmeyen vakalarla bir süredir devam etmekte olan, iyileşmeyen kronikleşmiş vakalarda farklı tedavi yöntemleri uygulanabiliyor. Her tırnak batmasının tedavisinde cerrahi müdahale uygulanması gerekliliği bulunmuyor. Hafif seyreden tırnak batması durumlarında batan kısmın altına günlük olarak değiştirilen bir pamuk koyulduğunda tırnak ve cilt arasında tampon alan oluşturulup tırnağın ete batmadan büyümesi sağlanabiliyor. Tırnak büyüdüğünde düz şekilde kesilmesi, parmağı sıkıştırmayacak özellikte geniş ya da ucu açık ayakkabı giyilmesi gerekiyor. Eğer batmadan kaynaklanan enfeksiyon söz konusuysa ağızdan ya da merhem şeklinde antibiyotikler kullanılabiliyor. İleri aşamalardaki tırnak batması vakalarında ise cerrahi işlem uygulanarak anormal doku alınıyor ve tırnak kökü kısmi olarak kazınıyor. İşlemden sonra aynı yerden tırnak batması oluşmasının önlenebilmesi için tırnak kökünün batan tarafı tahrip ediliyor. Bu işlem cerrahi olarak uygulanabildiği gibi kimi zamanlarda gümüş nitrat ya da fenol kullanımıyla kimyasal olarak da yapılabiliyor. Hastaların tırnaklarının kenarlarını kesip bu durumu düzeltmeye çalışması sonucunda daha fazla batma durumu ile karşı karşıya kalınabiliyor. İyileşmeyen şiş dokunun oluştuğu durumlarda pedikür yoluyla tırnakların kesilip çıkarılması da tırnak batmasının iyileşmesini ve kalıcı bir çözüm elde edilmesini sağlamıyor.
Tırnak çekimi işlemlerinde öncelikle tırnak yatağı uyuşturuluyor ve işlem esnasında hastanın ağrı duyması engellenmiş oluyor. İşlemin yapıldığı gün istirahat edilmesi, ağrı kesici kullanılması, ayağın kalp seviyesi üzerinde tutulması fayda sağlayabiliyor. Tırnak batmasında iltihap ve sorunu yaşayan kişide diyabet gibi bağışıklık sistemini etkileyebilecek hastalıklar varsa antibiyotik kullanılması gerekiyor. İşlemden sonra ayağı sıkmayan bir ayakkabı giyildiği takdirde ağrı oluşması da engellenebiliyor. İlk birkaç gün parmağa ağırlık vermeden yürünmesi, parmağı sıkıştırmayan ucu açık ayakkabı giyilmesi uzmanların tavsiyeleri arasında yer alıyor.