Podoloji Ne Demek? Podoloji Ne İş Yapar?
Podoloji en yalın haliyle ayak hastalıkları üzerine tedavi ve bakım hizmetleri sunmakta olan bir sağlık alanı olarak tanımlanabiliyor. Podoloji kapsamında; ayak hastalıkları üzerinde şekil sorunları ile ilgileniliyor. Patolojik durumların önlenmesi için araştırmalar ve tedaviye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu tablolara karşı toplumun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi sağlanıyor. Başta diyabete bağlı olarak gelişen diyabetik ayak olmak üzere tüm ayak hastalıklarının tedavi ve bakım hizmetleri sunuluyor.
Ayak sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir bilim dalı olarak Podoloji; sağlıklı ayaklarda koruyucu ve önleyici, ayak hastalıklarının söz konusu olduğu durumlarda ise koruyucu tedavi yöntemleri sunmak için uzman hekimler ile iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdüren bir disiplin olarak ön plana çıkıyor. podoloji, ortopedi biliminin daha özelleştirilip bir türü olup yalnızca ayağa odaklandığından ayak ile ilgili sorunların çözümü konusunda çok daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor.
Ayak hastalıklarında erken teşhis son derece önemli bir konu olarak kabul ediliyor. Bu konu üzerinde eğitim almış olan podologlar, ayağı her yönden değerlendiriyor, başka hastalıkların belirtisi olabilecek durumlarla karşılaştıklarında hastayı uzman hekime yönlendiriyorlar. Bu sayede hastaların erken teşhis ve tedavi süreçlerinde önemli bir rol oynamış oluyorlar. Ayrıca, hastaların tedavi sonrası bakımlarını da üstleniyorlar.
Podoloji – Diyabet İlişkisi
Diyabet hastaları için ayak sağlığının yanı sıra ayak ve tırnak bakımı çok büyük önem taşıyor. Diyabet ayak komplikasyonu, diyabet hastalarının yaklaşık % 25’inin yaşamlarının bir döneminde karşılaştığı sorunlar arasında yer alıyor. Bunların % 10 ile % 15’i cerrahi tedavi uygulanmasını gerektirirken kimi olgular ampütasyon ile sonuçlanabiliyor. Diyabetli hastalarda diyabetik ayak yaraları non-travmatik ampütasyonların temel sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor. Sorunlu ayaklara ve tırnaklara sahip olunması diyabet hastalarında çok ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle her diyabet hastasının ayaklarının bakımı ile tırnak bakımı ve kesimi konusunda uzman podologlardan destek alması öneriliyor.
Podoloji bünyesinde özellikle diyabet hastaları için son derece korkutucu bir tablo haline gelebilen ayak yaralarının önlenmesine yönelik işlemler gerçekleştiriliyor. Diyabet hastalarının ayaklarında oluşan yaralar hem hastalar hem de hasta yakınları açısından ağır bir tablo oluşmasına neden olabiliyor. Bu süreç doğru yönetilmediği takdirde hasta açısından uzuv kayıplarıyla sonuçlanabiliyor. Düzenli olarak ayak bakımlarını ve kontrollerini yaptırmakta olan diyabet hastası bireylerin ayaklarında yara açılması riski minimize edilmiş oluyor. Diyabetli hastalarda ayaklarda henüz yara açılmadan problemlerin fark edilmesi son derece önemli olduğundan düzenli olarak yapılan muayeneler esnasında yara açılması riski olan bölgeler tespit edilerek gerekli önlemler alınıyor.
Podoloji Bünyesinde Medikal Ayak Bakımı Hizmeti De Sunuluyor
Vücudun tüm yükünü çeken ayaklar gün içerisinde ne yazık ki pek çok farklı nedenlerden dolayı yıpranıyor ve düzenli olarak bakım yapılmasına ihtiyaç duyuyor. Ayakların, günlük hayat içerisinde karşı karşıya kaldığı olumsuzluklardan rutin medikal ayak bakım uygulamaları ile korunması mümkün olabiliyor. İnsan vücudundaki en önemli organlardan olan ayaklarda yaşanan sorunlar bireylerin yaşam kalitesinde düşmelere neden olabiliyor. Oluşmuş olan problemler de yine medikal ayak bakım uygulamaları ile giderilebiliyor. Medikal ayak bakım uygulamaları sayesinde ayakların hem sağlığı hem de estetik görünümü korunabiliyor. Medikal ayak bakım uygulamaları sağlığa yönelik bir bakım olup yüksek ısı sterilizasyonunun, kimyasal dezenfeksiyonun ve podoloji aletleriyle malzemelerinin kullanılması ile gerçekleştiriliyor. Hijyen açısından da hastane standartlarına uygunluk sağlanıyor.
Medikal ayak bakımı yapılmadan önce podologlar kişinin ayak muayenesini detaylı bir şekilde gerçekleştiriyorlar. Muayenenin ardından kişinin ayakları ile ilgili problemleri dikkatlice dinleniyor. Gündelik hayatlarına ve mevcuttaki genel sağlık durumuna ilişkin sorular sorularak yanıtları alınıyor. Bu bilgilerin alınması, kişiye en uygun tedavi planının çıkarılması noktasında önem taşıyor. Medikal ayak bakımı uygulamalarında kuru sistem kullanılmakta olup steril aletler ile çalışılması gerekiyor. Medikal ayak bakımı uygulamaları esnasında; kişinin ayaklarındaki ölü dokunun temizliği yapılıyor ve bu esnada canlı dokuya dokunulmaması konusunda büyük bir hassasiyet gösteriliyor. Rutin olarak medikal ayak bakımı yaptıran kişiler ayak sorunlarını çözümleme ve konforlarını artırma imkanını elde edebiliyorlar. Aksi takdirde zamanında çözüm üretilmeyen en basit sorunlar bile zaman içerisinde büyüyor. Böylece zaman içerisinde nasır, batık, mantar, kemik ve eklem deformasyonu gibi ciddi sorunlarla karşılaşılmasına neden olabiliyor.
Medikal ayak bakımı uygulamaları kapsamında; tırnakların yanlış kesilmiş olması, ayakkabı vurması, mantar ve ayak bakımının yetersiz yapılıyor olması gibi nedenlerden dolayı yıpranan ayakların doğru bir bakım sonucunda canlı ve sağlıklı bir görünüme erişmesi sağlanıyor. Medikal ayak bakımı uygulamalarının steril ve hijyenik koşullar altında, ağrısız bir şekilde gerçekleştiriliyor olması sayesinde kişinin dolaşım sisteminin de sinir sisteminin de sağlığı korunabilmiş oluyor. Medikal ayak bakımı uygulaması yaptıran kişilere; tırnak dizaynı, tırnakların kesilmesi, sertleşmiş derilerin giderilmesi, tırnak yüzeylerinin temizlenip parlatılması konularında hizmet veriliyor. Kişilerin ayak sağlığını korumak için medikal ayak bakımı uygulamaları yaptırması dışında dikkat etmeleri gereken konular hakkında da bilgilendirilmeleri sağlanıyor.